Op deze manieren heeft Star Trek ook in het echte leven geschiedenis geschreven

Films | Op 6 december 1991 was 'Star Trek VI: The Undiscovered Country' voor het eerst in de bioscoop te zien. Deze film was de laatste om gebaseerd te zijn op de originele reeks. Proximus Pickx legt je uit op waarom deze film en de originele Star Trek-reeks ook op het echte leven een zekere invloed hebben gehad.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Raciale ongelijkheid

Toen 'Star Trek' in de jaren 1960 voor het eerst op het kleine scherm verscheen, was de reeks in meerdere opzichten baanbrekend en progressief. De makers van de reeks schuwden geen taboes en verwerkten actuele onderwerpen als racisme, kolonialisme en seksisme in de verhaallijnen. Bovendien was 'Star Trek' ook de eerste reeks met een etnisch diverse cast, een unicum toen. 

Zo was Nichelle Nichols de eerste Afro-Amerikaanse actrice die een prominente rol speelde in een populaire Amerikaanse reeks. In Star Trek vertolkte ze de rol van luitenant Nyota Uhura. De actrice twijfelde er naar verluidt over om na het eerste seizoen nog verder te acteren in de reeks. Het was niemand minder dan de Afro-Amerikaanse burgerrechtenactivist Martin Luther King jr. die erkende hoe visionair haar rol was. In een gesprek tijdens een liefdadigheidsconcert bedankte hij Nichols dat ze haar rol met "waardigheid en kennis" invulde. Hij benadrukte ook dat haar werk generaties van Afro-Amerikaanse burgers inspireerde. "Als we jou op televisie zien, zien we onszelf, als mensen die intelligent, mooi en trots zijn", aldus King. 

Haar rol beïnvloedde een heel aantal actrices en andere persoonlijkheden. Zo gaf actrice Whoopi Goldberg aan dat de rol van Uhura haar inspireerde om zelf voor een Hollywood-carrière te kiezen. Volgens Goldberg was het fijn om een vrouw van kleur te zien in een leidende rol, als iemand die gelijkwaardig werd behandeld.

Space Shuttle Enterprise

In het midden van de jaren 1970 begon het Amerikaanse ruimtevaartagentschap NASA met de eerste proeven voor de Space Shuttle, een herbruikbare ruimteveer. Toen dat nieuws bekend raakte, schreven honderdduizenden Star Trek-fans brieven naar NASA met het verzoek om het toestel Enterprise te noemen, naar de naam van het ruimteschip in 'Star Trek'. De campagne had succes, want hoewel hij het niet toegaf was zelfs de toenmalige Amerikaanse president Gerald Ford gewonnen voor de naam. Uiteindelijk was hij het die NASA opdroeg om het prototype "Enterprise" te noemen.

Toen de eerste Space Shuttle op 17 september 1976 uit de Rockwell-vliegtuigfabriek rolde, waren Star Trek-maker Gene Roddenberry en bijna alle hoofdrolspelers uit de reeks aanwezig om het toestel in te huldigen. Enkel William Shatner, de acteur die kapitein Kirk vertolkte, was niet aanwezig. De Enterprise werd helaas nooit gebruikt voor een ruimtevlucht maar diende jarenlang voor veiligheidstesten, bijvoorbeeld na de noodlottige vluchten van de Challenger in 1986 en de Columbia in 2003.

Koude Oorlog

'Star Trek' liet zich ook opmerken als de eerste reeks waarin een Russisch personage in een positief daglicht werd gesteld, wat niet vanzelfsprekend was in de jaren 1960 in volle Koude Oorlog. In het tweede seizoen maakt navigator Pavel Andrejivitsj Chekov, een rol van Walter Koenig, zijn intrede op de brug van het ruimteschip Enterprise. Volgens een biografie over Gene Roddenberry werd de maker verleid om het Russische personage toe te voegen na een vlammende opmerking in de Sovjet-krant Pravda. Het staatsmedium vond het niet kunnen dat de televisiereeks de talrijke bijdragen van de Sovjet-Unie aan de ruimtevaart negeerde. 

Sommige Trekkies geloven dat de Verenigde Federatie van Planeten en de Klingons een allegorie zijn op de gespannen verhouding tussen de Verenigde Staten van Amerika en de Sovjet-Unie, maar die these werd nooit bevestigd door de makers. Ze lieten wel doorschijnen dat 'Star Trek' tijdens de Koude Oorlog een optimistische, utopische kijk op de toekomst bood.

Heb je na het lezen van dit artikel zin gekregen in een 'Star Trek'-film? 'Star Trek: First Contact" en 'Star Trek: Into Darkness' is nu beschikbaar in de Proximus VOD-catalogus. Naar de Proximus VOD-catalogus? Druk op de ‘On Demand’- of ‘Shop’-knop van je afstandsbediening, of ga rechtstreeks naar de VOD-catalogus online.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top