Danny Boyle slaagde erin het hele oeuvre van The Beatles af te kopen voor zijn film 'Yesterday'

Films | De rechten op The Beatles-catalogus zijn misschien wel het hoogste goed in de muziekwereld, maar voor zijn film 'Yesterday' slaagde regisseur Danny Boyle er toch maar mooi in die rechten te verkrijgen. Hoe dat in zijn werk ging, legt hij hier zelf uit.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Heel wat starpower in deze romantische komedie uit 2019. Niet enkel op het scherm, met cameo’s van bekende koppen als James Corden, Ed Sheeran en Michael Kiwunaku die zichzelf spelen in de film, maar ook achter de schermen. Het originele scenario komt bijvoorbeeld uit de koker van Richard Curtis, de man achter andere romcomhits als ‘Love Actually’, ‘Notting Hill’ en ‘Four Weddings and a Funeral’. De regie was dan weer in de veilige handen van Danny Boyle, die we kennen als regisseur van onder andere ‘Trainspotting’, ‘Slumdog Millionaire’ en ‘28 Days Later’.

Zij gaan in deze film aan de slag met het repertoire van The Beatles. Het verhaal dat ze daarrond weven, is bijzonder origineel: Jack Malik (gespeeld door Himesh Patel), een gefrustreerde en mislukte singer-songwriter, ontwaakt uit een coma en ontdekt plots dat hij de enige mens op deze aardbol is die zich het oeuvre van The Beatles kan herinneren. Een ‘kwaliteit’ waar hij uiteraard zijn voordeel mee doet, met de nummers van de Fab Four vergaart hij wereldfaam en toert hij in de grootste stadions, tot in het Wembley Stadion toe. Tot hij toch wroeging krijgt bij zoveel bedrog

Complimenten van Paul en Ringo

Nog straffer dan die creatieve plotlijn, is het feit dat de makers van de film überhaupt de rechten op dat indrukwekkende maar zeer goed beschermde oeuvre konden losweken. Hoe ze dat flikten, legde regisseur Danny Boyle uit aan Billboard Music: “Curtis en Working Title, de productiemaatschappij, zijn eerst rond de tafel gaan zitten met Apple Records en Sony. Want zonder die originele muziekrechten kan je moeilijk een film als ‘Yesterday’ maken. Apple en Sony zijn heel kieskeurig in wie ze die songs laten gebruiken, en vooral hoe. Er werd een substantieel deel van het totale budget voor vrijgemaakt (bepaalde bronnen spreken over 10 miljoen dollar, nvdr). Maar Working Title sleepte daarmee wel een slimme deal uit de brand, want we konden tot op het laatste moment kiezen welke songs we zouden gebruiken. Vervolgens heb ik zelf contact gezocht met Paul McCartney, Ringo Starr en de twee weduwes Olivia Harrison en Yoko Ono. Om hen uit te leggen wat de bedoeling was. Ik kreeg zeer mooie reacties van hen.”

Uiteindelijk belandden er 17 Beatles-nummers in ‘Yesterday’, met als klapper de originele mastertape van de hit ‘Hey Jude’, die bij de aftiteling gespeeld wordt. ‘A Day in the Life’ is dan weer het favoriete nummer van Danny Boyle. “Omdat je daar het genie van McCartney en Lennon in zijn puurste vorm hoort. Ze geven gewoon de microfoon aan elkaar door voor alternerende zangpartijen, er gaat een grote magie van uit.”

Himesh Patel, de hoofdrolspeler, vertolkt de Beatles-songs trouwens helemaal zelf. Het was een belangrijke voorwaarde bij de casting voor die rol van Jack Malik: de acteur moest de songs zelf kunnen herinterpreteren. “Dat bleek moeilijk voor de meeste kerels die auditie deden voor de rol”, verklapt Boyle. “Maar Himesh slaagde erin om die overbekende songs toch verrassend en eigen te doen klinken. Op een bepaalde manier vertrouwd en toch anders. Het is dankzij hem dat we ervan overtuigd raakten om alle songs live op te nemen voor de film.”

Bekijk ‘Yesterday’ op donderdag 6 januari om 20u30 op VTM, of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Niet gezien? Geen zorgen, met TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top