‘Fresh Music’ lijst popsterren op die eerst op de achtergrond zongen

Muziek |

Elke week werpt ‘Fresh Music’ een blik op de actualiteit in de muziekwereld. In de aflevering van deze week worden de spotlights gericht op de Britse zangeres Anne-Marie, die ooit haar carrière begon als achtergrondzangeres en intussen al twee solo-albums uit heeft. Reden genoeg om ook enkele andere wereldsterren te belichten die van de achtergrond naar de voorgrond treedden.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Gwen Stefani

Deze zangeres kennen we nog als het gezicht achter No Doubt, maar Gwen Stefani bepaalde met haar stem niet altijd het geluid van de groep. Toen ze bij hen begon te zingen, was de frontman nog een man en onderstende Gwen hem op de achtergrond. Door tragische omstandigheden stond de functie van leadzanger open en Gwen greep die kans met beide handen aan. Sindsdien is ze het gezicht en de stem van de groep, die al snel successen boekte.

Na die successen besloot Gwen Stefani in 2004 dat ze het ook zonder No Doubt wilde proberen. Ze lanceerde haar solocarrière en werd al snel een waar popicoon, met een prijzenkast die bol staat van de Grammy Awards, MTV Music Awards, American Music Awards, Brit Awards en Billboard Music Awards. Een mooi palmares dus en een teken dat het soms loont om een risico te nemen.

Mary J. Blige

De carrière van Mary J. Blige werd eerder toevallig afgetrapt. Het vriendje van haar moeder liet een opname van zijn stiefdochter horen aan een muzikant muzieklabel Uptown Records, die het bandje doorspeelde aan de CEO van het label. Die was meteen verknocht aan de stem en besloot Mary een contract aan te bieden als achtergrondzangeres bij artiesten als Father MC. Ze was de jongste en eerste vrouwelijke artiest die een contract kreeg bij het label. En daarna ging het hard. In 1992 bracht ze haar debuutalbum uit als solo-artieste. ‘What’s the 411’ wordt gezien als een mijlpaal, het eerste album dat hiphop en r&b introduceerde in de mainstream pop. Intussen heeft ze miljoenen albums verkocht en wordt ze terecht de Queen of Hip Hop Soul genoemd.

Intussen breidde Mary J. Blige haar werkveld uit naar de filmwereld. Ze boekte succes als actrice met films als ‘Mudbound’, ‘Rock of Ages’ en ‘Respect’, verfilmde haar eigen leven dit jaar en geeft aan in de toekomst nog meer te willen producen. Na de lange weg die ze intussen aflegde van een moeilijke thuissituatie tot een icoon in muziek en film, werd ze dit jaar geëerd met een ster op de Walk of Fame in Hollywood.

Mariah Carey

Dat een sterke performer als Mariah Carey begon als tweede viool, kunnen we ons haast niet voorstellen. Maar toch is het waar. Ze begon als achtergrondzangeres voor Brenda K. Starr, de r&b-zangeres die een ware mentor werd voor de toekomstige ster. Op een avond bevonden ze zich samen op een gala voor hoge piefen in de muziekwereld. Mariah zag haar kans schoon en liet een demo horen aan enkele labelbonzen.

En die durf leverde op. Mariah Carey werd opgepikt als solozangeres en maakte wereldwijd furore. Haar album ‘Merry Christmas’ wordt ook dit jaar stilaan weer van onder het stof gehaald als een van de meest iconische kerstalbums aller tijden. Generaties muziekliefhebbers brullen luidkeels mee op ‘All I Want For Christmas Is You’ uit 1994. En dit jaar komt daar misschien wel een nieuwe kersthit bij, want de zangeres kondigde aan dat er deze vrijdag een nieuwe single aankomt, een samenwerking met zanger Khalid.

Ontdek 'Fresh Music' komende zaterdag om 19u00 uur op Pickx+ (zender 13). Woon je in Brussel en heb je het Nederlandse tv-pakket? Dan kan je Pickx+ vinden op kanaal 263. Ontdek het volledige Pickx+ aanbod via de tv-optie ‘All Stars’ van Proximus Pickx!  Meer info over de tv-optie vind je terug op onze site.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top