Rik Verheye wordt 35: van callboy tot wonderboy

Series | De man die bij het grote publiek doorbrak als de langharige escort Jay Vleugels in ‘Callboys’ blaast daags voor Kerstmis 35 kaarsjes uit. De ideale aanleiding om ’s mans carrière onder de loep te nemen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Vorig jaar was Verheye nog te zien in het sketchprogramma ‘Influencers’, dat lauw onthaald werd door pers en publiek. ‘De Anderhalve Meter Show’, een ‘coronaproof’ sketchprogramma in volle coronatijd – toen er nog geen vaccins waren – waarin hij samen met Jelle De Beule en Koen De Poorter creatief aan de slag ging met de afstandsregels, kon her en der op meer lof rekenen maar overtuigde evenmin.

Zijn ‘coronacreaties’ waren dan wel geen doorslaand succes, het doet niet af aan het acteertalent van Verheye. De acteur, met thuisbasis Knokke-Heist, verdiende zijn strepen als callboy Jay Vleugels in de onzedige tv-serie van Jan Eelen. De wereld van oversized dildo's en nog oversizedere ego’s die Eelen creëerde was een creatieve speeltuin voor Verheye, die een glansrol had in de reeks. Hoewel hij toen al zes jaar op het grote en kleine scherm verscheen, betekende ‘Callboys’ zijn definitieve doorbraak bij het grote publiek. Sinds zijn fratsen als het amusante alfamannetje, wiens onzekerheid, ijdelheid en gekrenkte trots leiden tot een perfecte shitstorm, kende heel televisiekijkend Vlaanderen Rik Verheye.

Model voor 'Smarties'

Tussen 2009, het jaar waarin hij afstudeerde aan het gerenommeerde Herman Teirlinck Instituut, en 2016 speelde Verheye een hoofdrol in de film ‘Adem’ en werkte hij ook mee aan ‘Groenten uit Balen’. Op tv was hij te zien in ‘De Rodenburgs’, ‘Ella’, ‘De Vijfhoek’, ‘Danni Lowinski’ en ‘Crème de la Crème’. Ook had hij gastrollen in ‘Zone Stad’, ‘Witse’ en ‘Code 37’. Tussendoor stond hij op de theaterplanken bij de toneelgezelschappen Monty, Olympique Dramatique en FC Bergman.

De carrière van Verheye begon niet als acteur, maar wel als fotomodel voor het snoepjesmerk Smarties. “Mijn peter deed reclamefotografie en op een bepaald moment was hij op zoek naar een kind met een hele dikke kop en met een grote spleet tussen zijn grote tanden. En dat was ik. Ik ben dan één jaar lang de mascotte geweest van Smarties. Ik heb er wel 10.000 frank aan verdiend”, vertelde Verheye in de Play4-panelshow ‘Opvoeden Doe Je Zo’ van Pedro Elias.

Door het succes van ‘Callboys’ belandde de carrière van Verheye in een stroomversnelling. Hij promoveerde naar een A-klasse BV en verscheen steeds vaker op de buis. Zo etaleerde hij in 2016 zijn kennis in de immens populaire tv-quiz ‘De Slimste Mens Ter Wereld’, waarin hij het twee afleveringen uithield. Het jaar nadien trad hij in datzelfde programma aan als jurylid na zijn gesmaakte passage als kandidaat.

De Bende van Jan de Lichte

In 2019 vertolkte hij de rol van het personage Nicolaï Van Gelderhode in de tv-serie ‘De Bende van Jan de Lichte’, één van de meest prestigieuze en duurste tv-reeksen ooit in ons land. Het historische verhaal over een struikrover en zijn bende werd geïnspireerd op een roman van Louis Paul Boon. Verheye maakte deel uit van een Vlaamse sterrencast: Matteo Simoni, Stef Aerts, Anemone Valcke, Charlotte Timmers, Dirk Roofthooft, Ruth Beeckmans, Tom Van Dyck, Bruno Vanden Broecke en zijn 'Callboys'-collega Bart Hollanders.

‘De Bende van Jan de Lichte’ verhaalt over het Aalst van de jaren 1700. Bendeleider Jan de Lichte is een soort Robin Hood van Aalst: een idealist die opkomt voor het proletariaat en die de bourgeoisie het vuur aan de schenen legt. Jan, de zoon van een cafébaas, verzamelt duizenden Vlamingen rond hem om in het verzet te gaan tegen de Franse bezetter, het leger van koning Louis XV. Een zootje ongeregeld dat zich voortdurend bezondigt aan verkrachtingen en moorden. Het oogt als een nobele strijd van Jan en zijn bende, maar al snel blijken de verlokkingen van de macht en het geld hun weg te vinden binnen zijn leger.

Bekijk 'De Bende van Jan de Lichte' op VTM GO en Streamz, of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil!

Container Cup

In 2020 was Verheye één van de BV’s die – net als 32 topsporters en 7 andere bekende Vlamingen – hun fysieke grenzen opzochten tijdens uitputtende sportproeven in ‘De Container Cup’ op VIER. Die reeks kreeg lovende kritieken en werd tevens goed bekeken.

Datzelfde jaar was hij te gast in ‘Het Huis’ van tv-maker Eric Goens. Daarin kwam hij vaak terug op zijn vader. Die had een reputatie opgebouwd als toneelacteur, maar worstelde ook met alcoholisme. Terwijl Rik werd opgevoed door zijn oom, die hij “vaderke” noemt, werd de drank voor zijn vader de dood. Officieel kreeg hij een hartstilstand, maar Rik weet dat hij dronk “tot zijn vitale organen het begaven”. Zelfs toen hij in de ontwenningskliniek van Pittem zat, bleef hij acteren. Hij overtuigde de hele kliniek om een toneelstuk op te voeren. “Dat stuk zou hij gebruikt hebben om alcohol binnen te smokkelen”, zuchtte Verheye.

Dit jaar speelde hij samen met Clara Cleymans, die zijn partner Els vertolkt, de hoofdrol van Alex in de minireeks ‘We moeten eens praten’ op Eén. In de komische reeks maakt het koppel een relatiecrisis door. Na een relatie van vier jaar heeft Els iemand anders gevonden, waardoor ze Alex de laan wil uitsturen. Dat is echter buiten een gifwolk gerekend, waardoor iedereen verplicht moet binnen blijven.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top