David Schwimmer, een veelzijdige acteur die je onder meer kan zien in 'Friends' en 'Madagascar'

Series | De Amerikaanse acteur David Schwimmer viert vandaag zijn 55ste verjaardag. Voor Proximus Pickx is dat reden genoeg om enkele glansrollen uit de carrière van deze sympathieke acteur te bekijken.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Friends

Het hoeft geen betoog dat de rol van Ross in 'Friends' David Schwimmer wereldfaam heeft bezorgd. Samen met Rachel (Jennifer Aniston), Monica (Courteney Cox), Chandler (Matthew Perry), Joey (Matt LeBlanc) en Phoebe (Lisa Kudrow) volgde de reeks de belevenissen van een vriendengroep in het New York van de late jaren 90. Met welgeteld tien seizoenen tussen 1994 en 2004 werd 'Friends' een van de meest populaire televisiereeksen aller tijden. Het is dan ook geen wonder dat de allerlaatste aflevering op 6 mei 2004 maar liefst 52,5 miljoen Amerikanen aan de buis kluisterde. Sindsdien heeft David Schwimmer de successen aan elkaar geregen, maar het is geen geheim dat de acteur een groot deel van zijn bekendheid heeft te danken aan zijn rol van Ross Gellar in de populaire sitcom.

Maar wist je dat de acteur bijna de rol van zijn leven heeft misgelopen? Voordat Schwimmer beroemd werd, speelde hij vooral rollen in shows als 'L.A. Law' en 'The Wonder Years'. Na een tijd werd hij het werken in televisieseries moe en legde hij zich toe op voorstellingen met zijn theatergezelschap. Ondanks zijn vraag om geen televisierollen aan te bieden heeft zijn agent hem toch het script voor de pilot van 'Friends' toegestuurd en verteld dat hij eens een kijkje moest nemen. De acteur stemde ermee in het script te lezen, maar gaf daarna aan dat hij de rol niet zou accepteren. Kort daarna belden regisseur Robby Benson en producer James Burrows, twee klinkende namen in de Amerikaanse televisiewereld, David Schimmer alsnog op om hem te overtuigen de rol te nemen. De rest is geschiedenis...

Ontdek 'Friends' nu op Netflix. Meer info over het Netflix-aanbod via Proximus Pickx vind je hier terug.

The Laundromat: de Panama Papers-affaire

David Schwimmer speelde ook een grote rol in 'The Laundromat' van regisseur Steven Soderbergh, een satirische dramafilm over de Panama Papers-affaire. Netflix spaarde kosten noch moeite om een ensemblecast te verzamelen met grote namen als Meryl Streep, Gary Oldman, Sharon Stone en Jeffrey Wright. Schwimmer vertolkt de rol van advocaat Matthew Quirk, die optreedt namens een verzekeringsmaatschappij die een postbusvennootschap blijkt te zijn. Wanneer de verzekeraar een grote schadeclaim niet kan betalen, leidt dit tot een groter onderzoek waaruit blijkt dat een advocatenkantoor honderdduizenden bedrijven heeft opgericht om vermogende mensen te helpen belastingen te ontduiken.

Ontdek 'The Laundromat' op Netflix. Meer info over het Netflix-aanbod via Proximus Pickx vind je hier terug

American Crime Story: The People v. O.J. Simpson

Het eerste seizoen van de anthologiereeks 'American Crime Story' is volledig gewijd aan een berucht gerechtelijk dossier uit de jaren 90: de O.J. Simpson-affaire. In 1994 werd O. J. Simpson, een beroemde american footballspeler, beschuldigd van de moord op zijn ex-vrouw Nicole Brown en Ronald Goldman, haar toenmalige partner. Tijdens het proces, dat begon op 24 januari 1995, presenteerde de aanklager een reeks vernietigende bewijzen, waaronder bloedmonsters van de plaats delict, die toebehoorden aan de voormalige Buffalo Bills-speler. De advocaten van de verdediging slagen er echter in om elk bewijsstuk ongeldig te laten verklaren. Maar bovenal zijn Simpsons advocaten (van wie er één door David Schwimmer wordt vertolkt) vastbesloten om de hoofdgetuige, politierechercheur Mark Fuhrman, in diskrediet te brengen door hem te beschuldigen van racisme. In een unaniem oordeel verklaart de jury O.J. Simpson onschuldig wegens het gebrek aan voldoende bewijs.

Ontdek 'American Crime Story: The People vs. O.J. Simpson' op Netflix. Meer info over het Netflix-aanbod via Proximus Pickx vind je hier terug

De 'Madagascar'-trilogie

Alex de leeuw, Marty de zebra, Melman de giraf en Gloria het nijlpaard slijten al hun hele leven in een dierentuin in New York. Op een dag worden ze naar een natuurreservaat gestuurd nadat ze hebben geprobeerd te ontsnappen. Opnieuw gaat het mis: de dieren worden uit de boot gegooid en stranden op het eiland Madagaskar.

David Scwhimmer leent zijn stem aan de giraf Melman in deze animatiefilm van DreamWorks Animation. De eerste film kwam uit in 2005, gevolgd door de sequels 'Madagascar 2: The Great Escape' en 'Madagascar 3: With love from Europe'.

De drie 'Madagascar'-films zijn beschikbaar in de Proximus VOD-catalogus. Naar de Proximus VOD-catalogus? Druk op de ‘On Demand’- of ‘Shop’-knop van je afstandsbediening, of ga rechtstreeks naar de VOD-catalogus online

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top