12 nieuwe maanden, 12 nieuwe films

Films | Wie de kalender met filmreleases in de gaten houdt, weet dat er niet alleen veel verschoven wordt deze tijd, maar dat er ook heel wat topfilms klaarstaan om in de zalen te verschijnen. Proximus Pickx blikt in januari vooruit op het komende jaar en presenteert je voor elke maand een nieuwe film. Nu hopen dat het gedaan is met releases uitstellen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Januari: Nightmare Alley

Guillermo del Toro (‘The Shape of Water’, ‘El Laberinto del Fauno’) weet met zijn films magische werelden te creëren en miljoenen te begeesteren. Deze maand is hij terug met ‘Nightmare Alley’, waarmee hij in de wereld van de rondreizende kermissen van het interbellum duikt. Bradley Cooper speelt de rol van Stan Carlisle, een mentalist en oplichter die zijn rijke publiek graag wat dollars lichter maakt. Hij slaat de handen in elkaar met psychologe Dr. Lilith Ritter (Cate Blanchett) om zijn oplichterij tot een kunst te verheffen. In bijrollen zien we talloze bekende gezichten zoals Toni Collette, Rooney Mara, David Strathairn, Willem Dafoe en Ron Perlman. De film, die gebaseerd is op een roman uit 1946, ging in december in première in New York en ontving al lovende kritieken. Eind deze maand zou de prent ook bij ons in de zalen verschijnen.

Februari: Jackass Forever

De stuntmannen van ‘Jackass’, die zichzelf maar al te graag vernederen en verwonden om hun publiek aan het lachen te brengen, keren 12 jaar na de release van ‘Jackass 3D’ terug naar het grote scherm. Net als in de vorige films en de televisieshows wagen Johnny Knoxville, Steve-O, Wee Man, Chris Pontius en de rest van de intussen welbekende cast zich aan gevaarlijke, soms gore, soms infantiele, maar entertainende comedystunts. Voor wie een zwak hart of een zwakke maag heeft, raden we deze niet aan.

De hele crew uit de vorige films keert terug, met uitzondering van Ryan Dunn, die in 2011 jammerlijk omkwam in een auto-ongeval, en skateboarder Bam Margera, die omwille van zijn woelige gedrag ontslagen werd door filmstudio Paramount.

Maart: The Batman

Sinds twee jaar geleden al de eerste beelden van Robert Pattinson als de duistere superheld Batman werden getoond, zitten fans van de DC-comics op hete kolen. ‘The Batman’ gaat over een jonge Bruce Wayne, die nog maar net de rol van de redder van Gotham op zich heeft genomen en af te rekenen krijgt met steeds driester wordende tegenstanders. Want elke superheld heeft een schare superschurken nodig. Zoë Kravitz kruipt in de huid van Catwoman, Paul Dano vertolkt Riddler en Colin Farell speelt de al even iconische Penguin. Daarnaast zien we Jeffrey Wright als politiecommissaris James Gordon en Andy Serkis als butler Alfred Pennyworth. De donkere en realistische toon die Christopher Nolan zette met zijn ‘Batman’-trilogie lijkt sterker dan ooit aanwezig te zijn.

April: Fantastic Beasts: The Secrets of Dumbledore

De productie van ‘Fantastic Beasts: The Secrets of Dumbledore’, het derde deel in de ‘Fantastic Beasts’-reeks en de elfde in het Harry Potter-universum, liep niet over rozen. Dat kunnen we wel zeggen nadat de pandemie de opnames vertraagde en acteur Johnny Depp vervangen werd door Mads Mikkelsen als Gellert Grindelwald. Maar de filmmakers zetten door en van uitstel is geen afstel gekomen. In april verwachten we de release van ‘The Secrets of Dumbledore’. Eddie Redmayne, Jude Law, Ezra Miller, Dan Fogler en Alison Sudol hernemen hun rollen uit de vorige twee films.

Het verhaal speelt zich enkele jaren na de gebeurtenissen van ‘The Crimes of Grindelwald’ af en verkent magische gemeenschappen over de hele wereld en hoe magiërs betrokken waren bij de aanloop naar Wereldoorlog II.

Mei: Doctor Strange in the Multiverse of Madness

In ‘Spider-Man: No Way Home’ kregen we al een voorsmaakje van hoe Doctor Strange (Benedict Cumberbatch) portalen naar andere versies van ons universum kan openen. In ‘Doctor Strange in the Multiverse of Madness’, het vervolg op de Marvel-film ‘Doctor Strange’ uit 2016, doet hij er nog enkele schepjes bovenop en is het hek helemaal van de dam. In een alternatief universum ontdekt hij een versie van zichzelf die een grote bedreiging vormt voor de mensheid.

De film is geregisseerd door Sam Raimi, niet toevallig ook de regisseur achter de ‘Spider-Man’-trilogie met Tobey Maguire in de hoofdrol.

Juni: Jurassic World Dominion

Ook een derde deel in een trilogie en ook een reis rond de wereld – net als ‘The Secrets of Dumbledore’, is het vehikel van Chris Pratt en Bryce Dallas HowardJurassic World Dominion’. In juni van vorig jaar werd al een vijf minuten durend fragment van de film uitgebracht bij screenings van de prent ‘F9’. Regisseur Colin Trevorrow wilde eigenlijk dat die vijf minuten de eerste van de nieuwe film zouden worden, maar veranderde van gedacht. Daarom werden de beelden uiteindelijk als een kortfilm uitgebracht die als proloog moet dienen voor ‘Jurassic World Dominion’.

In de nieuwe film beperkt het verhaal zich niet tot een park of de Verenigde Staten, maar zullen mensen over de hele wereld af moeten rekenen met aanvallende dinosaurussen.

Juli: Minions: The Rise of Gru

Nadat we in ‘Minions’ uit 2015 al zagen hoe de kleine, gele handlangers van superschurk Gru (Steve Carell) uit de ‘Despicable Me’-films hun weg baanden, krijgen we dit jaar nog een prequel voor de populaire filmreeks. ‘Minions: The Rise of Gru’ speelt zich af na ‘Minions’ en voor ‘Despicable Me’. Een twaalfjarige Gru kijkt op naar een bende superschurken en wil maar al te graag kwaadaardig genoeg zijn om hun nieuwste lid te worden, maar ze laten hem niet zomaar toetreden. Wanneer hij uit wanhoop een kostbare steen steelt met de hulp van de Minions, wordt hij in één klap de grootste vijand van de grootste schurken ter wereld. Naast Steve Carell horen we de stemmen van Michelle Yeoh, Dolph Lundgren, Lucy Lawless, Danny Trejo, Julie Andrews, Russell Brand, Alan Arkin en the muscles from Brussels zelve: Jean-Claude Van Damme.

Augustus: Secret Headquarters

Regisseursduo Henry Joost en Ariel Schulman, die onder andere bekend zijn van hun werk aan de ‘Paranormal Activity’-filmreeks, schreven samen met comicauteur Christopher Yost en scenarist Josh Koenigsberg een nieuwe superheldenfilm vanuit het perspectief van een kind. Charlie Kincaid ontdekt in de kelder van zijn huis een geheim hoofdkwartier waar een echte superheld lijkt te opereren. De jongen en zijn vrienden vermoeden dat zijn vader wel eens die held zou kunnen zijn. De hele rollenverdeling is nog niet bekend gemaakt, maar we weten wel al dat onder anderen Owen Wilson (‘The French Dispatch’, ‘Midnight in Paris’), Michael Peña (‘Narcos: Mexico’, ‘Ant-Man’) en Jesse Williams (‘The Cabin in the Woods’, ‘The Butler’) zullen aantreden. Die laatste zou als slechterik verschijnen.

September: Puss in Boots: The Last Wish

De verhalen uit de wereld van ‘Shrek’ zijn nog niet uitverteld. De gelaarsde kat die in 2004 met ‘Shrek 2’ zijn debuut maakte op het scherm kreeg in 2011 zijn eerste eigen film: ‘Puss in Boots’. In 2015 volgde een spin-offreeks over het populaire personage, dat ingesproken wordt door Antonio Banderas, en in september van dit jaar mogen we een opvolger verwachten in de cinemazalen: ‘Puss in Boots: The Last Wish’. Daarin beseft de gelaarsde kat dat hij al acht van zijn negen levens heeft verspild, dus gaat hij op zoek naar de legendarische “laatste wens”, zijn enige kans om de klok terug te draaien.

Oktober: Spider-Man: Across the Spider-Verse – Part One

De animatiefilm ‘Spider-Man: Into the Spider-Verse’ stelde ons voor aan Miles Morales en verschillende alternatieve versies van de geliefde superheld. Dat superhelden graag met alternatieve tijdslijnen spelen, konden we ook uit enkele vorige films in deze lijst opmaken. Het dimensiehoppende verhaal van Miles gaat verder in ‘Spider-Man: Across the Spider-Verse’, een epos dat in twee delen gesplitst is en in 2022 en 2023 in de zalen komt. Deze keer moet Miles een team van alternatieve Spider-People verzamelen om een nieuwe schrikwekkende tegenstander te verslaan.

Naast Shameik Moore die de rol van Miles Morales herneemt, horen we stemmen van Oscar Isaac, Hailee Steinfeld, Jake Johnson en Issa Rae als alternatieve Spider-People.

November: Pinocchio

Eind 2022 verwachten we maar liefst twee ‘Pinocchio’-films. De eerste is een live-action remake van de Disneyfilm uit 1940. Regisseur Robert Zemeckis (‘Back to the Future’, ‘Forrest Gump’) heeft de teugels vast van deze remake, met Tom Hanks als Geppetto, Cynthia Erivo als de Blauwe Fee, Benjamin Evan Ainsworth als Pinocchio en Joseph Gordon-Levitt als Jeminy Cricket. Andere castleden zijn onder anderen Luke Evans, Keegan-Michael Key en Lorraine Bracco.

De andere film is een stop-motionversie van het originele ‘Pinocchio’-verhaal van Guillermo del Toro en Mark Gustafson in samenwerking met poppen- en animatiestudio’s The Jim Henson Company (‘The Muppet Show’) en ShadowMachine. De film maakt al jarenlang een moeilijke productie door, maar zou na ruim 14 jaar zwoegen eind dit jaar toch in de zalen moeten verschijnen. De prent kan ook op een indrukwekkende cast rekenen, met klinkende namen als Ewan McGregor, Ron Perlman, Tilda Swinton, Christoph Waltz, Cate Blanchett, Finn Wolfhard en John Turturro.

December: Avatar 2

Afsluiten doen we met het langverwachte vervolg op een van de grootste films aller tijden: ‘Avatar’. Het 3D-spektakel van James Cameron uit 2009 krijgt eindelijk, nadat die maar liefst acht keer werd uitgesteld, een sequel. En als het aan Cameron ligt, wordt het niet de enige. Tussen 2024 en 2028 plant hij nog eens drie vervolgfilms. De franchise is een van de duurste en meest ambitieuze filmondernemingen ooit, maar als de volgende films het even goed doen aan de kassa als de originele ‘Avatar’ (die bracht bijna 3 miljard dollar in het laatje), zou dat risico ruimschoots moeten opleveren.

In ‘Avatar 2’ knopen we weer aan met Jake Sully (Sam Worthington) en Neytiri (Zoe Saldana), die een leven opgebouwd hebben in Pandora. Maar dan steekt een oude dreiging weer de kop op en moeten ze op een epische reis vertrekken.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top