Buck Brannaman is de echte paardenfluisteraar van 'The Horse Whisperer'

Films |

‘The Horse Whisperer’ schetst de bijzondere band tussen een cowboy en een getraumatiseerd paard. Geen fictie, maar gebaseerd op het inspirerende verhaal van Buck Brannaman.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Buck Brannaman is dé echte paardenfluisteraar van 'The Horse Whisperer'

Dit romantische drama werd in 1998 uitgebracht en kreeg nadien nominaties voor beste film en beste regisseur. Alle lof ging naar Robert Redford, die ook nog eens de hoofdrol op zich nam, naast andere vedetten als Sam Neill, Kristin Scott Thomas en… een piepjonge Scarlett Johansson, die pas jaren nadien echt tot Hollywoodster zou uitgroeien.

De film draait rond de figuur van Tom Booker, een zogenaamde paardenfluisteraar die een solitair leven leidt tussen de bergen van Montana. En tussen de paarden. Hij wordt door Grace gecontacteerd nadat ze een ongeval heeft gehad met haar paard, zowel voor het dier als voor haarzelf en een vriendin blijkt het trauma te groot om zelf mee aan de slag te gaan. Booker slaagt er dankzij zijn uitzonderlijke gave om paarden te begrijpen en met hen te communiceren in om de band te herstellen.

Het verhaal is gebaseerd op de roman van Nicholas Evans met dezelfde naam. Maar die haalde op zijn beurt inspiratie bij drie vermaarde cowboys uit de VS: Tom Dorrance, Ray Hunt en vooral hun jongere collega Buck Brannaman.

Praten met paarden

Die laatste stond tijdens het draaien van de film ook steeds klaar als stand-in en consultant voor Robert Redford, zeker wanneer het intense scenes betrof met de paarden. Bestsellerauteur Evans zei daar later over: “Velen claimen de inspiratiebron te zijn voor het personage Tom Booker in ‘The Horse Whisperer’, maar de enige die me écht inspireerde was Buck Brannaman. Zijn talent, zijn begrip en zijn waarachtige liefhebbende hart zorgden ervoor dat de wolken steeds weer openbraken wanneer we in zwaar weer verkeerden. Buck is de Zenmeester van de paardenwereld.”

Brannaman (foto hiernaast) heeft een eigen ranch van ongeveer 30 paarden in Sheridan, Wyoming. Zijn liefde voor paarden viel voor een groot deel samen met zijn getroebleerde jeugd, waarin hij en zijn broer mishandeld werden door hun vader. “De paarden hebben toen mijn leven gered”, vertelde Brannaman daarover in de biografische documentaire ‘Buck’. “Zij hebben meer gedaan voor mij dan ik ooit voor hen. Zij zijn mijn vrienden en mijn toevlucht geworden. Het enige wat de paarden willen is een beetje comfort en rust. Net dat wat wij als mensen hebben. Na eeuwenlang opgejaagd wild te zijn, zit de angst om gedood of opgegeten te worden zo diepgeworteld in die dieren. Ze moeten dus in jou kunnen geloven, en het wonderbaarlijke is: dat laten ze ook toe. Het enige wat je moet doen om tot hen door te dringen, is ze met respect behandelen, maar al te vaak wordt respect verward met angst inboezemen."

'The Horse Whisperer' is op vrijdag 10 december vanaf 20u35 te volgen op VTM 3. of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Niet gezien? Geen zorgen, met TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top