Emma Bale is volwassener en kritischer geworden

Muziek | In de videoreeks ‘Monologue’ geeft Proximus het woord aan acht muzikanten van eigen bodem die het geluid van de toekomst bepalen. Zij geven elk een inkijk in hun artistieke visie, hun dromen en de weg die hen tot hier heeft gebracht. Vandaag krijgen we de ‘Monologue’ van zangeres Emma Bale voorgeschoteld, dus gingen wij met haar in gesprek.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Dag Emma. Van alle artiesten die in ‘Monologue’ aan bod komen zijn jij en Milo Meskens misschien wel degenen die al het grootste publiek hebben uitgebouwd. Geeft dat je een andere visie op de toekomst dan de anderen?

Emma Bale: “Als je al wat langer in de muziekbusiness zit, weet je misschien wel wat beter hoe je met bepaalde dingen moet omgaan, maar iedereen komt uiteindelijk dezelfde moeilijkheden tegen. Die veranderen dan ook van moment tot moment. Toen ik begon, was er bijvoorbeeld nog geen TikTok en was Instagram nog niet zo’n big deal als nu. Je moet je constant aanpassen.”

Je vertelt in je ‘Monologue’ dat je vroeger iets naïever was over de muziekwereld. Is dat iets dat iedereen doormaakt?

Emma: “Ja, en dat staat ook los van de muziek. In het begin weet je nog niets over die wereld en gaandeweg weet je steeds beter wat je wil. Ik leer zelf meer en meer op mijn strepen staan. Vroeger had ik bij wijze van spreken niets liever dan dat iemand mijn hand nam en me vertelde hoe alles moest.”

“Op muzikaal vlak leer je je boodschap beter verwoorden en leer je wat je de wereld in wil sturen. Ik ben begonnen toen ik 14 jaar oud was en nu ben ik 21. Het zou vreemd zijn als ik na al die tijd niet volwassener klonk.”

In je ‘Monologue’ zien we onder andere verschillende versies van jou en een kunstwerk dat in brand wordt gestoken. Kan je die beelden wat toelichten?

Emma: “Voor dat schilderij verbrand wordt, zie je twee Emma’s in een kamer. De ene is blij met eender wat ze maakt, de ander heeft al meer ervaring en weet beter wat ze doet en wil. Het feit dat dat schilderij in brand wordt gestoken, staat voor mijn proces. Ik ben strenger geworden voor mezelf en zal niet meer zomaar iets uitbrengen waar ik niet voor de volle honderd procent achter sta. Dus het is een metafoor voor het feit dat ik blijf proberen, tot mijn hart zegt dat het klopt.”

Je bent in de ‘Monologue’ ook best kritisch over de muzieksector, bijvoorbeeld omdat die nog steeds gedomineerd wordt door mannen.

Emma: “Dat is niet iets waar ik dagelijks mee bezig ben. Maar als ik erbij stilsta en erover nadenk, dan valt het me wel op dat bijvoorbeeld al mijn managers tot nu toe mannelijk waren, dat mijn schrijfpartners, de mensen van de platenfirma en de uitgever, zo goed als allemaal mannen zijn. Ik voel wel een verandering opkomen en zie dat er meer representatie komt, maar ik lig er nu ook niet wakker van. Ik ben vooral bezig met het creëren van mijn muziek.”Je zegt dat je altijd creatief bezig wil blijven, zelfs als de muzikale carrière ooit zou stoppen. Ben je al aan de slag met andere kunstvormen?

Emma: “Jazeker! Ik heb tijdens de lockdown veel geschilderd. En sinds kort heb ik een cursus juwelen maken gevolgd, dus ik ben heel wat juweeltjes aan het maken voor mezelf en voor vrienden. Dat is nu nog een hobby, maar ik vind het wel heel leuk en wil er wat meer mee doen. Misschien kan ik op een bepaald moment dat en muziek combineren, zodat ik kan juwelen die ik zelf heb gemaakt kan dragen op het podium. Het is altijd leuk als die wegen elkaar kruisen.”

De doe-het-zelfmentaliteit komt steeds meer op in de muziekwereld. Zie je jezelf je eigen muziek producen?

Emma: “Ik heb wel een kleine homestudio, maar vind de traditionele gang van zaken - de weg langs de studio’s - toch nog steeds het fijnst. Waarmee ik niet wil zeggen dat wie thuis producet minder goed bezig is. Ik moedig alle creatievelingen aan om van thuis uit dingen te maken. Ik ben er jaloers op want ik heb dat nooit geleerd. Ik probeer mezelf wel wat dingen aan te leren - om er thuis mijn weg in te vinden en dat dan mee te nemen naar de studio. Het geeft je de tools om iets te maken waar je je honderd procent goed bij voelt.”

Je geeft ook aan dat je minder bezig wil zijn met sociale media omdat het je leven iets te veel beheerst. Is dat een noodzakelijk kwaad geworden voor muzikanten?

Emma: “Het vergt veel van me. Ik zou graag gewoon bezig zijn met muziek maken en touren en als er dan eens een leuk moment is, vind ik het best oké om dat online te delen. Dat is hoe ik het altijd heb gedaan. Maar nu moet je bijna een influencer zijn en je socials gebruiken om je muziek te promoten en daar heb ik het moeilijk mee. Er wordt gevraagd om een TikTok te maken om een single te promoten, maar ik weet niet eens hoe dat moet. Het idee dat je vaak genoeg moet posten om je socials in leven te houden, want anders kan je carrière gedaan zijn, is een dagelijkse worsteling geworden. Dat is niet iets waar ik mee bezig wil zijn.”

“Onlangs zag ik nog een post van een andere artiest die zei dat het te veel was geworden. Dan zag ik hoeveel artiesten erop reageerden en dezelfde mening hadden, tot zelfs James Blake. Het was goed om eens te zien dat ik niet de enige ben die het zo aanvoelt. Ik hoop op een soort beweging, dat mensen meer voor het authentieke zullen kiezen en meer echte dingen zullen delen. Dat ze delen wat hen blij en minder blij maakt, dat vooral het echte overheerst en dat dat dan weer positiviteit teweeg brengt. Nu doen sociale media, volgens mij, mensen te veel twijfelen aan zichzelf.”

Je debuutalbum ‘RETROSPECT’ is sinds vorig jaar uit. Ga je er binnenkort mee op tour of heb je andere plannen?

Emma: “In oktober en november heb ik een kleine tour gedaan en voorlopig blijft het daar nog even bij. Als alles goed blijft gaan, volgen er waarschijnlijk wel een paar festivaloptredens. Daarnaast wil ik weer veel schrijven en een beetje rust nemen, want ik heb nog geen pauze gehad sinds het album af is. En dan zien we wel weer verder.”

Ontdek de aflevering van Emma Bale in 'Monologue' via deze link op Pickx of via de Pickx-app.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top