Prijzenjacht kan beginnen met de Gotham Awards

Films |

Het awardseizoen in de Verenigde Staten wordt traditioneel afgetrapt met de Gotham Awards, de prijzen voor onafhankelijke films. Sommigen zien het als een soort graatmeter voor de Oscars (nou ja), voor anderen geldt het als één van de belangrijkste prijzen op het gebied van onafhankelijke films met een focus op mensen uit de filmsector die gevestigd zijn in en rond de regio New York. Wie komt er dit jaar in aanmerking voor de prijzen die op maandag 29 november in New York City worden uitgereikt? Proximus Pickx licht er enkele van de belangrijkste kanshebbers uit.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Olivia Colman

De Netflixtitels ‘Passing’ en ‘The Lost Daughter’ voeren in elk geval de nominaties aan – ze sleepten elk vijf nominaties in de wacht. Beide films zijn samen met ‘The Green Knight’, ‘Pig’ en ‘Test Pattern’ ook genomineerd in de categorie Beste Film. De Amerikaanse actrice Maggie Gyllenhaal is met haar regiedebuut ‘The Lost Daughter’ niet genomineerd in die categorie maar wel in die van de ‘Breakthrough Director Award’ (Beste regisseur die doorbreekt).

En ook Olivia Colman is voor haar vertolking in die bewerking van de roman van Elena Ferrante genomineerd in de categorie Beste Hoofdrol. In die film speelt de Britse actrice de gescheiden letterkundige Leda die op vakantie aan de Griekse kust terugblikt op de periode waarin ze haar man en twee jonge kinderen verliet voor een nieuwe liefde. Als een film die het geromantiseerde en geïdealiseerde beeld dat vaak nog rond het moederschap hangt doorbreekt, kan ‘The Lost Daughter’ alvast tellen. Volgens recensenten slaagt Olivia Colman erin om van Leda “veel meer te maken dan louter een slechte vrouw zonder ook maar een moment opzichtig naar sympathie van de kijker te hengelen."

Tot de voornaamste concurrenten van Colman, ook bekend als koningin Elizabeth in de miniserie ‘The Crown’, voor de prijs van Beste Hoofdrol behoren onder andere Joaquin Phoenix (‘C’mon C’mon'), Lili Taylor (‘Paper Spiders’), Oscar Isaac (‘The Card Counter’) en Tessa Thompson (‘Passing’).

Ontdek ‘The Lost Daughter’ vanaf 31 december op Netflix. Meer info over de tv-optie 'Pickx All Stars' (inclusief Netflix) of het Netflix-aanbod via Proximus Pickx vind je hier terug.

Anya Taylor-Joy

Dat ‘The Queen’s Gambit’-actrice Anya Taylor-Joy dit jaar bij de prijzenjacht nergens een bekroning of onderscheiding gaat krijgen lijkt onwaarschijnlijk. Op de Emmy’s moest Taylor-Joy nog het onderspit delven voor Kate Winslet voor haar vertolking in ‘Mare of Easttown’, maar mocht het ook deze keer niet lukken – Taylor-Joy is genomineerd in de categorie Outstanding Performance in a New Series - dan kan de Amerikaanse actrice zich nog altijd troosten met één gedachte: dankzij haar vertolking van de fictieve schaakkampioen Beth Harmon heeft ze de denksport weer op de kaart gezet (eind vorig jaar hadden al ruim 62 miljoen mensen wereldwijd naar de serie gekeken).

Anya Taylor-Joy, momenteel ook te zien in ‘Last Night in Soho’, moet het in haar categorie wel opnemen tegen ervaren rotten als Ethan Hawke (‘The Good Lord Bird), Jennifer Coolidge (‘The White Lotus’) of opkomende sterren als Devery Jacobs (‘Reservation Dogs’) en Omar Sy (‘Lupin’).

Ontdek ‘The Queen’s Gambit’ nu op Netflix. Meer info over de tv-optie 'Pickx All Stars' (inclusief Netflix) of het Netflix-aanbod via Proximus Pickx vind je hier terug.

Eresaluut aan Kristen Stewart

En behalve de Nieuw-Zeelandse cineaste Jane Campion (‘The Power of the Dog’) en de cast van de revisionistische western ‘The Harder They Fall’ worden op de ceremonie ook Kristen Stewart en Peter Dinklage extra in de bloemetjes gezet.

Kristen Stewart krijgt momenteel nogal wat lof toegezwaaid voor haar vertolking van prinses Diana in ‘Spencer’. De actrice, die ooit doorbrak in ‘Twilight’, staat ook met stip genoteerd om een Oscar te winnen voor haar passionele prestatie. Velen zien in haar portret van the people’s princess ook een soort bespiegeling van haar eigen strijd in de filmwereld waarin ze als ster nauwelijks bewegingsvrijheid krijgt. Toch is Stewart altijd ook koppig haar eigen weg blijven volgen. De actrice mag dan in een blockbuster als ‘Snow White and the Huntsman’ meespelen, met de regelmaat van de klok kiest ze ook meer persoonlijke en eigenzinnige projecten, zoals ‘Personal Shopper’ van Olivier Assayas, ‘Seberg’ van Benedict Andrews of de sciencefictionfilm ‘Equals’ van Drake Doremus.

Ook Peter Dinklage krijgt onderscheiding

Sinds de alom geprezen vertolking van Peter Dinklage als de iconische Tyrion Lannister in de HBO-serie ‘Game of Thrones’ wordt er wereldwijd anders gekeken naar mensen met achondroplasie, de meest voorkomende vorm van dwerggroei. Dat Dinklage, hij is 1,35 meter groot, zowat de favoriet is van elke fan van de serie komt ongetwijfeld door zijn charismatische persoonlijkheid en zijn gevoel voor sardonische humor. En oké, Dinklage had in de serie vaak one liners maar hij zegt ze wel altijd met bravoure op.

Voor zijn vertolking van Tyrion Lannister won hij vier keer de Primetime Emmy Award voor Outstanding Supporting Actor in een dramaserie. Hij ontving ook een Golden Globe Award en een Screen Actors Guild Award voor de rol. De in New Jersey geboren Dinklage debuteerde met ‘Living in Oblivion’ (1995), en hij brak door met het komische drama ‘The Station Agent’ (2003). Hij heeft ook belangrijke rollen in ‘Three Billboards Outside Ebbing, Missouri' (2017) en recent nog in de zwarte komedie ‘I Care a Lot’.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top