Waarom het koningskoppel Will Smith/Tommy Lee Jones plaats moest ruimen in 'Men in Black: International'

Films | Vanavond zendt VTM2 de komische sciencefictionfilm 'Men in Black: International' uit, het vierde wapenfeit in de 'Men in Black'-franchise waarin een geheim overheidsagentschap waakt over buitenaardse wezens die zich onder de aardbewoners mengen. Terwijl het koningskoppel Will Smith/Tommy Lee Jones het mooie weer maakte in de voorgaande drie 'MIB'-films, werd de cast voor het vierde deel volledig vernieuwd – op Tessa Thompson na. Waarom toch?

Door Pickx

Deel dit nieuws

De vierde 'Men In Black'-film verscheen in 2019, zeven jaar na deel drie. Die verscheen dan weer tien jaar na de sequel. De originele film dateert uit 1997 en was destijds een overdonderend succes. Hollywood wou die populariteit naar aloude gewoonte uitmelken tot de laatste druppel. Het resultaat, 'Men in Black: International', was een weinig memorabel afkooksel van wat ooit een spannende actiekomedie was, vol gevatte kwinkslagen en spitsvondige humor. De hoofdrolspelers die verantwoordelijk waren voor die smeuïge humor, Will Smith en Tommy Lee Jones, zijn er niet bij in deel vier, en dat laat zich voelen.

Hoofdrolspelers Chris Hemsworth en Tessa Thompson leggen in 'Men in Black: International' een andere dynamiek aan de dag, die inboet aan spontaniteit en scherpte in vergelijking met de vorige drie films. Aangezien deel vier grotendeels teert op de nostalgie en de populariteit van de vorige drie films, worden Will Smith en Tommy Lee Jones intens gemist. Hun afwezigheid had niet alleen een impact op het scherm, ook de box office leed eronder: een groot deel van het 'MIB'-publiek voelde zich niet aangesproken door Hemsworth en Thompson als protagonisten en stuurde zijn kat. Gevolg: 'Men in Black: International' bracht maar half zoveel op als het origineel uit 1997, en dik 370 miljoen dollar minder dan 'Men in Black 3'.

Uitschot uit de ruimte

In het vierde deel zijn de mannen in het zwart terug, of beter: een man én een vrouw in het zwart. Ook nu weer moeten ze ons behoeden voor bedreigingen van het uitschot uit de ruimte. Een hooggeplaatst lid van een buitenaards koningshuis wordt in Londen vermoord en vertrouwt een op het eerste gezicht onbenullig stukje kristal toe aan Agent M. Al snel krijgt zij in de gaten dat een mol zich in MIB heeft ingegraven. M moet het samen met H (Chris Hemsworth) zien uit te vlooien, in opdracht van Agent High T (Liam Neeson).

Emma Thompson maakte in 'Men in Black 3' haar opwachting als Agent O. Ze was het enige castlid dat haar rol hernam voor het vierde deel. Agenten J en K kwamen niet meer aan bod in dat vierde deel; hun verhaal was uitverteld. In een interview met Variety onthulde 'Men in Black'-producer Laurie MacDonald waarom Will Smith en Tommy Lee Jones uit de franchise verdwenen: "Toen de derde film afgerond was, hebben we met z'n allen besloten dat het verhaal compleet was. Het derde deel behandelde het mysterie van Wills vader, en de emotionele spanningsboog was daarmee op z'n einde gekomen. Er verstreken enkele jaren voordat we aan een vierde deel begonnen, want we waren niet zeker over de slaagkansen van een compleet nieuw verhaal in de franchise."

Men in Black/Jump Street crossover

Ja, je leest het goed: er waren ooit plannen om de komische universa van 'Men in Black' en 'Jump Street' te kruisen, zo onthulde het grote lek bij Sony in 2014. In april 2016 kreeg het project zelfs een werktitel: 'MIB 23'. Jonah Hill en Channing Tatum, het koningskoppel uit 'Jump Street', waren al ingestapt in het project, maar Smith en Jones nog niet. Die eerste werkte aan 'Suicide Squad' voor Warner Bros. en Jones was in de weer met 'Jason Bourne'. En dus werden de filmplannen tijdelijk opgeborgen.

In januari 2019 werd definitief een streep getrokken door het hele project. De reden? De plot zou veel te complex geweest zijn. Scenaristen slaagden er maar niet in om een bevattelijk verhaal te schrijven. Hill had in een interview met de krant Toronto Sun in 2016 al zo'n voorgevoel: "Het is te ingewikkeld. Ze proberen om alle puzzelstukken in elkaar te doen vallen, maar de 'Men in Black'-dimensie maakt het onmogelijk." In 2019 bevestigde 'MIB'-producer Walter Parkes aan Empire magazine dat de crossover begraven was: "We hebben het geprobeerd, maar het bleek een onmogelijke opgave."

De geschrapte crossover bleek geen streep door de rekening van de 'Jump Street'-franchise, integendeel: '24 Jump Street' komt er hoe dan ook. De film is in ontwikkeling, bevestigde 'Jump Street'-coregisseur Phil Lord in 2019. De 'Jump Street'-saga houdt ervan om de draak te steken met zichzelf en het hele genre. Zo gooit het de orde van verschijning van de films door elkaar: een logischere volgende film zou '23 Jump Street' heten, omdat die volgt op de laatste uit 2014, getiteld '22 Jump Street'. Maar de titel '23 Jump Street' wordt naar verluidt voorbehouden voor een toekomstige release

Bekijk ‘Men in Black: International’ vanavond om 20u20 op VTM2 of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil!

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top