Nancy Drew, een speurneus met een lange voorgeschiedenis

Films | Vanavond zendt Play5 'Nancy Drew and the Hidden Staircase' uit, een misdaadfilm uit 2019 met Sophia Lillis in de hoofdrol van amateurdetective Nancy. Deze film is gebaseerd op een boekenreeks waarvan vele film- en televisiebewerkingen zijn gemaakt. Proximus Pickx speurde in de geschiedenis van dit Amerikaanse misdaadfictiefenomeen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

De boeken

In de Verenigde Staten geldt Nancy Drew als een cultureel icoon die vele prominente vrouwelijke leiders heeft geïnspireerd. Onder meer de Amerikaanse opperrechters Sandra Day O'Connor, Sonia Sotomayor en presidentskandidate Hillary Rodham Clinton zeggen dat Nancy voor hen een voorbeeld was om hun dromen na te jagen. 

De ironie wil dat het juist de conservatieve Amerikaanse schrijver Edward Stratemeyer is, die het personage op het einde van de jaren 1920 verzon als een tegengewicht voor zijn succesvolle "Hardy Boys"-boekenreeks. Hoewel Stratemeyer geloofde dat vrouwen zich moest plooien naar de wensen van hun echtgenoten, won zijn portemonnee het van zijn principes en bracht hij in 1930 het eerste boek uit over Nancy, een vrouwelijke amateurdetective die van doorzetten weet. Nog ironischer is dat de Amerikaanse journaliste Mildred Wirt Benson onder het pseudoniem Carolyn Keene de eerste boeken mocht schrijven.

De eerste filmreeks

Stratemeyer had op het juiste paard gewed, want zijn boekenreeks werd meteen een groot succes bij (jonge) vrouwelijke lezers. Het duurde niet lang voor ook Hollywood geld zag in de fictiefranchise en de eerste Hollywood-bewerking maakte. In 1938 bracht filmstudio Warner Brothers 'Nancy Drew... Detective' op het witte doek met Bonita Granville in de hoofdrol.

Het publiek en recensenten hadden gemengde gevoelens over deze eerste filmbewerking. Hoewel de film gebaseerd was op de novelle 'The Password to Larkspur Lane', wijkten de scenaristen heel erg af van het literaire personage. De filmversie van Nancy Drew was een bescheiden succes en snel volgden er drie sequels: 'Nancy Drew... Reporter', 'Nancy Drew… Trouble Shooter' en 'Nancy Drew and the Hidden Staircase'. Die laatste film was geen commercieel succes en daarmee leek het lot van Nancy als filmheldin bezegeld.

Latere bewerkingen

In 1977 kreeg het Amerikaanse televisienetwerk ABC toestemming om een reeks te maken over Nancy Drew. De makers kozen ervoor om haar personage te laten samenwerken met The Hardy Boys, die andere succesvolle personages van Edward Stratemeyer. In het eerste seizoen van 'Nancy Drew Mysteries' kreeg Nancy een grote rol toebedeeld, maar in het tweede en derde seizoen verdween haar personage volledig om plaats te maken voor The Hardy Boys. De fans konden dit niet smaken en de kijkcijfers kelderden. Al gauw werd de reeks afgevoerd. Ook een film uit 2007 met Emma Roberts was geen succes, opnieuw omdat de makers ervoor kozen om het personage volledig opnieuw uit te vinden.

Eén van de meest succesvolle bewerkingen tot nu toe, en diegene die je ook op Play5 kan bekijken, is 'Nancy Drew and the Hidden Staircase' uit 2019 met Sophia Lillis in de hoofdrol. Voor deze versie leek Warner Bros zijn les te hebben geleerd en baseerde de scenaristen het personage van Nancy Drew hoofdzakelijk op de literaire bronnen. Fans en recensenten konden deze bewerking smaken, al waren er nog hier en daar klachten over enkele gaten in het verhaal. Afgemeten aan de opbrengsten was de film een succes met een opbrengst van 623.000 Amerikaanse dollar in de filmzalen en 323.000 dollar in de streamingmarkt. "De vertolking van Lillis is een van de beste in jaren", schreef het filmmagazine Variety over de film.

Bekijk ‘Nancy Drew and the Hidden Staircase’ op 30 december om 20u35 op Play5 of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Niet gezien? Geen zorgen, met TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil.

Wil je meer films bekijken met Sophia Lillis? Lees ons artikel over 'It', waarin de actrice de rol van Beverly vertolkt.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top