Succesvolle method-acteur Jared Leto blaast vijftig kaarsjes uit

Films | De Amerikaanse acteur Jared Leto blaast vandaag vijftig kaarsjes uit. De man won een Oscar en een Golden Globe voor zijn bijrol in ‘Dallas Buyers Club’ en geldt met zijn 68 filmprijzen als één van de meest gedecoreerde acteurs van Hollywood. Pickx geeft je een terugblik op de carrière van een method-acteur pur sang.

Door Pickx

Deel dit nieuws

De frontman van de rockband Thirty Seconds to Mars verhuisde in 1992, op zijn 21ste, naar Los Angeles, komende van de Corcoran School of the Arts and Design in Washington D.C., om een carrière als regisseur na te jagen. Hij was oorspronkelijk van plan om het acteren als bijbaantje te doen. Zijn carrière begon met kleine rollen in tv-shows en kwam in 1994 in een stroomversnelling nadat hij gecast werd tegenover Claire Danes voor het ABC-tienerdrama ‘My So-Called Life’. De serie werd bewierookt voor zijn portrettering van het adolescentenleven. Een jaar later strikte hij zijn eerste filmrol, in het drama ‘How to Make an American Quilt’.

Zijn doorbraakrol kwam er in 1997 met zijn vertolking van de beloftevolle Amerikaanse atleet Steve Prefontaine, die in 1975 op 24-jarige leeftijd omkwam bij een auto-ongeluk, in de biopic ‘Prefontaine’. Leto, die een sterke gelijkenis vertoonde met Prefontaine, trainde zes weken als een atleet voor de loopnummers en ontmoette familie en vrienden van Prefontaine. Hij werd gelauwerd voor zijn rol en zette zich zo op de kaart in Hollywood.

In 1998 castte Terrence Malick Leto voor een bijrol in de oorlogsfilm ‘The Thin Red Line’, naast Sean Penn en Adrien Brody. De film was een bescheiden kassucces en werd genomineerd voor zeven Oscars.

Method actor

Nog in 1998 richtte Leto de rockband Thirty Seconds to Mars op in Los Angeles, samen met zijn broer Shannon. Het jaar nadien speelde hij Angel Face in ‘Fight Club’, onder regie van David Fincher. De film staat tot op de dag van vandaag te boek als een cultklassieker en verwierf één Oscarnominatie. 

In 2000 kroop Leto in de huid van Paul Allen, een rivaal van Patrick Bateman, in de psychologische thriller ‘American Psycho’. Alweer werd zijn vertolking bejubeld. Datzelfde jaar zette hij nóg een ijzersterke acteerprestatie neer, als de heroïneverslaafde Harry Goldfarb in ‘Requiem for a Dream’, een verfilming van de gelijknamige roman van Hubert Selby, Jr., onder regie van Darren Aronofsky. Als voorbereiding op zijn rol leefde hij twee weken op straat in New York City en hongerde hij zich maandenlang uit. Na de opnames ging Leto enkele maanden in een Portugees klooster wonen om weer op gewicht te komen.

In 2001 en 2002 focuste Leto vooral op zijn muziekcarrière en het debuutalbum van Thirty Seconds to Mars. Tussen 2002 en 2011 speelde hij onder meer in ‘Panic Room’, ‘Alexander’, ‘Lord of War’, ‘Lonely Hearts’, ‘Chapter 27’ en ‘Mr. Nobody’. Die laatste film flopte aan de box office. De duurste Belgische film ooit, van de hand van Jaco Van Dormael, strikte Leto voor de hoofdrol, maar dat mocht niet baten. De verre toekomst waarin het verhaal zich afspeelt vereiste veel getover met computereffecten, waardoor het kostenplaatje opliep tot 50 miljoen euro. De film verscheen pas in 2013 in een beperkt aantal Amerikaanse bioscopen, waar het filosofische sciencefictiondrama drie man en een paardenkop lokte. Ook in Europa, en met name in Frankrijk, lokte de film niet het verhoopte aantal bioscoopgangers. In totaal was het project een financiële catastrofe.

Voor zijn rol van Mark Chapman, de moordenaar van John Lennon, in de film ‘Chapter 27’ uit 2007 kwam Leto meer dan 30 kilo bij. Door zijn streefgewicht op een zeer korte tijd te bereiken ging zijn lichaam in shock, waardoor hij tijdelijk in een rolstoel terechtkwam.

Paolo Gucci

Na een acteerpauze van vijf jaar vertolkte Leto de rol van transseksuele aidspatiënt in ‘Dallas Buyers Club’, waarvoor hij in korte tijd 14 kilo verloor door extreem streng te vasten. Zijn rol werd bekroond met een Oscar en een Golden Globe voor beste mannelijke bijrol.

In 2016 kroop Leto in de huid van The Joker, de aartsvijand van Batman, voor ‘The Suicide Squad’. Leto’s vertolking werd geprezen, maar de film zelf kreeg overwegend negatieve recensies. Hij hernam de rol van The Joker in ‘Zack Snyder's Justice League’, dat verscheen in 2021. In 2016 werd Leto gecast als de schurk Niander Wallace voor ‘Blade Runner 2049’, de sequel op ‘Blade Runner’. Dit jaar was hij te zien als seriemoordenaar Albert Sparma in ‘The Little Things’, een rol die hem een nominatie opleverde voor een Golden Globe en een Screen Actors Guild Award. Momenteel is Leto op het witte doek te zien als fashion designer en zakenmagnaat Paolo Gucci in Ridley Scotts biografische misdaaddrama ‘House of Gucci’.

Leto heeft ook nog een resem acteeropdrachten op stapel staan, zoals een rol in de derde ‘Tron’-film en in ‘Adrift’ van Darren Aronofsky.

Ontdek ‘Suicide Squad’ en ‘Blade Runner 2049’ nu op Netflix. Meer info over de tv-optie 'Pickx All Stars' (inclusief Netflix) of het Netflix-aanbod via Proximus Pickx vind je hier terug. ‘Zack Snyder's Justice League’ is nu beschikbaar in de Proximus VOD-catalogus. Naar de Proximus VOD-catalogus? Druk op de ‘On Demand’- of ‘Shop’-knop van je afstandsbediening, of ga rechtstreeks naar de VOD-catalogus online.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top