'Fresh Screens' op Film Fest Gent: 'La ruche' staat bol van Belgisch talent

Films |

Deze week krijgen we een bijzondere aflevering van ‘Fresh Screens’, want Proximus Pickx stuurde Stef Poelmans naar een van de grootste filmevenementen van ons land: Film Fest Gent. Daar sprak hij met regisseurs, acteurs en organisatoren op de rode loper en van daaruit stelt hij ons verschillende aanstormende releases voor. Wij zoomen nog wat meer in op de Belgische film ‘La ruche’, het langspeeldebuut van Christophe Hermans.

Door Pickx

Deel dit nieuws

De Naamse filmmaker Christophe Hermans is geen groentje meer. Sinds 2005 al kent hij succes op nationale en internationale filmfestivals met zijn kortfilms (‘Le crabe’, ‘La balançoire’) en korte documentaires (‘Poids Plume’, ‘Étrangère’). Met ‘Les Parents’ maakte hij zijn eerste lange documentaire, sinds dit jaar heeft hij er zes op zijn naam staan. En dit jaar maakt hij ook zijn debuut als regisseur van een langspeelfilm, want ‘La ruche’ doet nu de ronde op de filmfestivals. ‘Fresh Screens’ trok naar de vertoning op Film Fest Gent.

La ruche’, Frans voor “De bijenkorf”, is het intieme, aangrijpende en melancholische verhaal van Alice, een alleenstaande moeder van drie dochters die lijdt aan een bipolaire stoornis. Ze wonen met vier in een appartement, waar Alice stilaan haar verstand verliest.  Ze probeert zichzelf bijeen te rapen en er te zijn voor haar dochters, maar de vraag is of ze daarmee niet meer kwaad dan goed doet. Het verhaal is een herwerking van de gelijknamige roman van Arthur Loustalot.

Complexe personages

In de hoofdrol als Alice zien we de begenadigde Franse actrice Ludivine Sagnier, die eerder te zien was in films als ‘Swimming Pool’, waarmee ze doorbrak, ‘The Devil’s Double’, ‘Crime d’amour’ en ‘Paris, je t’aime’ (het gedeelte dat door Alfonso Cuarón gemaakt werd). In ‘Fresh Screens’ vertelt ze wat haar zo aantrok in het complexe personage en welke uitdagingen ze overwon om haar neer te zetten. “Die fragiliteit kan je niet faken. Ik moest geweld en wanhoop toelaten in mijn hoofd om de stoornis goed te kunnen spelen”, zegt ze. Sagnier stond klaarblijkelijk zelfs zozeer achter het project dat ze haar eigen dochter, Bonnie Duvauchelle, ook aan een rol hielp als een van de drie zusjes.

De hoofdrolspeelster mag dan een Franse actrice zijn, de rest van de film is een platform voor Belgische toptalenten. De fotografe Lara Gasparotto, die vooral bekend is voor haar talent om vrouwen intiem in beeld te brengen, bepaalde mee hoe de film eruit zou zien. De muziek is verzorgd door de rijzende ster in de Belgische hiphopwereld Blu Samu.

‘La ruche’ komt binnenkort in de cinemazalen. Wanneer dat precies zal zijn, is nog niet geweten.

Meer weten over 'La ruche’ en ander filmnieuws? Stem dan aanstaande donderdag om 19u af op Pickx+ voor de nieuwste aflevering van 'Fresh Screens' op Pickx+ (zender 13). Woon je in Brussel en heb je een Nederlandstalig tv-pakket? Dan kan je Pickx+ terugvinden op zender 263. Ontdek het volledig Pickx+-aanbod via de tv-optie ‘All Stars’.

 

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top