'The Last Man Standing': 25 jaar na hun dood zijn 2Pac en Biggie nog altijd invloedrijk

Muziek | Midden jaren 90 waren de Verenigde Staten in de ban van de strijd tussen Notorious BIG en Tupac Shakur. De twee iconische rappers werden op een tijdsspanne van amper zes maanden vermoord. Canvas brengt op maandag 3 januari met 'The Last man standing: Suge Knight and the murders of Biggie and Tupac' een documentaire uit over de moordzaken die ruim 25 jaar later nog altijd voor commotie zorgen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

De moorden op 2Pac en Biggie

Tupac was van de West Coast en Notorious BIG floreerde aan de East Coast. De twee waren aanvankelijk goede vrienden, maar de sfeer sloeg helemaal om toen Tupac werd overvallen en neergeschoten. Hij overleefde de aanslag. Op die dag waren BIG en Sean 'Puff Daddy' Combs ook aanwezig in het gebouw en Tupac beschuldigde hen. Volgens hem waren de twee op de hoogte van een nakende overval, maar vertelden zij hem niets. De sfeer tussen de twee werd grimmiger en dat werd ook duidelijk in de teksten. De verwijten vlogen heen en weer. De pers smulde van de vete tussen Tupac en Notorious BIG.

Maar in 1996 liep het helemaal uit de hand. Tupac woonde op 7 september de bokswedstrijd van Mike Tyson bij in het MGM Grand Hotel in Las Vegas. Hij werd neergeschoten in de auto en een week later overleed hij aan zijn verwondingen. Zes maanden later werd Notorious BIG op zijn beurt neergeschoten toen hij in Los Angeles was.

De rol van Suge Knight

Wat is de rol van Suge Knight horen we jullie al denken? Hij richtte in 1991 samen met Dr. Dre het rap-platenlabel Death Row Records op, dat met artiesten als 2Pac, Snoop Dogg en MC Hammer meer dan 50 miljoen platen verkocht maar in 2006 op de fles ging. Hij vocht een bittere strijd uit met Bad Boy Records van Sean Combs. Rondom Knight was het eigenlijk nooit rustig. Hij zat naast 2Pac in de auto toen die werd vermoord, hij kreeg negen jaar cel voor mishandeling, hij zou opdracht hebben gegeven om zijn ex-zakenpartner Dr. Dre aan te vallen… Het lijstje is ellenlang.

In 2018 kreeg Knight 28 jaar cel wegens moord én moordpoging. Voormalig LAPD-agent Greg Kading liet jaren geleden al uitschijnen dat het Knight was die de opdracht gaf om Notorious BIG te vermoorden na de moord op 2Pac, maar dat werd nooit bewezen. Knight was deels verantwoordelijk voor de hetze die er jarenlang was tussen 2Pac en Biggie Smalls. Al die jaren, en nu nog steeds, was er ook een tweestrijd onder de hiphopfans. Het 'wij tegen zij'-verhaal wordt in bijzonder veel sectoren gebruikt om zo een front te vormen. Ook in de muziekwereld.

Biggie Smalls en 2Pac nog altijd relevant

Christopher Wallace, de echte naam van Notorious BIG of Biggie Smalls, wordt aanzien als de beste rapper van de twee. Hij had volgens experts de beste techniek, maar Lesane Parish Crooks (de geboortenaam die op jonge leeftijd werd gewijzigd in Tupac Shakur) maakte passionelere muziek. Bij 2Pac kwam alles recht uit zijn hart en de passie vinden we ook terug in zijn nummers. Hiphop was de stem van een bevolkingsgroep die zich niet geapprecieerd voelde in de Verenigde Staten.

2Pac is wereldwijd wellicht nog iets 'geliefder' dan Biggie. Heel wat MC’s strooien vandaag de dag nog met lof naar hem, er was zelfs een hologram van 2Pac op het bekende festival Coachella en er verschenen zelfs beelden van Afrikaanse rebellensoldaten die naar zijn muziek luisterden om zichzelf op te hitsen voor de strijd. Bovendien blijft de muziek van 2Pac ook vandaag de dag nog zeer relevant, zeker na Black Lives Matter. In zijn muziek, die toch 30 jaar oud is, kwam hij met sterke boodschappen over zwarte discriminatie in de Verenigde Staten, hij nam het op voor de onderdrukten en haalde ook heikele thema’s aan zoals tienerzwangerschappen. De boodschappen van 2Pac in zijn nummers in de jaren 90 worden vandaag nog steeds gebruikt en mede daardoor voelen zijn fans zich ook betrokken met hem. Biggie sprak zich op dat vlak minder uit, maar de invloed van de twee is vandaag de dag nog altijd merkbaar. Biggie vanwege zijn techniek en vindingrijkheid, 2Pac vanwege zijn inhoud en rauwe stukken tekst.

In deze documentaire uit 2021, geregisseerd door Nick Broomfield (bekend van de documentaire 'Whitney: Can I Be Me'), toont nieuw bewijsmateriaal die de betrokkenheid van de politie van Los Angeles in de moorden aantoont en hun pogingen om bewijsmateriaal te verdoezelen.

Bekijk ‘Last Man Standing: Suge Knight and the Murders of Biggie & Tupac’ op maandag 3 januari om 21u40 op Canvas of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Niet gezien? Geen zorgen, met TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top