La Jungle, een ontdekkingstocht door onvergelijkbare trancerock

Muziek |

‘Monologue’ is een nieuwe videoreeks van Proximus Pickx, waarin de schijnwerpers gericht staan op een Belgische artiest die een dikke tien minuten lang reflecteert over heden, verleden én toekomst van diens muzikantenbestaan. Vandaag aan het woord: Mathieu (gitaar) en Rémy (drums) van La Jungle, over hun stijl, muzikale invloeden en vibes.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Jullie hebben een heel unieke stijl, hoe zouden jullie hem zelf beschrijven?

La Jungle: “We zijn een gitaar-drum duo dat rock maakt, met invloeden van kraut, trance en ook een beetje elektro. We zeggen graag dat we trance maken, dat vat goed onze mengeling van stijlen samen en ook welke ervaring we in onze concerten willen brengen. Volledig in trance, in de vibe.”

Er is amper zang in jullie nummers te vinden. Maar jullie gaan wel aan de slag met jullie stemmen in de muziek. 

La Jungle: “Wij zien zang als een instrument. Op ons laatste album kan je ons hier en daar eens horen zingen, dat geldt ook voor het album dat er nu aankomt. Maar het is nooit vanuit de wil om een nummer te maken met tekst. Eerder een melodie die gewoon in ons opkomt. Dat gebeurt per ongeluk, komt op in het moment dat we aan het schrijven zijn, zonder dat we er echt naar zoeken. Wij willen geen verhaal vertellen maar luisteraars doen voelen. Dat mag van ons zeker abstract blijven, zodat de songteksten kunnen geïnterpreteerd worden op eender welke manier.”

Jullie boodschap moet eerder gevoeld dan gezegd worden. Je kan in de teksten de ondergang van de samenleving zien of de moeilijke band met de heroprukkende natuur, maar zonder met de vinger te wijzen. Is dat de bedoeling?

La Jungle: Onze boodschap verspreiden we liefst via de titels van onze albums, een illustratie of het gevoel van de nummers. Maar we willen geen politieke band worden. We vertalen een gevoel en een vaststelling. Zo waren we aan ons derde album bezig op het moment dat de ‘gilets jaunes’-beweging in Frankrijk heel sterk was, waar de groten de kleinen aan het verdrukken waren. Dat inspireert en brengt een soort sfeer, al willen we zeker niet revolutionair zijn. We vertellen wat er rondom ons gebeurt, wat we op de radio horen en hoe dat ons doet voelen. Het raakt ons, dus het moet er ook uit. Dus vooral een vaststelling, geen schreeuw of een bevel, en nog minder een revolutionaire hymne.”Concerten zijn een integraal onderdeel van de ‘La Jungle’-ervaring en ondertussen staat jullie teller aan bijna 500 optredens. Hoe brengen die live-optredens een extra dimensie aan jullie muziek?

La Jungle: “We zullen live nooit een nummer twee keer op dezelfde manier spelen. We staan het onszelf toe om de muziek keer op keer opnieuw uit te vinden. De nummers worden langer, we kunnen een intro laten hangen, beginnen improviseren of een nummer volledig heropbouwen. Alles is organisch, met de gitaar en drum aangesloten op een loopstation. Als we met samples zouden werken zouden onze nummers steeds op elkaar lijken. Nu is er een herinterpretatie en kunnen we gaan surfen op imperfecties. We laten de ongelukjes gebeuren want uiteindelijk maken die net zoveel uit van muziek als van het leven.”

De pandemie en de onstabiele toestand van de muzieksector hebben jullie gepusht om in een ander ritme te gaan leven. Hoe is dat gelukt?

La Jungle: “We hebben van elk moment van vrijheid gebruik gemaakt om opnieuw op een podium te gaan staan. Afgelopen jaar hadden we zo toch maar liefst 65 optredens tussen juni en december. Wanneer de zalen dan weer sloten, legden we ons toe op andere onderdelen van dit project: schrijven aan nieuwe nummers, werken aan design, vinylplaten, cassettes, samenwerkingen… We doen alles zelf, dus zelfs wanneer we buiten adem en opgefokt van het podium komen, wacht ons werk. We gaan moeten leren leven met covid, zes maanden op podia, gevolgd door zes maanden niks. Het gaat ons sowieso wel toestaan om ons te focussen op de andere stukken om daarna dan weer opnieuw op de baan te gaan.”

Dat jullie een productieve lockdown hebben gehad, is een understatement. Een nieuw album (‘Fall Off The Apex’), een samenwerking met de Zwitserse band ‘Hypercult’, een remixalbum en live optredens. Wat gaan jullie in de toekomst nog brengen?

La Jungle: “We hebben een nieuw album opgenomen, dat gaat dit jaar nog uitkomen maar meer kunnen we daar nu nog niet over vertellen. We gaan ook nog andere dingen uitbrengen, zoals een vinylplaat, een cassette, kunstwerken. In totaal 4-5 releases. We zijn ook aan het werken aan samenwerkingen met andere bands en artiesten. Met de Brusselse brasserie ‘La Source’ gaan we ook een nieuw bier, ondertussen het vierde, uitbrengen, met de naam Trans Chaman.”

Jullie waren te gast in een aflevering van ‘Monologue’, een totaal andere manier van interviewen. Wat vonden jullie ervan en wat kunnen we erin ontdekken over jullie?

La Jungle: “Het is inderdaad totaal anders dan wat we gewoon zijn. We hebben het opgenomen als een soort cinematografisch essay, als een manier van kijken die we delen. Eerder zoals een indiefilm. We praten eigenlijk minder over onze muziek en wat meer over onszelf. We hopen er vooral mee een nieuw publiek aan te spreken en dat het een uitnodiging is om ons op een totaal andere manier te leren kennen.”

Ontdek de aflevering van La Jungle in 'Monologue' via deze link op Pickx of via de Pickx-app.

Lees ook onze andere interviews naar aanleiding van ‘Monologue’:

Emma Bale is volwassener en kritischer geworden
Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top