'Independence Day' (VTM 3) vs. 'The Day After Tomorrow' (Play6): welke Roland Emmerich-blockbuster moet je zien?

Films | Vanavond worden er twee films van regisseur Roland Emmerich uitgezonden op de Vlaamse buis: 'Independence Day' op VTM 3 en 'The Day After Tomorrow' op Play6. Omdat je niet op twee zenders tegelijk kan afstemmen (tenzij je op meerdere schermen kijkt), ploos Proximus Pickx uit welke van die twee blockbusters je kostbare tijd waard is.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Independence Day (VTM 3)

Vanavond kunnen de adrenalinejunks en ramptoeristen onder jullie zich verlekkeren aan 'Independence Day', de spectaculaire rampenfilm van Roland Emmerich waarin het voortbestaan van het menselijk ras bedreigd wordt door een buitenaardse invasie. In 1996 was 'Independence Day' de koning van de box-office, met een wereldwijde opbrengst van 817 miljoen dollar.

Het verhaal start op 2 juli, wanneer astronomen vreemde signalen opvangen uit de verre ruimte. Een enorme schim verschijnt op de oppervlakte van de maan. We zien de Amerikaanse vlag die geplant werd tijdens de eerste maanwandeling in 1969. De voetafdrukken van de astronauten op het maanoppervlak trillen door een onheilspellend vliegend object: ze worden bedolven onder maanstof. Een symbolische voorbode van wat de mensheid te wachten staat? Uitroeibaar zoals voetafdrukken in het maanstof?

Even later is het einde van de wereld aangebroken met de onvermijdelijke alien-invasie. Het lot van de wereld ligt in handen van drie mannen: een neurotisch genie (Jeff Goldblum), een sympathieke president (Bill Pullman) en een heldhaftige gevechtspiloot (Will Smith). De vernietingsdrang van de buitenaardse wezens wordt met een duivels genoegen in beeld gebracht: wereldmonumenten worden tot as herleid voor de lens van Emmerich, terwijl mensen voor hun leven rennen. Nee, 'subtiliteit' staat niet in het woordenboek van de Duitse regisseur. Het is al dramatiek, bombast en heroïek dat de klok slaat.

'Independence Day' staat vandaag de dag nog steeds te boek als de moeder van alle rampenfilms. Het is een breinloze blockbuster zonder veel diepgang en een overvloed aan cheesy scènes, maar het entertainmentgehalte ligt zodanig hoog dat je blijft kijken. Daarbovenop komt de hilarische interactie tussen Goldblum en Smith en de voor die tijd revolutionaire visuele effecten. Een allesbehalve pretentieuze film, die de geschiedenis inging als een instant klassieker.

Bekijk ‘Independence Day’ vanavond om 20u30 op VTM 3 of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Niet gezien? Geen zorgen, met TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil.

The Day After Tomorrow (Play6)

De waarschuwingen over de gevolgen van de klimaatverandering van weerdeskundige Jack Hall (Dennis Quaid) vallen in dovemansoren totdat het noordelijk halfrond getroffen wordt door tornado's, overstromingen en extreem lage temperaturen. New York verandert in geen tijd in een ijsvlakte. Toch trekt Jack ernaartoe om zijn zoon te redden...

Naast de vele wetenschappelijke onwaarheden, zoals de grote doorzichtige hagelstenen en het klimaat dat van de ene dag op de andere helemaal wordt omgegooid, verdient deze blockbuster van Roland Emmerich uit 2004 wel het nodige krediet. Twee jaar voor voormalig vicepresident Al Gore met 'An Incovenient Truth' de klimaatverandering wereldwijd tot gespreksthema nummer een verhief, waarschuwde Emmerich reeds voor wat er kan gebeuren als we de klimaatverandering geen halt toeroepen. Zij het in een iet of wat uitvergrote versie, maar we spreken natuurlijk niet voor niets over fictie.

Ook deze rampenfilm werd niet gespaard van kleffe sentimentaliteit, bombast en visueel spektakel. Maar het klassieke recept van Emmerich zorgt ook deze keer voor entertainment van de bovenste plank. 'The Day After Tomorrow' scoort op de online filmdatabase IMDb met 6,4 op 10 iets minder dan de 7 van 'Independence Day', maar op vlak van entertainment zijn beide films absoluut aan elkaar gewaagd. Aan jou de keuze: aliens of klimaatverandering?

Bekijk ‘The Day After Tomorrow’ vanavond om 19u55 op Play6 of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Niet gezien? Geen zorgen, met TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top