'The Adventures of Tintin': hoe Kuifje Hollywood veroverde

Kids |

Er zijn al meerdere Belgen geweest die het gemaakt hebben in Hollywood, denk bijvoorbeeld aan Matthias Schoenaerts. Maar nog een speciaal figuur die het schopte tot de top van de filmindustrie is Kuifje. Tien jaar geleden kreeg het stripfiguur zelfs zijn eigen Hollywoodfilm.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Kuifje is al lang geen onbekende meer. De eerste keer dat we kennismaakten met het intelligente personage met de blonde kuif was in 1929, toen Hergé de jongeman neerpende voor een stripverhaal in de krant ‘Le Petit Vingtième’. Kuifje is pienter, vindingrijk, snel, behendig en niet te vergeten: echt de ideale schoonzoon. Samen met zijn bonte verzameling vrienden lost hij het ene mysterie na het andere op, want geen enkel avontuur is hem te veel.

In 2011 stak Kuifje zelfs de grote oceaan over om het te gaan maken in Hollywood. Niet letterlijk natuurlijk, maar Steven Spielberg was zo’n grote fan van het werk van Hergé dat hij besloot het personage met de kuif zijn eigen bioscoopfilm te geven. ‘The Adventures of Tintin’ kwam zodoende dus tien jaar geleden in de cinemazalen en was gebaseerd op drie stripboeken in de reeks van de Belgische tekenaar: ‘De krab met de gulden scharen’, ‘Het geheim van de Eenhoorn’ en ‘De schat van Scharlaken Rackham’.

De Eenhoorn

Het verhaal start wanneer de jonge reporter Kuifje, samen met zijn trouwe hondje Bobbie, een model van een oud schip vindt op een markt: De Eenhoorn. Een louche figuur genaamd Sakharine en later een Amerikaanse FBI-agent genaamd Barnaby proberen allebei het model van hem te kopen, maar Kuifje voelt dat er meer achter zit en weigert. De reporter ontdekt uiteindelijk dat het schip een aanwijzing bevat over een verborgen schat, maar voordat hij de kans krijgt om ernaar op zoek te gaan, wordt hij ontvoerd.

Om de animatiefilm zo realistisch mogelijk te maken, zette Spielberg motion capture in. Op de virtuele soundstage waren honderd camera's aan een plafond gemonteerd om de bewegingen van de acteurs vast te leggen. In totaal bestonden er 1.240 opnames van de film, die daarna overhandigd werden aan de animatoren. Zij waren op hun beurt achttien maanden zoet met de beelden om te zetten, de animatie te verfijnen en alle details toe te voegen die de film zo indrukwekkend maken. 

De acteurs leenden dus niet enkel hun stem aan de computergetekende personages, maar ook hun bewegingen en manieren. Jamie Bell (‘Rocketman’) kroop in de huid van het geliefde hoofdpersonage met de kuif, Captain Haddock werd vertolkt door Andy Serkis (‘The Last Jedi’), Daniel Craig (‘James Bond’) speelde de rol van slechterik Ivan Ivanovitch Sakharine en FBI-agent Barnaby werd gespeeld door stand-upcomedian Joe Starr.

‘The Adventures of Tintin' is nu beschikbaar in de Proximus VOD-catalogus. Naar de Proximus VOD-catalogus? Druk op de ‘On Demand’- of ‘Shop’-knop van je afstandsbediening, of ga rechtstreeks naar de VOD-catalogus online.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top