Het onwaarschijnlijke plan van een miljardair die een replica van de Titanic liet bouwen

Films | Vanavond zendt VTM3 een klassieker uit: 'Titanic', de blockbuster van James Cameron die twaalf jaar lang de film met de hoogste wereldwijde opbrengst ooit was, tot diezelfde Cameron 'Avatar' uitbracht. Het verhaal van 'Titanic' verweeft een fictieve romance met de bittere realiteit over de ondergang van een drijvend paleis. De Australische ondernemer Clive Palmer is zo gefascineerd door de mythische Titanic, dat hij in 2012 opdracht gaf tot het bouwen van een 'Titanic II'; een exacte replica van het beroemde schip, die ook dezelfde route zou varen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

De klassieker met Kate Winslet en Leonardo DiCaprio heeft amper nog een introductie nodig. De rampenfilm uit 1997 over de ondergang van het iconische schip ‘Titanic’ behoort nog steeds tot de grootste kaskrakers uit de filmgeschiedenis. Met meer dan 2.000 passagiers verlaat de Titanic in april 1912 de haven van Queenstown om de overtocht over de Atlantische Oceaan te maken.

Het vaartuig wordt in die tijd "het schip der dromen" genoemd, dat "onzinkbaar" zou zijn. Maar voor de jonge passagier Rose (Kate Winslet) voelt de Titanic eerder als een slavenschip dat haar geketend naar huis terugbrengt. Ze wordt immers uitgehuwelijkt aan de steenrijke (maar weinig sympathieke) Cal, omdat haar familie met financiële problemen kampt.

Rose is wanhopig en wil overboord springen. De jonge derdeklassepassagier Jack Dawson (DiCaprio) weet haar echter op andere gedachten te brengen en redt haar leven. Hoewel Jack en Rose, arm en rijk, uit totaal verschillende werelden komen is het meteen grote liefde tussen de twee. Ze zijn vastbesloten om hun toekomst in eigen handen te nemen, tot het schip op een nacht tegen een ijsberg vaart...

Miljardairsdroom

De romance in 'Titanic' mag dan wel niet echt zijn, wat wél echt is, is de bouw van een nieuw schip dat in alle opzichten lijkt op de échte Titanic. Een exacte replica, met al zijn elegantie en een gepeperd kostenplaatje van 500 miljoen dollar. Dat is het krankzinnige idee van een miljardair, Clive Palmer. Deze Australische ondernemer vergaard zijn fortuin onder meer met mijnwerkzaamheden. Opnieuw drie klassen, 2400 passagiers en een mythische reis van Southampton naar New York. Eén verschil echter: het vaartuig zal zijn uitgerust met de beste materialen en technologieën (en voldoende reddingsboten), om te voorkomen dat de fouten uit het verleden worden herhaald.

De replica moet volgend jaar te water gelaten worden voor de ‘beroemde’ tocht. Oorspronkelijk was het plan dat het schip al in 2016 z’n eerste tocht zou maken, maar een geschil tussen Palmer en het Chinese Citic zorgde ervoor dat het project gepauzeerd werd. De 'nieuwe' Titanic is volledig gebaseerd op het originele model. Er is onderzoek gedaan om ervoor te zorgen dat de Titanic II een exterieur én interieur heeft dat ook in april 1912 tot de verbeelding sprak. Zo is de indrukwekkende trap, die met name in de film diverse malen wordt belicht, exact nagemaakt en wordt er tevens aan ieder detail gedacht in de kabines. Op de nieuwe Titanic is er plaats voor 2.400 passagiers en 900 bemanningsleden – ongeveer dezelfde capaciteit als het oorspronkelijke schip.

Wel is de gebruikte navigatietechnologie hypermodern en wordt het schip aangedreven door enkele dieselmotoren. Het is de bedoeling dat de Titanic II bij voltooiing vanuit Dubai naar Engeland zal varen, en meer bepaald Southampton. Dat wordt het vertrekpunt van de tocht zoals die op 10 april 1912 ook begon. Eenmaal het schip heelhuids in New York is aangekomen, zal het de hele wereld over varen.

Bekijk ‘Titanic’ vanavond om 20u35 op VTM3 of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top