World Television Day: dit zijn onze Belgische topseries

Series |

In het kader van World Television Day eert Proximus Pickx enkele van de meest spraakmakende tv-series die recent gemaakt zijn in ons land. Stuk voor producties die kunnen wedijveren met het beste dat in Hollywood gemaakt wordt.

Door Pickx

Deel dit nieuws

De Twaalf

De Twaalf’ komt uit de koker van Sanne Nuyens en Bert Van Dael, zij zoomen in op een assisenproces voor een Gentse volksjury. De dramaserie, die slechts één seizoen kende, biedt een boeiende inkijk in de gerechtelijke werking en evoqueert tegelijkertijd een knappe karakterstudie van de verschillende juryleden. De reeks viel in 2019 in de prijzen tijdens de Canneseries, een van de meest prestigieuze festivals voor de Europese televisiemarkt, waar ze bekroond werd voor het beste scenario. Naast een uiterst strakke en consequente regie van Wouter Bouvijn zien we glansrollen voor Charlotte De Bruyne (als de mysterieuze, verleidelijke Holly Ceusters), Tom Vermeir (als de goedbedoelende macho Joeri Cornille), Maaike Neuville (als de beschuldigde Frie Palmers), Johan Heldenbergh (als aanklager Stefaan De Munck) en Josse De Pauw (als advocaat Ari Spaak).

Voortdurend zet de assisenzaak je op het verkeerde been. De ene keer ben je ervan overtuigd dat Frie Palmers (Maaike Cafmeyer) wel degelijk haar dochtertje en haar beste vriendin Brechtje Vindevogel vermoord heeft, maar bij een volgende aflevering leer je weer het manipulatieve, duistere kantje van aanklager en ex-echtgenoot Stefaan De Munck kennen. Een rechtbankthriller die kan wedijveren met het beste van gelijksoortige Amerikaanse series. Vorig jaar terecht door Netflix aangekocht, de uitzendrechten werden ook in Australië, Nieuw-Zeeland, Engeland, Frankrijk en Spanje verkocht.

'De Twaalf' is te bekijken op Netflix. Meer info over de tv-optie 'Pickx All Stars' (inclusief Netflix) of het Netflix-aanbod via Proximus Pickx vind je hier terug.

Undercover

Een thrillerreeks die draait rond de figuren van Bob Lemmens en Ferry Bouman. Respectievelijk een undercoveragent en een drugsbaron. Naast de bijzondere chemie tussen hoofdacteurs Tom Waes en Frank Lammers is er ook een bijzondere rol weggelegd voor de locaties van de series. Een camping in het eerste seizoen, een paardenranch in het tweede. Vaak met in het oog springende nevenlocaties die bijdragen aan de beklijvende sfeerschepping. Nog een voordeel aan deze met lof overladen en gretig opgepikte fictiereeks is de Belgisch-Nederlandse coproductie. Het geeft een fris karakter aan de kijkervaring aangezien de Belgische kijker nieuwe Nederlandse gezichten leert kennen en omgekeerd de Nederlanders onze toppers als Tom Waes, Kevin Janssens, Wim Willaert en Ruth Becquart ontdekken.

Deze week wordt het derde seizoen van ‘Undercover’ gelanceerd, op Eén en op Netflix. Ditmaal in een regie van de Vilvoordenaar Joël Vanhoebrouck, bekend van ‘Code 37’, ‘Eigen Kweek’ en ‘Blackout’, ook drie zeer aanbevelenswaardige Vlaamse series.

‘Undercover seizoen 3’ is vanaf maandag 21 november te volgen op Eén. Of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Niet gezien? Geen zorgen, met TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil. De twee vorige seizoenen en het derde seizoen staan ook op Netflix. Meer info over de tv-optie 'Pickx All Stars' (inclusief Netflix) of het Netflix-aanbod via Proximus Pickx vind je hier terug.

Callboys

Van regisseur Jan Eelen kan je eigenlijk zijn hele oeuvre opnemen in dit lijstje, maar als we er dan toch eentje moeten uitpikken, doe dan maar deze ‘Callboys’. Al was het maar omdat de plot zo onwaarschijnlijk is en de personages zo uitzinnig, maar dat alles toch op een vreemde manier herkenbaar en geloofwaardig aanvoelt. Bovendien waren Eelens andere toppers hetzij gebaseerd op een bestaande buitenlandse reeks, zoals ‘Het Eiland’, hetzij niet echt bedoeld als een serie, denk aan ‘In de gloria’.

Maar ‘Callboys’ dus. Waarin we de avonturen volgen van Randy Paret, Jay Vleugels, Devon Macharis en Wesley Biets. Vier mannen die hun geld verdienen met het aanbieden van hun seksuele diensten. Maar die ook ambitieus zijn en daarom op zoek gaan naar andere bronnen van inkomsten, zoals het produceren van een eigen dildomerk. Matteo Simoni, Stef Aerts, Bart Hollanders en Rik Verheye schitteren elk op hun eigen, groteske manier en zijn sinds de reeks in 2016 gelanceerd werd (met in 2019 een tweede seizoen) zowat de herkenbaarste koppen op onze Vlaamse beeldbuis geworden. Een lach, een traan, onvergetelijke scenes en uitspraken (“En nu gaan we vegen!”, “Heb ‘k ik hier ergens een vergadering gemist?!”, “Voorzichtig op de baan hè.”). Het is allemaal vintage Jan Eelen.

Ontdek 'Callboys' nu op Streamz via Proximus Pickx! Ontdek het aanbod en probeer de tv-optie 1 maand gratis uit via deze link. Daarna betaal je 11,95 euro per maand. Klik hier om te achterhalen hoe eenvoudig je je Streamz-account activeert.

Tabula rasa

Eindeloos spannend, intrigerend en breinbrekend is de Vlaamse serie ‘Tabula rasa’. Veerle Baetens (bekend van ‘Code 37’, ‘The Broken Circle Breakdown’, ‘Cheyenne & Lola’ en zowat elke andere succesvolle Vlaamse film of serie) levert een doorleefd en emotioneel stukje acteerwerk af. Ze kruipt in de huid van Mie, die bij een verkeersongeval het vermogen verliest om nieuwe herinneringen op te slaan. Een dagboek is haar enige houvast voor de gaten in haar geheugen. Wanneer blijkt dat zij de laatste is die de vermiste Thomas De Geest (Jeroen Perceval) heeft gezien, probeert de politie haar alles weer te doen herinneren.

Wanneer het geheugen van Mie - en dus ook de ware toedracht over haar auto-ongeval en de verdwijning van Thomas De Geest - stilaan weer boven komen drijven, komt de serie helemaal op topsnelheid. Het verhaal neemt onverwachte wendingen waardoor je als kijker nooit zeker bent wat je nu moet geloven. In 2018 werd de reeks dan ook geheel terecht bekroond met vijf Ensors, de Vlaamse filmprijzen. Beste serie, beste scenario, beste regie, beste acteur (Peter Van den Begin) én beste actrice (Veerle Baetens) gingen allemaal naar 'Tabula rasa'. Lees hier ook ons interview met Malin-Sarah Gozin, het creatieve brein achter deze topreeks.

Ontdek ‘Tabula rasa’ nu op Netflix. Meer info over de tv-optie 'Pickx All Stars' (inclusief Netflix) of het Netflix-aanbod via Proximus Pickx vind je hier terug.

La Trève

Niet alleen aan Vlaamse zijde wordt tv-voer van topkwaliteit geserveerd. Denk maar aan ‘La Trève’, een ijzingwekkend moordmysterie dat zich afspeelt in de Ardennen, die er nooit eerder zo gevaarlijk hebben uitgezien. Het is een reeks die bij onze Franstalige landgenoten vaak de toplijstjes aanvoert. Vanaf de eerste aflevering houdt de plot -een jonge Togolese voetballer wordt dood opgevist uit de Semois en het mysterie houdt een hele regio in haar greep- je aan de buis gekluisterd.

Alle ingrediënten van een thrillerclassic zijn aanwezig: prachtige decors, met de magnifieke rivier Semois als kronkelende protagonist, een formidabele stoet aan intrigerende personages, een vlotte regie je op het putje van je stoel houdt en een zeer bevreemdende sfeer die je toont dat ook ons landje de kweekbodem kan zijn voor boosaardig gespuis. De Vlaamse acteurs Tom Audenaert en Sam Louwyck zijn te zien in bijrollen. Het scenario komt uit de koker van Stéphane Bergmans, Benjamin d’Aoust en Matthieu Donck. ‘La Trève’ won de juryprijs op het Festival Séries Mania. De serie werd in 2016 gelanceerd op La Une en later overgenomen door Canvas. Op Netflix is de reeks ook te vinden onder de Engelse vertaling ‘The Break’.

Ontdek ‘La Trève’ vanaf nu op Netflix. Meer info over de tv-optie 'Pickx All Stars' (inclusief Netflix) of het Netflix-aanbod via Proximus Pickx vind je hier terug.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top