'Star Trek' op VTM 3: het tanende succes van de 'Star Trek'-reboot

Films | Vanavond is op VTM 2 het met een Oscar bekroonde 'Star Trek' te zien uit 2009, waarin Chris Pine schittert als Kirk en Zachary Quinto als Spock. De reboot onder regie van J.J. Abrams werd aanvankelijk goed onthaald, maar vanaf 'Star Trek: Into Darkness' verdween de rek uit de franchise en was de ster van de nieuwe 'Star Trek'-filmreeks tanende. Proximus Pickx speurt naar oorzaken.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Om te begrijpen wat er verkeerd liep met de 'Star Trek'-films in het voorbije decennium, moeten we eerst het succes van de reboot uit 2009 doorgronden. De grootste verwezenlijking van Abrams was hoe hij tegelijk een reboot vervaardigde én voortborduurde op het 43 jaar oude verhaal. De film voelde dus aan als een reboot en een sequel ineen. De nieuwe cast kwam terecht in een universum waar het publiek al mee bekend was. De aanwezigheid van Leonard Nimoy gaf de nieuwe gezichten legitimiteit. De gehele cast was ook samengesteld als een soort hommage aan de originele personages. 

De reboot uit 2009 dompelde een totaal nieuwe generatie onder in een wereld waar eerdere generaties al bekend mee waren, zonder de één of de ander tegen de borst te stoten. De reboot scoorde aan de box-office en deed het zelfs beter dan voorgaande films in de franchise. Iedereen tevreden dus, tot de sequels in de zalen verschenen...

Doorslagje van 'The Wrath of Khan'

Het ging de verkeerde kant op van zodra het script van 'Star Trek Into Darkness' afgeklopt werd. Waar zijn voorganger de nieuwe cast met succes verzoende met het 'oude' universum van 'Star Trek' en er ruimte was voor nieuwe verhaallijnen, bleek de sequel vooral een flauw doorslagje van 'Star Trek II: The Wrath of Khan'. Het verfrissende en verrassende was eraf. Omdat het script trouw bleef aan zijn tegenhanger uit 1982 kon de hernieuwde franchise niet op eigen benen staan. De creatieve vrijheid werd gefnuikt.

Hoewel de film op zich wel onderhoudend is en de recensies na de release van 'Into Darkness' aanvankelijk positief waren, werden de meningen in de daaropvolgende jaren herzien. Het verhaal woog achteraf gezien toch iets te licht en de rol van Benedict Cumberbatch was voer voor discussie. Ondanks die negatieve tweede lezing van de film verzekerde het succes aan de filmkassa's het voortbestaan van de franchise.

Aflopend verhaal?

'Star Trek Beyond' nam de kritiek op zijn voorganger ter harte en serveerde een eenvoudig, rechtdoorzee en amusant avontuur, met een nieuwe regisseur aan het roer (Justin Lin). De film voelde aan als een langgerekte, gemoderniseerde aflevering van de originele reeks en ontbeerde de spankracht en het mysterie die Abrams in zijn creaties vervatte. 'Star Trek Beyond' was meer gestroomlijnd, om niet te zeggen afgelikt, en minder trouw aan het verleden van de franchise dan 'Star Trek Into Darkness'.

Dat zagen niet alleen de fervente fans; ook het grote publiek, dat gelokt werd met de belofte van een scifi-actiefilm – zoals 'Star Trek Beyond' in de markt gezet werd – was niet overtuigd. Waar vernieuwing het succes van 'Star Trek' uit 2009 verklaarde en het personage van Khan 'Star Trek Into Darkness' iet of wat redde, slaagde de marketing van 'Star Trek Beyond' er niet in om de film aan te prijzen als een 'must-see'. Nu ook de winstgarantie verdwenen was, stak Paramount de franchise in de koelkast.

Nieuwe 'Star Trek'-film in 2023

Of de 'Star Trek'-reboot begraven is, is nog maar de vraag. In 2020 raakte bekend dat 'Fargo'-brein Noah Hawley aan een nieuwe 'Star Trek'-film werkte, met dezelfde cast als in de reboot. In augustus van datzelfde jaar bleek het project gepauzeerd te zijn. Officieel is de productie nog steeds niet geannuleerd, maar het lot van het project is tot op de dag van vandaag onzeker. Acteurs Chris Pine en Chris Hemsworth hebben intussen wel al besloten dat ze geen deel willen uitmaken van de cast van 'Star Trek 4', omdat de filmstudio wou dat ze loon inleverden.

Er zouden diverse projecten in het 'Star Trek'-universum in de pijplijn zitten. In maart 2021 werd bevestigd dat Kalinda Vazquez een script voor een nieuwe 'Star Trek'-film aan het schrijven was, geproduceerd door JJ Abrams. Het zou een 'originele film' worden, en dus niet gelinkt aan de nieuwe trilogie. Ook 'WandaVision'-regisseur Matt Shakman zou aan een film werken, al is daar verder weinig over bekend. 

Wat wel zeker is: op 22 december 2023 verschijnt de nieuwe 'Star Trek'-film van Shakman. Het is (nog) niet bekend op welke verhaallijn die film zal voortborduren, en of het een sequel dan wel een geheel nieuw hoofdstuk in de franchise betreft. 

Bekijk 'Star Trek' vanavond om 20u30 op VTM 3 of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Niet gezien? Geen zorgen, met TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top