Scherpe pennen in Saartje: Dirk Draulans en Fleur Van Groningen

Films |

Een gedreven journalist en wetenschapper met een uitgesproken liefde voor natuur en dier en een cartoontekenaar, columniste en schrijfster gespecialiseerd in menselijke gevoelens zijn deze week te gast in de laatste aflevering van dit seizoen van ‘Saartje’. Dirk Draulans en Fleur Van Groningen spreken met het hart op de tong over thema’s als klimaatopwarming, seksualiteit, de werking van de hersenen en het al of niet leven zonder een spreekwoordelijke filter.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Zoals bij elke aflevering heeft gastvrouw Saartje Vandendriessche ook deze week weer twee interessante Vlaamse persoonlijkheden weten te strikken. Dit keer zitten journalist, bioloog en schrijver Dirk Draulans en cartooniste, columniste, journaliste en schrijfster Fleur van Groningen bij Saartje op de sofa. Hij is als wetenschapper eerder rationeel ingesteld. Zij, als hoogsensitief persoon, spreekt dan weer makkelijk en helder over haar gevoelswereld. Ook deze keer vuurt Saartje weer trefwoorden af, van seksualiteit en filter tot sjamaan, waarover ze vervolgens een spontaan gesprek met hen heeft.

Dirk Draulans

Knack-huisjournalist Dirk Draulans was als wetenschapper en natuurkenner de afgelopen jaren niet uit de media weg te denken. Zowel over de coronapandemie als de klimaatopwarming en de terugkeer van de wolf in Vlaanderen kon je moeilijk om zijn betrouwbare stem heen. Het levert de bioloog trouwens ook heel wat doodsbedreigingen en verwensingen op sociale media op, vertelt hij tegen Saartje. “Maar ik heb als oorlogsjournalist Bosnië, Congo en Somalië overleefd, dus dan zal het met het fake news in Vlaanderen ook wel lukken zeker”, zegt Draulans.

26 jaar geleden schreef Draulans in Knack zijn eerste stuk over de klimaatopwarming en de effecten daarvan op onze planeet. Schilder hem echter niet louter af als een klimaatspecialist want Draulans, een doctor in de wetenschappen, zet zich vooral in voor de popularisering van de sociobiologie. Behalve een vijftal boeken over zijn reizen naar oorlogsgebieden, schreef hij zo onder meer ‘Het succes van slechte seks’ en ‘Het hoofd wil niet meer’, een informatief boek over beginnende dementie. Maar ook als romanschrijver laat hij van zich horen. Hij schreef tot nu toe een viertal romans, waaronder de erotisch getinte thriller 'Paarse dijen' en de politieke roman 'De charme van chaos'.


 

Fleur van Groningen

In tegenstelling tot Dirk Draulans heeft Fleur van Groningen een veel minder wetenschappelijke kijk op de wereld. Tegen Saartje vertelt ze dat ze als kind in een sekte terechtkwam en als twintiger ook zwaar suïcidaal was. Het zorgde bij haar voor trauma’s waardoor ze in therapie ging en ze als hoogsensitief persoon veel beter leerde omgaan met emoties en het uiten van gevoelens.

Het hoeft dan ook niet te verwonderen dat de meeste boeken die Fleur van Groningen schreef vertrekken vanuit een autobiografische insteek. Zo schreef ze ‘Haal het slechtste uit jezelf’, een ironisch zelfhulpboek, en ‘Leven zonder filter’ – ze werkt trouwens aan een vervolg op die bestseller over haar persoonlijke ervaringen met hoogsensiviteit. Midden in de coronacrisis debuteerde ze ook als auteur. In oktober 2020 verscheen haar debuutroman ‘Swingers’, een pikante, humoristische zedenschets die de grenzen van ons geweten aftast.

Voor de rest heeft Fleur van Groningen cartoons getekend en columns geschreven voor verschillende Vlaamse kranten en magazines – van Het Nieuwsblad, Goedele Magazine en De Morgen tot Ché. Momenteel tekent ze voor Knack en schrijft ze voor Psychologies Magazine.

De elfde aflevering van het nieuwe seizoen van 'Saartje' wordt op 13 januari om 22u10 en op 14 januari om 16 uur op Pickx+ uitgezonden (zender 13). Woon je in Brussel en heb je een Nederlandstalig tv-pakket van Proximus? Dan vind je Pickx+ terug op zender 263!

Meer weten over de gloednieuwe zender Pickx+ en hoe je ‘Saartje’ en andere exclusieve programma’s als Proximus TV-klant kan bekijken? Lees hier meer

Lees hier meer over 'Saartje':

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top