Hoe 'The Electrical Life of Louis Wain' een eigenaardige artiest vat

Films | Louis Wain was een excentrieke tekenaar die liever katten schetste dan mensen en wiens tekeningen nog steeds gebruikt worden om het ziektebeeld van schizofrenie te schetsen. In ‘The Electrical Life of Louis Wain’ speelt Benedict Cumberbatch (‘Sherlock’, ‘The Power of the Dog’) zijn leven na. Zoals het een biografische film betaamt, is hier en daar een loopje genomen met de werkelijkheid, maar op andere vlakken is het verhaal dan weer helemaal waarheidsgetrouw.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Louis Wain (1860 tot 1939) had geen makkelijk leven. Hij werd in Londen geboren met een hazenlip – in die tijd een aandoening die een kind ervan weerhield om naar school te kunnen – en moest toen hij 20 was zijn moeder en vijf jongere zussen onderhouden omdat zijn vader overleden was. Hij huwde op 23-jarige leeftijd met de gouvernante van een van zijn zussen. De vrouw was tien jaar ouder dan hij, dus het huwelijk werd toen als een schandaal gezien. Drie jaar later overleed zij echter aan kanker.

Wain vond troost bij de kat die hij en zijn overleden echtgenote in huis hadden gehaald. Hij had de kat al regelmatig geschetst, maar nu begon hij het dier ook rechtopstaand af te beelden. In zijn tekeningen voerden de dieren vaak menselijke handelingen uit, speelden ze sport, vierden ze kerst… De tekeningen sloegen aan en Wain werd een vaak gepubliceerde en succesvolle artiest. Maar dat betekent niet dat alles ineens goed ging. Wain verloor familieleden en kon dat verlies moeilijk verwerken.

In 1924 konden de jongere zussen van Louis Wain niet meer om met zijn gedrag, dat steeds meer onvoorspelbaar en gewelddadig was geworden. Hij werd met schizofrenie opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis. Toen zijn situatie bekend werd bij het publiek, werd hij overgeplaatst naar aangenamere instellingen, waar hij omringd was door katten. Hij bleef de hele tijd katten schetsen, tot hij in 1939 overleed in een Londense instelling.

Elektriciteit

De tekeningen die Louis Wain maakte terwijl zijn mentale toestand steeds meer achteruit ging, worden in educatieve kringen nog steeds gebruikt om het ziektebeeld te schetsen van iemand die leidt aan schizofrenie. De kleurrijke, steeds meer psychedelische tekeningen zouden namelijk zijn aftakeling perfect weergeven. Maar omdat de tekeningen niet gedateerd zijn, is het eigenlijk onmogelijk om te weten in welke volgorde Wain ze maakte. Daarom gaan stemmen op om die niet meer te gebruiken, ondanks dat ze volgens sommige onderzoekers perfect doeltreffend zijn.

In de film worden de worstelingen van Louis en de troost die hij altijd vond bij zijn huisdier op magische wijze geportretteerd. Het leven van de artiest is wat romantischer in beeld gebracht dan het waarschijnlijk was, en privégesprekken tussen hem en zijn echtgenote of zijn zussen zijn uiteraard verzonnen, maar de excentrieke aard van de artiest is wel mooi gevat in die verzonnen dialogen en de acteerprestatie van Benedict Cumberbatch.

Iets dat de film bijvoorbeeld weet te vatten, is de levensvisie van Wain dat iedereen vooruit gestuwd wordt door een kracht die hij “elektriciteit” noemde. Niet hetgeen dat lampen doet branden, maar wel de menselijkheid die Louis zo moeilijk kon definiëren. Die levensvisie was erg belangrijk voor Wain en is dus ook passend teruggekeerd in de titel van de film ‘The Electrical Life of Louis Wain’.

‘The Electrical Life of Louis Wain’ is nu te zien in de bioscoop en is vanaf 19 januari beschikbaar in de Proximus VOD-catalogus. Naar de Proximus VOD-catalogus? Druk op de ‘On Demand’- of ‘Shop’-knop van je afstandsbediening, of ga rechtstreeks naar de VOD-catalogus online.

Meer van Benedict Cumberbatch? Ontdek ‘The Power of the Dog’ nu op Netflix. Meer info over de tv-optie 'Pickx All Stars' (inclusief Netflix) of het Netflix-aanbod via Proximus Pickx vind je hier terug.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top