De (h)echte vriendschap achter 'Supernova'

Films |

De hartverscheurende dramafilm ‘Supernova’, die vanaf 8 december te vinden is in de VOD-catalogus van Proximus, toont Colin Firth en Stanley Tucci als een koppel. De reden waarom ze op het scherm zo overtuigend zijn, ligt misschien wel in de langdurige vriendschap tussen de twee acteurs.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Met ‘Supernova’ maakte schrijver en regisseur Harry Macqueen dit jaar een emotioneel drama waarbij niemand het droog kan houden. De film vertelt het verhaal van Sam (Colin Firth) en Tusker (Stanley Tucci) die al twintig jaar een koppel vormen. Met hun camper trekken ze door Engeland, waar ze oude banden weer aanhalen met vrienden en familie. De twee genieten van de waardevolle tijd die hen nog rest, nu bij Tusker dementie is vastgesteld. We zijn getuige van de hartverscheurende, langzame aftakeling van Tusker, die steeds vaker verstrooid is, en zijn finale plannen. Sam kijkt met lede ogen toe hoe zijn zielsverwant ten prooi valt aan de ziekte, maar besluit om niet van zijde te wijken. Ook wanneer Tusker nog maar één uitweg ziet.

Firth en Tucci zijn natuurlijk uitstekende acteurs die met verve de twee geliefden kunnen neerzetten en die zich met eerder acteerwerk al charmant en zorgzaam toonden. Maar er is nog een heel belangrijke reden waarom de twee mannen samen zo’n onweerstaanbare chemie hebben op het scherm. Net zoals Sam en Tusker al 20 jaar een koppel vormen, zijn ook Firth en Tucci al 20 jaar vrienden.

De twee acteurs leerden elkaar kennen op de set van oorlogsdrama ‘Conspiracy’. Daar merkten ze beiden dat het meteen klikte. En sindsdien is hun band alleen maar sterker geworden. “We zien elkaar graag”, legt Tucci uit. “We hebben elkaars pijn gedeeld en samen onze kinderen zien opgroeien. Er stroomt heel wat water onder onze brug, en die brug is mettertijd alleen maar sterker geworden. Een werkervaring als deze kan een vriendschap maken of kraken. In ons geval heeft het de band nog versterkt.”

Niet te koop

Dat de twee acteurs samen het scherm wilden delen, was ook voor Macqueen een opluchting. “Ik hoopte dat, wie de rollen ook mocht spelen, we twee acteurs konden vinden die een geschiedenis met elkaar delen. Dat ze vrienden waren, of gewoon al eens samen hadden gewerkt. Stanley viel als een blok voor de personages. Toen hij voorstelde om Colin erbij te halen, wist ik dat het een home run zou worden. Zo’n chemie kan je niet kopen”, klinkt het bij de regisseur.

Het is die chemie die de film tot leven brengt, maar het moet gezegd zijn dat zonder de strakke regie en de toegewijde werklust van Macqueen de film een pak minder doorleefd zou zijn. De schrijver/regisseur werkte in een ziekenhuis met een specialisatie in dementie, dus hij wist perfect hoe hij Tucci moest aansturen. En daarnaast wilde hij niet alleen een film maken over dementie, maar in de eerste plaats over liefde. “De lange, complexe evolutie van partner naar partner-verzorger is er een die volgens mij nog maar weinig verkend is in films”, zei hij in een interview. Het resultaat is een prachtig, ingetogen en emotioneel stukje cinema waarin twee topacteurs het beste van zichzelf geven.

‘Supernova’ is vanaf 8 december beschikbaar in de Proximus VOD-catalogus. Naar de Proximus VOD-catalogus? Druk op de ‘On Demand’- of ‘Shop’-knop van je afstandsbediening, of ga rechtstreeks naar de VOD-catalogus online.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top