Dit zijn de meest iconische duikbootfilms aller tijden

Films | Vanavond zendt VTM 4 de oorlogsfilm 'U-571' uit, een spannende epos dat heel losjes is gebaseerd op de lotgevallen van de Duitse onderzeeër U-110 en de torpedobootjager HMS Bulldog tijdens de Tweede Wereldoorlog. Voor Proximus Pickx is dat een goede gelegenheid om je deze film en een paar van de beste duikbootfilms aller tijden voor te stellen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

U-571

Ergens in de Atlantische Oceaan, niet zo ver van de Britse kust, dobbert de Duitse duikboot U-571 in het begin van de Tweede Wereldoorlog hulpeloos aan de wateroppervlakte nadat het vaartuig werd bestookt met dieptebommen. Een Amerikaanse onderzeeër merkt het vaartuig op en probeert de Duitse bemanning te overmeesteren om de kostbare Enigma-codemachine buit te maken. Dat apparaat versleutelt de communicatie tussen de Duitse duikboten en het naziregime en is de sleutel tot het winnen van de Tweede Wereldoorlog

De film uit 2000 met Matthew McConaughey, Bill Paxton, Harvey Keitel en Jon Bon Jovi is zeker niet een waarheidsgetrouw verslag van de originele gebeurtenissen op de U-110. Zo zijn het niet de Amerikanen maar eerder de Britten die in mei 1941 een Enigma-machine buit maakten. Zij konden op hun beurt nooit hun werk doen zonder hulp van de Poolse veiligheidsdiensten, die een vroege Enigma-versie al in de jaren 30 kraakten. Maar laat deze feiten je kijkplezier zeker niet vergallen: één van de Britse mariniers die de kostbare machine buit maakten, liet aan BBC weten dat 'U-571' een "geweldige film is die niet in de bioscoop zou kunnen komen zonder steun van de Amerikanen".

Bekijk ‘U-571’ op dinsdag 9 november om 20u35 op VTM4 of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil!

Das Boot

Een lijst van iconische duikbootfilms zonder 'Das Boot' is als een café zonder bier. De film van Duitse makelij is op meerdere vlakken uitzonderlijk. Het is een oorlogsfilm die eigenlijk een pacifistische boodschap verkondigt. We kijken naar feiten uit vervlogen tijden met (voor die tijd) revolutionaire cameratechnieken. De producenten van deze film spaarden kosten noch moeite om het verhaal zo realistisch mogelijk te maken. De duikboot werd nauwgezet nagemaakt en kon bewegen door middel van hydraulische pompen. De acteurs mochten dagen aan een stuk de donkere set niet verlaten, zodat ze er bleek zouden uitzien. Cameraman Jost Vacano bracht dit alles subliem in beeld met een zelfgebouwd camerasysteem. Daarbij monteerde hij twee gyroscopen op zijn Arriflex-camera om zo in kleine ruimtes stabiele beelden te kunnen maken. Het resultaat is een film die door recensenten nog steeds wordt aanzien als "een van de beste Duitse films aller tijden".

Ontdek ‘Das Boot: Director's Cut’ vanaf nu op Netflix. Meer info over het Netflix-aanbod via Proximus Pickx vind je hier terug.

The Hunt for Red October

Deze oorlogsprent uit 1990 met Sean Connery, Alec Baldwin en Sam Neill is eigenlijk een spionagethriller vermomd als duikbootfilm. We worden teruggeworpen naar de Koude Oorlog tussen de Sovjet-Unie en de Verenigde Staten, waarin Sovjet-duikbootkapitein Marko Ramius besluit over te lopen naar de Verenigde Staten. Wanneer Ramius met zijn duikboot koers zet naar de Amerikaanse Oostkust, denkt het Pentagon dat de Rus een aanval plant. CIA-agent Jack Ryan ziet het anders en gelooft dat Ramius wil overlopen.  Wanneer de Russische ambassadeur discreet hulp vraagt aan de Verenigde Staten, moet Ryan tegen de klok werken om een harde confrontatie tussen Ramius en de Amerikaanse strijdkrachten af te wenden. Hoewel de film al één jaar na zijn verschijning verouderd was door de val van de Sovjet-Unie, is de film nog steeds goed te pruimen vanwege de uitstekende acteerprestaties van Connery en co., de imposante filmmuziek van Basil Poledouris en de talrijke plotwendingen.

Crimson Tide

Hoewel producenten Jerry Bruckheimer en Don Simpson de film hadden opgevat als een mengeling tussen 'The Hunt for Red October' en '2001: A Space Oddysey', is het resultaat uiteindelijk heel anders uitgedraaid. De Amerikaanse atoomduikboot USS Alabama ontvangt tijdens een missie aan de Russische kust de opdracht van het Amerikaanse opperbevel om kernraketten te lanceren. Kort daarna komt er een tweede bericht binnen, maar uitgerekend op dat moment wordt de duikboot beschadigd door een aanval en komt de boodschap niet volledig aan. Er ontstaat een machtsstrijd op de Amerikaanse onderzeeër tussen de kapitein en de eerste officier. De kapitein gelooft dat de raketten moeten gelanceerd worden. De eerste officier meent dat het tweede bericht de aanval afblaast. De film uit 1995 werd genomineerd voor drie Oscars en een reeks andere prijzen, maar won enkel een Grammy voor beste filmmuziek dankzij componist Hans Zimmer.

Torpedo

We mogen zeker niet vergeten dat er ook op eigen bodem flink wat talent te vinden is. Met de film 'Torpedo' uit 2019 zette een ervaren cast met onder meer Koen De Bouw, Ella-June Henrard, Sven De Ridder en Stefan Perceval een mooie prestatie neer. Het oorlogsepos speelt zich af in 1943, wanneer een groep Vlaamse verzetsstrijders een geheime opdracht krijgt. Ze moeten vanuit Belgisch-Congo met een gekaapte Duitse onderzeeër een lading uranium vervoeren naar New York. Op die manier kunnen ze de wapenwedloop winnen om de eerste atoombom te kunnen maken. Hoewel de film niet van Hollywoodbudgetten kan profiteren, slaagt de ploeg van regisseur Sven Huybrechts er wel in om een spannend verhaal te brengen met de nodige actiescènes en spectaculaire effecten.

‘Torpedo’ is nu beschikbaar in de Proximus VOD-catalogus. Naar de Proximus VOD-catalogus? Druk op de ‘On Demand’- of ‘Shop’-knop van je afstandsbediening, of ga rechtstreeks naar de VOD-catalogus online!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top