Anuna De Wever en Lieve Blancquaert blikken voor- en achteruit tijdens kerstuitzending van ‘Saartje’

Films | Op 25 december, op Kerstmis, ontvangt presentatrice Saartje Vandendriessche een gevestigde waarde uit het Vlaamse televisielandschap. Fotografe Lieve Blancquaert blikt in het programma onder meer terug op haar programma ‘Let’s Talk About Sex’. Daarnaast schuift ook klimaatactivist Anuna De Wever aan.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Lieve Blancquaert kon het voorbije jaar heel wat mensen ontroeren met haar programma over intimiteit in heel wat verschillende culturen. Volgens de fotografe waren de reacties achteraf deugddoend. Vooral het feit dat er over het onderwerp wordt gepraat en dat het debat werd geopend, zorgde bij de programmamakers voor een geslaagd gevoel. De ervaringen die het programma toonde over IJsland, doen Blancquaert vooruitblikken. Dat land staat al heel erg ver in het aanpassen van de maatschappij aan de wensen van eenieder en daar kan ons land volgens de fotografe nog veel van leren. 

Daar sluit ook klimaatactivist Anuna De Wever zich bij aan, want die merkte het afgelopen jaar dat ons land nog een lange weg af te leggen heeft. De activist uit zich als non-binair en merkt dat velen daar geen begrip voor opbrengen. Zowel De Wever als Blancquaert moeten door hun activiteiten omgaan met kritiek en daarin vindt het duo dan ook een gemeenschappelijk onderwerp. Anuna De Wever geeft in het programma toe dat die al meermaals doods-en verkrachtingsbedreigingen in hun brievenbus kreeg, tot verbazing van hungespreksgenoten. Toch wil de activist blijven volharden, omdat het probleem veel meer mensen aangaat. U merkt het, Saartje mag deze week dan wel een kerstaflevering maken, de gesprekken zijn al minstens even diepgaand als in andere afleveringen!

Vrouwenrechten en klimaatactivisme

Terwijl Saartje in haar programma normaal gezien elke week woorden loslaat op haar gasten, nodigde ze hen deze week uit om zelf woorden mee te brengen. Het gaat om woorden die zowel Blancquaert als De Wever belangrijk vinden in deze periode van feestdagen en in het vooruitzicht van 2022. Die feestdagen vormen meteen het eerste onderwerp van het gesprek. De Wever vertelt over hoe deze periode in hun familie vaak gepaard gaat met hectiek, terwijl Blancquaert kan vertellen over hoe de vele andere culturen die ze zag, omgaan met feestdagen. 

Nadien wordt ook naar de toekomst gekeken. De klimaatactivist schat de toekomst niet goed in, omdat onze wereld volgens hun onvoldoende doet om de klimaatopwarming tegen te gaan. Blancquaert heeft het dan weer over ‘vriendelijkheid’. Volgens haar is dat belangrijker dan ooit om vriendelijk te zijn voor elkaar. Ze stoort zich naar eigen zeggen enorm aan ‘onvriendelijkheid’. Het duo is het er over eens dat alleen vriendelijkheid ons vooruit kan helpen. 

Terwijl alleen De Wever zich als activist profileert, zetten ook hun gespreksgenoten zich in voor de maatschappij. Zowel Saartje als Blancquaert dragen vrouwenrechten hoog in het vaandel en het spreekt voor zich dat die onderwerpen uitvoerig worden besproken. Hoewel je het op het eerste gezicht niet zou verwachten, heeft dit trio bijzonder veel gemeen waardoor deze kerstaflevering van ‘Saartje’ opnieuw heel interessante gesprekken oplevert!

De kerstaflevering van het nieuwe seizoen van ‘Saartje’ wordt op 24 december om 22 uur op Pickx+ uitgezonden (zender 13). Woon je in Brussel en heb je een Nederlandstalig tv-pakket van Proximus? Dan vind je Pickx+ terug op zender 263! Meer weten over de gloednieuwe zender Pickx+ en hoe je ‘Saartje’ en andere exclusieve programma’s als Proximus TV-klant kan bekijken? Lees hier meer.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top