'The Tragedy of Macbeth': een thriller die trouw blijft aan Shakespeare

Films | De film ‘Macbeth’ draait momenteel in de filmzalen. Regisseur Joel Coen wist Denzel Washington en Frances McDormand te strikken voor deze gewaagde bewerking van het toneelstuk van William Shakespeare, waarin moord, waanzin, ambitie en sluwheid de rode draad vormen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Voor Joel Coen was het zijn allereerste film zonder zijn broer Ethan. Het duo maakte in het verleden al blockbusters als 'Fargo', 'The Big Lebowski', 'No Country For Old Men', 'Burn After Reading' en 'Inside Llewyn Davis'. Joel Coen blies het Shakespeare-epos 'Macbeth' nieuw leven in en haalde met Denzel Washington en zijn vrouw Frances McDormand twee grote namen aan boord. Zij vertolken de rollen van Lord en Lady Macbeth. De andere kleppers in de cast zijn Corey Hawkins, Brendan Gleeson, Stephen Root en Harry Melling.

In de film krijgt de Schotse generaal Macbeth na de gewonnen oorlog een opmerkelijke voorspelling te horen. Drie heksen melden immers dat hij koning zal worden. Gedreven door zijn persoonlijke ambities, en met de steun van zijn vrouw Lady Macbeth, bedenkt hij een boosaardig plan om de Schotse troon te veroveren. Dat luidt op dramatische wijze echter ook zijn ondergang in.

Herontdekken van Shakespeare

De filmpers was meteen laaiend enthousiast over de film en er werd volgens hen ‘geschiedenis geschreven’. Zo kregen de acteurs bijzonder veel lof. De film heeft een speciale setting, aangezien alles zich afspeelt in zwart-wit. Volgens The New York Times was dit een gouden zet en zij spreken van een ‘passend desolaat landschap, een wereld van diepe schaduwen en onthullend lege ruimtes’.

Nochtans had Joel Coen aanvankelijk twijfels over het project. Frances had hem verschillende keren gevraagd deze bewerking te maken, maar hij was bang dat hij niet trouw zou blijven aan het originele werk van Shakespeare. Toen hij zag hoe zijn vrouw Lady Macbeth portretteerde, was hij overtuigd van het plan om er een film van te maken en begon hij aan zijn eerste solofilm. Uiteraard is de film een ingekorte versie van het toneelstuk, toch blijft Coen trouw aan de originele tekst. Hij koos er ook voor om de grote actiescènes, die in de hedendaagse cinema zo frequent aanwezig zijn, achterwege te laten. Het echte conflict vinden we terug in de gedachten van Macbeth.

Een thriller

In tegenstelling tot het originele werk zijn de personages 'te oud' om nakomelingen te krijgen. De enige druk die overblijft is om de kroon te winnen. "Ik denk dat het belangrijkste onderscheid is dat dit hun laatste kans is op glorie", zei Frances McDormand in een interview op de website van The Film Stage. "Het legt een heel specifieke tijdsdruk op de personages, maar ook op het vertellen van het verhaal, wat naar mijn mening het echte hoogtepunt is van de bewerking die Joel heeft gemaakt", voegt ze eraan toe. "Er is een echte spanning en een echte tikkende klok. De tijd dringt - niet alleen voor de personages, maar ook voor het verhaal."

'Macbeth' is momenteel dus te bekijken in de filmzalen. Het is een geweldige manier om Shakespeare opnieuw te leren kennen. Het geluidswerk, de voelbare spanning en de prachtige setting door het zwart-witcontrast geven de kijkers alvast waar voor hun geld.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top