‘Spencer’: een psychologisch portret van princes Diana met een glansrol voor Kristen Stewart

Films | Flashback naar de vroege jaren 90, wanneer het huwelijk van prinses Diana en prins Charles op sterven na dood is. Hoewel Diana wil afwijken van haar uitgestippeld pad als toekomstig koningin, moet ze de kerstdagen in 1991 toch nog doorspartelen in royale kringen. Dit deel uit het leven wordt meesterlijk verfilmd in ‘Spencer’, waarbij Kristen Stewart in de huid van Lady Di kruipt.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Het huwelijk van prinses Diana en prins Charles is al lang bekoeld. Ondanks geruchten over affaires en een echtscheiding gaan de kerstfestiviteiten door. Heel de koninklijke familie komt samen op het landgoed van de koningin in Sandringham. Er wordt gegeten, gedronken en gejaagd. Diana kent het spel en wordt gedwongen de perfecte vrouw te spelen. Dit probeert ze drie dagen lang vol te houden, hoewel ze worstelt met het idee om haar huwelijk te beëindigen.

Het is de veelbekroonde Chileense regisseur Pablo Larraín die dit biografische drama mocht verfilmen. Larraín oogstte onmiddellijk succes bij de internationale critici op diverse festivals. Ook het publiek kon meteen de prent smaken. In ‘Spencer’ koos hij voor Kristen Stewart (bekend van de 'Twilight'-films) om Diana te portretteren, die volgens velen mag dromen van een Oscar.

Stewart zet namelijk volgens de critici zo’n rake vertolking van Diana neer, eentje die naar eigen zeggen komt door massaal veel voorbereidingswerk waardoor Stewart zich kon verplaatsen in de leefwereld van Diana. In een interview met de krant Los Angeles Times zei Stewart zelfs dat ze een zodanige band met Lady Di ontwikkelde, dat de actrice het gevoel had dat de prinses met haar communiceerde. Ze sprak van “spirituele en paranormale gevoelens” tijdens het draaien van de film.

Geslaagde transformatie

“Het is eng om een verhaal te vertellen over iemand die niet meer leeft en zo worstelde met haar gevoelens”, vervolgt Stewart. En ondanks het overlijden van Diana in 1997 had de actrice het gevoel dat ze “nog zeer levendig” was tijdens het draaien van ‘Spencer’. “Ik vocht elke dag om haar in leven te houden”, besluit ze.

Dat Stewart zich zo heeft ingeleefd voor haar rol, zal haar geen windeieren leggen. Volgens de recensie van Filmtotaal zou een Oscarnominatie meer dan terecht zijn. “Het is met gemak haar meest geslaagde transformatie tot nu toe”, klinkt het.

Ook de kranten De Morgen en De Standaard zijn onder de indruk. “Een bedwelmend stukje belevingscinema, dat laveert tussen drama en psychologische horror”, aldus De Morgen. "Een beklemmend psycho­logisch portret”, zegt dan weer De Standaard.

‘Spencer' is vanaf 16 januari beschikbaar in de Proximus VOD Premium. Waar vind je de Proximus VOD-catalogus? Druk op de ‘On Demand’- of ‘Shop’-knop van je afstandsbediening, of ga rechtstreeks naar de VOD-catalogus online via deze link!

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top