Artiest van de Week: Koala Disco draagt de invloeden in de naam

Muziek | Psychrockformatie Koala Disco speelt zich al even op de radar van de Vlaamse indiescene en beoogt nu via het wedstrijdcircuit ook een groter publiek aan te spreken. Elke week zet Proximus Pickx een veelbelovende artiest van eigen grond in de schijnwerpers als Artiest van de Week en deze keer is het de beurt aan Koala Disco.

Door Pickx

Deel dit nieuws

De Koala slaat op de Australische invloeden, de Disco klonk gewoon juist. Dat legde frontman Niels Tuijaerts enkele maanden geleden uit in een interview met muziekwebsite Luminous Dash. Toen zat de band volop in de muziekwedstrijd Sound Track, waar ze in Hasselt uiteindelijk met de publieksprijs naar huis gingen. Nu wist Koala Disco ook door te stoten naar de preselectie van Humo’s Rock Rally in Hamont-Achel op 19 februari.

Het psychrockproject ontstond in volle pandemie in een stoffig slaapkamerstudiootje, maar klinkt als tropische psychedelica die je in gedachten naar verre oorden transporteert. De invloeden komen, zoals we al vermeldden, grotendeels uit de psychedelische muziekscene in Australië. Tuijaerts noemt in interviews vooral de microtonale jamband King Gizzard and the Lizard Wizard – klaarblijkelijk zijn favoriete muziekgroep – als invloed. Doe daar nog een scheut lo-fi bij en het resultaat is zwevende droompop die bijtijds uithaalt met ritmes die je uit evenwicht brengen en gitaarmelodieën die lak hebben aan normaliteit.

Klinkende titels

Koala Disco klinkt volgroeid, maar nog met een jeugdige zin voor experimenten. Tuijaerts scherpte zijn muzikale ideeën dan ook al aan met andere muziekgroepen. Zo was er de band Crowned Oaks, waarin hij met vier vrienden Red Hot Chili Peppers-geïnspireerde poprock maakte. Immers, het album ‘Californication’ was het eerste dat een jonge Tuijaerts helemaal van de wijs bracht. “Sedert die dag en dat nummer wil ik zijn zoals John Frusciante. Minus de verslavingsproblematiek”, vertelde hij aan Luminous Dash.

In de zomer van 2020 werkte Niels samen met zijn broer Michiel onder de naam ULTRAviolentmicroMEGAS. Ze maakten de track ‘Whoisu’, waarvoor Niels funky gitaarlijnen voorzag en Michiel bij lo-fi hiphop zijn zangstijl haalde.

Eind 2020 kwam er dan een allereerste single onder de naam Koala Disco. ‘Dirt And Water’ werd opgepikt en als veelbelovend bestempeld door de undergroundscene, net als de opvolger ‘Tiny Noise’. De eerste EP ‘Koalala Discoco’ bleef niet ver achter. Tuijens had een band achter zich geschaard en was klaar om met het nieuwe project de podia te bestormen. Met gitarist Hendrik Vanden Berk en drummer Bart Hens had hij al muziek gemaakt bij Crowned Oaks. Zij worden vergezeld door de tweede stem van Silke Ravesloot en bassist Glenn Maes.

De nieuwbakken band raakte snel op elkaar ingespeeld boerde na relatief korte tijd al goed. Nog twee singles later, met steeds meer psychedelisch klinkende titels zoals ‘Cosmic Mushroom Clowd’ en ‘How To Have Sex In Space’, kwam er begin deze maand de tweede EP, met de klinkende naam ‘Ego Death Planet’. Op plaat komen de sterke muzikale ideeën er goed door, live voert de band het allemaal strak uit. Vast staat dat we nog zullen horen van Koala Disco.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top