'The Departed' op Play6: Martin Scorsese etaleert zijn vakmanschap met een remake

Films | Vanavond zendt Play6 het geweldige 'The Departed' uit, met Leonardo DiCaprio en Matt Damon die als mol infiltreren bij respectievelijk de maffia en de politie. De prent uit 2006 is eigenlijk een Amerikaanse remake van een film uit 2002 uit Hongkong: 'Infernal Affairs'. Regisseur Martin Scorsese won vier Oscars met zijn remake, en hier is waarom.

Door Pickx

Deel dit nieuws

In januari 2003 kochten Warner Bros., producer Brad Grey en acteur/producer Brad Pitt de rechten om een remake te maken van 'Infernal Affairs' uit 2002 voor 1,75 miljoen dollar van Media Asia. Martin Scorsese ('Shutter Island', 'The Aviator', 'Hugo', 'The Wolf of Wall Street') werd aangetrokken als regisseur. Oorspronkelijk werd Brad Pitt gecast als mol, maar hij stond zijn rol later af met het argument dat een jongere acteur de rol moest spelen. Pitt besloot om de film te produceren, terwijl Matt Damon zijn plaats innam.

Begin 2005 kreeg 'The Departed' groen licht van Warner Bros., de opnames startten in de lente van datzelfde jaar. De film werd gedeeltelijk op locatie opgenomen in Boston. Het resultaat was wervelend en kaapte vier Oscars weg, waaronder die voor beste film en beste regisseur. De remake was een overdonderend succes. 'The Departed' volgt exact dezelfde basisplot als 'Infernal Affairs', alleen de vertolkingen van de hoofdrolspelers verschillen op bepaalde vlakken.

Ambigu beeld

Maar behalve de basisplots konden beide films niet meer verschillend zijn. 'Infernal Affairs' bevat een frenetieke energie en verzoent intens melodrama met snelle cuts en geluidseffecten van videogames. Soms weerklinkt er hyperromantische muziek, op andere momenten verschijnt er een flashbackscène in slow motion. Het geheel heeft iets weg van een arthouseprent. Het switcht regelmatig van kleur naar zwart-wit, vooral wanneer de paden van de hoofdrolspelers kruisen. Het centrale thema is het lot. De focus ligt niet op hoe verschillend de protagonisten zijn, maar op hoe gelijkaardig ze zijn. De film geeft een indruk van de oppervlakkige moraliteit die in beide werelden heerst – zowel bij de maffia als bij de politie. Het resultaat is een ambigu beeld, dat ook met het einde tot uiting komt.

Daarin ligt het grootste verschil met 'The Departed': Scorsese giet het flashy 'Infernal Affairs' over het lot dat de levenspaden van twee mensen doet kruisen in een klassiek, meer conventioneel jasje. De meesterregisseur zet zijn persoonlijke stempel op de film. De kijker wordt verwelkomd met zijn vaak beproefde voice-over aan het begin van de film, waarin Jack Nicholson (de maffiabaas) oreert: "I don’t want to be a product of my environment, I want my environment to be a product of me."

De verhoudingen tussen de personages onderling zijn ook iets anders: zo heeft de maffiabaas (Nicholson) een meer paternalistische verstandshouding met Sullivan in 'The Departed', vergeleken met hun tegenhangers in 'Infernal Affairs'. Hun relatie is meer amicaal, meer familiair. Dat maakt van het einde eerder een persoonlijk statement dan de koelbloedige moord in 'Infernal Affairs'.

Bekijk 'The Departed' vanavond om 19u55 op Play6 of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil!

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top