'Nightmare Alley' neemt je mee naar de monstercircussen van de jaren 40

Films | Op 19 januari komt een van de meest geanticipeerde films van dit jaar in de bioscoop! Het zeer duistere 'Nightmare Alley' neemt je mee naar de fascinerende wereld van het circus in de jaren 40, met merkwaardige beesten, mentalisme en helderziendheid. Dit alles wordt ondersteund door een vijfsterrencast! Proximus Pickx vertelt je alles over deze nieuwe film.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Guillermo del Toro's nieuwe film 'Nightmare Alley' speelt zich af in de populaire freakshows van de jaren veertig. Daar trekt een vreemde aantrekkingskracht de nieuwsgierigen aan: een wezen dat half mens, half beest is. In het midden van al die opwinding arriveert Stanton Carlisle, een man met wel zeer duistere ideeën. Hij raakt bevriend met een helderziende, Zeena, en haar mentalistische echtgenoot, Pete.

Hij wil gebruikmaken van hun vreemde krachten om een professionele oplichter te worden. Met de hulp van hun krachten neemt hij het gemakkelijk op tegen de New Yorkse bourgeoisie van die tijd. Totdat hij zich sterk vergist door te proberen een man op te lichten die net zo rijk is als hij machtig en gevaarlijk is. Het decor van de film wordt gevormd door een sfeer van hebzucht en sluwheid.

'Nightmare Alley' is Guillermo del Toro's eerste speelfilm nadat hij een Oscar won voor 'The Shape of Water'. Hij heeft zich gewapend met een overtuigende cast om hier opnieuw een meesterwerk van te maken. Het hoofdpersonage, de mentalistische oplichter, wordt gespeeld door niemand minder dan Bradley Cooper. De cast bestaat verder onder andere uit Cate Blanchett en Toni Collette.

Een oud scenario met hedendaagse thema's

Een van de sterke punten van de film, afgezien van de acteurs en het script, is de ongelooflijke setting. De kermis en de circustenten zijn een replica op ware grootte van wat destijds werd gedaan. 'Nightmare Alley' is geïnspireerd op de razend populaire 'freakshows' uit de jaren veertig, waar allerlei rariteiten werden vertoond met weinig empathie of menselijkheid. 

De oorsprong van dit mysterieuze scenario is een boek: de roman 'Nightmare Alley' van William Lindsay Gresham. Het is geschreven in 1946, hetzelfde jaar waarin dit duistere verhaal zich afspeelt. Het verhaal werd een jaar later al in een film genoten, maar deze nieuwe versie brengt 'Nightmare Alley' opnieuw helemaal tot leven. 

Hoewel het een bijzonder geslaagd kostuumdrama is, behandelt 'Nightmare Alley' ook zeer actuele thema's. Het verschil tussen werkelijkheid en bedrog staat hevig ter discussie, een vraagstuk dat ook vandaag nog sterk speelt. De film richt zich ook op 'marginale' personages, die buiten de maatschappij staan, maar eigenlijk alleen medeleven willen.
 

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top