Steven Spielberg: de grootheid die zijn inspiratie haalde bij de groten

Films |

Op 18 december viert Steven Spielberg -net klaar met zijn eerste musical 'West Side Story'- zijn 75ste verjaardag. De Amerikaanse regisseur wordt door Hollywood geëerd als een van de meest invloedrijke personen in de geschiedenis van de cinema. Maar zelf is hij ook altijd erkentelijk geweest naar de collega’s. Pickx ging voor de gelegenheid op zoek naar de inspiratiebronnen van de man die ons onder andere ‘E.T.’, ‘Indiana Jones’, ‘Schindler’s List’ en ‘Jaws’ schonk.

Door Pickx

Deel dit nieuws

De eerste film die Spielberg zag was ‘The Greatest Show on Earth’, een film uit 1952 van Cecil B. DeMille, een regisseur die faam vergaarde in de periode van de stille films. Spielberg was toen amper drie jaar, maar die film over een rondreizend circus zou hem meteen betoveren en de magische wereld van cinema inzuigen. Vooral het treingegeven boeide hem, waardoor hij als kind scènes nabootste met speelgoedtreintjes. Ook later in zijn werk leefde hij zich uit met dergelijke opnames, denk maar aan de achtervolgingsscène in ‘Indiana Jones and The Last Crusade’. Als puber speelde Spielberg taferelen na met kleine action figures, die hij dan liet bewegen en filmde. De resultaten liet hij zien aan zijn vrienden bij de scouts.

Spielberg is altijd een spons en kameleon geweest. Zo lanceerde hij zichzelf in Hollywood door zich bij een rondleiding in de Universal Studios bewust te laten opsluiten. Op die manier kon hij overal rondneuzen, uiteindelijk kreeg hij er van de studiobonzen ook een job als manusje-van-alles. De ideale manier om alle aspecten van het filmmaken onder de knie te krijgen.

Man van vele stijlen

Al van bij het begin van zijn carrière verhulde Spielberg niet dat hij veel opstak van regisseurs als Michael Curtiz (‘Casablanca’), Stanley Kubrick en Alfred Hitchcock. Vooral die laatste was met zijn film ‘The Birds’ een grote invloed: als meester van de suspense leerde Hitchcock de jonge Spielberg hoe hij spanning kon opbouwen, ook zonder dat je de bron van angst toonde. Een techniek die hij naadloos toepaste in zijn grote doorbraakfilm ‘Jaws’. Ook ‘War of the Worlds’ haalde inspiratie bij ‘The Birds’, met name de dreigende shots van vliegende objecten.

Een andere grote inspiratiebron was Stanley Kubrick. Een regisseur die het experiment niet schuwde en zeer diverse thema’s aansneed. Van zijn bombastische sci-fiklassieker ‘2001: A Space Odyssey’ tot het taaie oorlogsepos ‘Full Metal Jacket’. Die diversiteit is iets dat Spielberg ook nastreefde. Het resultaat is dat niet één stijl op hem gekleefd kan worden.

Fascinatie voor James Bond

Wel kenmerken die heel vaak terugkomen in zijn oeuvre: fantasie en spanning. Spielberg is een meester in het creëren van een begeesterend universum, of dat nu buitenaards leven is (‘E.T.’ en ‘Close Encounters of the Third Kind’), de duistere diepten van de zee (‘Jaws’), of het tot leven wekken van dinosauriërs op een eiland (‘Jurassic Park’).

Spielberg heeft ook altijd een zwak gehad voor avonturenfilms, een catch me if you can-spelletje. Niet toevallig maakte hij een film met die titel (met Leonardo DiCaprio in een hoofdrol). Zijn voorbeeld daarbij was James Bond, meer bepaald de film ‘Dr. No’ van Terence Young uit 1962. Spielberg solliciteerde zelf ooit voor de regiestoel van een Bondfilm, maar werd afgewezen. Daarop boetseerde hij dan maar een eigen franchise rond een actieheld: Indiana Jones.

Wat Spielberg eveneens zo’n straffe cineast maakt, is dat hij niet enkel mensen van vlees en bloed in een hoofdrol durft duwen. Evengoed is een haai, een buitenaards wezen of een T-Rex zijn protagonist. En altijd geloof je dat het echt is, ook al stond de CGI in de jaren 80 en 90 nog bijlange niet zo ver als nu.

Westerns en oorlogsverhalen

Op vlak van cinematografie waren ‘Lawrence of Arabia’, een woestijnepos van David Lean, en John Fords western ‘The Searchers’ van grote invloed. De wijde panoramashots en groots opgezette decors die de jonge Spielberg daarin zag, kwamen later in tal van zijn films terug. Zoals onder meer in ‘Close Encounters of the Third Kind’ en ‘War Horse’.

Maar evengoed gaat de Amerikaanse regisseur met Joodse roots de realistische toer op, zoals in ‘Schindler’s List’ en ‘Saving Private Ryan’, twee iconische films die zijn fascinatie voor WO II blootlegden. Net zoals de bejubelde HBO-serie ‘Band of Brothers’. Niet toevallig realisaties die pas in de jaren 90 volgden, als een antwoord op zijn criticasters die opperden dat hij te vrijblijvende spektakelfilms maakte. Een kritiek die je sindsdien niet meer zal horen. Spielberg is op zijn 75ste uitgegroeid tot een alom gewaardeerd en gerespecteerd icoon van Hollywood.

Jurassic Park', 'The BFG' en 'E.T. The Extra-Terrestrial' zijn beschikbaar in de Proximus VOD-catalogus. Naar de Proximus VOD-catalogus? Druk op de ‘On Demand’- of ‘Shop’-knop van je afstandsbediening, of ga rechtstreeks naar de VOD-catalogus online.

Ontdek ‘Catch me if you can', 'Ready Player one', 'Indiana Jones' en 'The Post' op Netflix. Meer info over de tv-optie 'Pickx All Stars' (inclusief Netflix) of het Netflix-aanbod via Proximus Pickx vind je hier terug. 

Ontdek 'Tintin' en 'The Terminal' nu op Streamz via Proximus Pickx! Ontdek het aanbod en probeer de tv-optie 1 maand gratis uit via deze link/ de promotiecode 'PROXIMUS1M'. Daarna betaal je 11,95 euro per maand. Klik hier om te achterhalen hoe eenvoudig je je Streamz-account activeert.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top