‘Den Skyldige’ op Canvas: de Amerikaanse remake vs. het Deense origineel

Films | Canvas zendt vanavond de indringende Deense thriller ‘Den Skyldige’ uit, die liefst 38 prijzen wegkaapte in het internationale filmcircuit. De Amerikaanse remake van regisseur Antoine Fuqua, met Jake Gyllenhaal in de hoofdrol, verscheen drie jaar na het origineel, in 2021. Proximus Pickx legt de meest frappante verschillen tussen beide films bloot.

Door Pickx

Deel dit nieuws

De misdaadthriller volgt de uit de gratie gevallen politieagent Joe die noodoproepen moet behandelen. De oproep die hij tijdens zijn nachtdienst binnenkrijgt van een ontvoerde vrouw zou een stempel drukken op de juridische procedure die tegen hem loopt – wegens het neerschieten van een jongen.

De remake uit 2021 vindt plaats in de metropool Los Angeles, en dus is de achtergrond dynamischer: een meer levendige bureau-omgeving, meer bedrijvigheid. De remake voegt bovendien een dramatisch achtergrondelement toe aan het verhaal: de bosbranden in Californië. In het origineel speelt het verhaal zich grotendeels af binnen de muren van het callcenter, terwijl de remake korte fragmenten bevat die zich buiten afspelen.

Wantrouwen tegenover politie

Het origineel uit 2018 focust in grote mate op de noodoproepen en de op handen zijnde hoorzitting. De remake bevat meer externe drama-elementen: Joe heeft bijvoorbeeld een inhaleertoestel en duidelijke gezondheidsproblemen. De stress op de werkvloer lijkt hem parten te spelen. Bovendien voegt de Netflix-remake een vrouw en kind toe aan het verhaal. Joe en zijn vrouw zijn gescheiden, maar hij probeert de band met zijn ex levend te houden. Hij wil ook close blijven met zijn kind, wiens foto op zijn gsm prijkt.

De personages van Jakob Cedergren en Gyllenhaal liggen ver uiteen. Cedergren zet Asger neer als een koele, ernstige en uitgekookte figuur die soms door het lint gaat. Gyllenhaal portretteert Joe als een meer open en explosief persoon, die voortdurend driftig is. De Deense acteur legde meer subtiliteit en mysterie aan de dag in zijn acteerprestatie.

Tot slot is er in ‘The Guilty’ een sterker wantrouwen tegenover de politie voelbaar. Het jonge meisje heet Abby in de remake, maar zij ziet de politie niet als helden. Integendeel: ze wantrouwt de ordehandhaving, onder meer door de arrestatie van haar vader. De twee versies van de film kennen overigens een verschillend einde, maar dat gaan we uiteraard niet verklappen.

Bekijk 'Den Skyldige' vanavond om 21u20 op Canvas of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Niet gezien? Geen zorgen, met TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil.

Ontdek 'The Guilty' op Netflix. Meer info over de tv-optie 'Pickx All Stars' (inclusief Netflix) of het Netflix-aanbod via Proximus Pickx vind je hier terug.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top