Loïc Nottet: "Ik wil het publiek verzoenen met Halloween"

Muziek | Vanaf 31 oktober mag Pickx+ exclusief een voorlopig ongepubliceerd concert van Loïc Nottet uitzenden: ‘Phantomania’. Die show baseert zich op Halloween, een feest waarbij Nottet het griezelige thema wil inruilen voor de wereld van de magie. Voor de uitzending kon Proximus Pickx hem even spreken.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Hallo Loïc! Allereerst, hoe gaat het met je? Ben je blij om opnieuw shows te spelen?

Loic Nottet: “Het gaat goed, dankjewel! Ik ben inderdaad erg blij om opnieuw een nieuwe show aan mijn publiek te mogen aanbieden. Anderzijds heb ik wel veel stress want het gaat om een erg grote show. Er zijn veel nieuwe elementen, ik moet vaak van kostuum wisselen, er is een ingewikkelde choreografie en heel wat tussenmomenten waarbij ik zal acteren. Ik denk dat dit een van de grootste shows is die ik ooit speelde. Het is dus ook logisch dat ik een beetje stress heb, ik wil dat alles perfect verloopt! Bovendien is het voor mij een droom om mijn visie op Halloween te kunnen vertalen in een show voor mijn fans, dat maakt me echt gelukkig.”

Ik neem aan dat je er ook naar uitkijkt om je publiek terug te zien?

L.N.: “Oh ja, ik kan niet wachten om hen opnieuw te ontmoeten. Toen ‘Phantomania’ werd aangekondigd, zaten we nog steeds middenin de coronacrisis. Hoe de show zou uitdraaien was toen nog onzeker. Voorlopig hebben we nog geen show in Frankrijk gepland en ik weet nu al dat enkele mensen uit Frankrijk in het weekend van 22 en 23 oktober naar België komen om de show toch te kunnen zien! Het is hartverwarmend om te zien dat mijn publiek er nog steeds is en dat zowel Belgen als buitenlanders zich engageren om naar mijn show te komen kijken. Dat stelt me gerust. Dat wil zeggen dat ik hen blij kan maken en dat is het enige dat telt voor mij!”

In 2019 konden we jouw visie op Halloween ontdekken via je kortfilm ‘Candy’. Wat kunnen we deze keer verwachten met ‘Phantomania’?

L.N.: “Wees gerust, er wordt niet gegriezeld en ook horror zal je niet te zien krijgen. Ik hou niet van het enge zombie-aspect van Halloween. Ik hou meer van het ‘lieve’ aspect zoals het verhaal van Hans en Grietje. De Disneyfilm ‘Hocus Pocus’ vertaalt exact mijn visie op Halloween. Het gaat over een donker universum waarbij de magie centraal staat. Ik wil het beeld dat mensen hebben over Halloween doorbreken. Vaak gaat dat feest gepaard met angst en horror, maar ik wil ze verzoenen met de periode van het jaar waarbij vooral grillige weersomstandigheden en magie passen. Ik hoop dat hun visie op de periode verandert. Ik hou ook van de vele verschillende kleuren die bij de herfst en dus ook Halloween passen. Ook die colorimitrie zal in de show terugkomen!”Van waar komt je voorliefde voor Halloween?

L.N.: “Eigenlijk weet ik niet echt wat ik met die dag heb (lacht). Voor mij is het een beetje een rare vorm van kerst. Ik stel me een beetje mijn eigen Halloweenfeestje voor met een Halloweenboom tijdens een samenkomst met mijn familie. Een beetje zoals we oudejaarsavond vieren en leuke cadeaus aan elkaar geven. Bovendien heb ik altijd een aantrekkingskracht gehad met het donkere en sombere van het leven. Ik vind begraafplaatsen erg poëtische plaatsen waar een bepaald mysterie hangt, net als de dood trouwens. Bovendien zie ik de dood als het begin van een nieuw avontuur en dat intrigeert me. De onwetendheid rond dat thema, het mysterieuze van ‘misschien is er iets, of niets’, dat inspireert mij enorm. Verder hou ik van ‘The Addams Family’, Edgar Allan Poe, regisseur James Wan met zijn ‘Conjuring’-saga en ook ‘Beetlejuice’ is een van mijn favoriete films. Dat genre en het hele universum daarrond heeft me altijd geïnspireerd.”

Voel je dat je fans deze verhalen en deze shows willen zien? 

L.N.: “Ik had het niet verwacht en ben ook nog steeds niet zeker dat het zo is, maar ja toch wel. Ondanks covid waren de tickets snel de deur uit. Het moet gezegd worden dat Halloween in Europa eigenlijk niet erg populair is en dat het publiek mijn show toch echt wil zien, dat maakt me enorm blij. Het is een teken van vertrouwen. Bovendien besef ik dat mensen nog steeds van mij verwachten dat ik zo’n speciale sfeer creëer. Ik denk niet dat er in België andere artiesten zijn die deze soort shows maken. Wie weet start ik een nieuwe traditie rond Halloween? Ik heb bovendien een speciale box voor de show gelanceerd. Daarin zit merchandising en heel wat extra’s en we lieten slechts 150 exemplaren maken. Het is veelbetekenend dat onze site crashte wanneer we de lancering deden. Alles was binnen enkele minuten weg. Ik weet het, mijn fans zijn geweldig. Ik hou van hen.” 

Op dezelfde manier ging je in 2019 aan de slag met Mary Poppins en we kunnen zeggen dat je clips en je shows altijd artistiek gezien zeer succesvol zijn. Kostuums, make-up, choreografie en natuurlijk ook het zingen, je moet erg goed kunnen multitasken. Mogen we zeggen dat dat je handelsmerk is?

L.N.: “Ja eigenlijk wel. Deze 360-gradenvisie is mijn handelsmerk en dat verloopt allemaal redelijk organisch. Ik heb veel ideeën en hoef nooit lang na te denken over nieuwe dingen. Ik vind vaak meteen een oplossing. Ik weet dat ik daarvoor enorm veel geluk heb en dat ik veel voor mezelf kan doen en beslissen, zonder lang te hoeven nadenken. Voor 'Mary Poppins' heb ik alles gemaakt, zelfs de kostuums! Disney is een grote industrie en de Amerikanen zijn super kieskeurig. Toen ze mijn schetsen en ideeën voor de videoclip zagen en goedkeurden, kreeg ik echt mijn zelfvertrouwen terug en had ik het gevoel dat ik iets groots had bereikt. Dat was ook zo bij ‘Phantomania'. Op sommige kostuums zitten strass-steentjes, die ik zelf een voor een op de stukken heb geplaatst.”Wat volgt er voor jou na 'Phantomania'?

LN : "In november staan we in Vorst Nationaal en daarna ga ik er even tussenuit. Ik neem een klein beetje vakantie, want ik heb het nodig. Er zijn bovendien ook veel studiosessies gepland waardoor ik die afwisseling wel kan gebruiken. Ik blijf bovendien thuis zodat ik in mijn eigen bubbel kan blijven om nieuwe dingen te creëeren. Maar anderzijds plande ik ook reizen naar Frankrijk, Engeland en de VS om daar nieuwe ideeën op te doen en met een open geest aan de volgende projecten te beginnen. Een ‘break’ hoeft niet per se lang te zijn. Ook in een korte periode kan ik helemaal tot rust komen. We zullen zien.”

We konden zien dat je vrij recent een wereldrecord had gebroken... Je hebt 97 miljoen views verzameld op de video van je choreografie met Denitsa Ikonomova, op het liedje 'Chandelier' van Sia tijdens seizoen 6 van 'Danse avec les Stars'! Hoe voelt het om zo'n wereldrecord te behalen?

L.N.: “Ik ben echt onder de indruk van dat aantal views. We spraken er af en toe over met Denitsa maar meer niet. We hadden af en toe contact via sms en ze vertelde me dat we in een week tijd 20 miljoen views behaalden. Nadien verloor ik het een beetje uit het oog en toen ik het nieuws over het wereldrecord hoorde, dacht ik bij mezelf: ‘Wauw, oh ja, en ook nog een wereldrecord!’. Ik besef dat het gewoon cijfers zijn, maar toch is het moeilijk te vatten wat dat eigenlijk betekent. Ik ben erg trots dat mensen uit de hele wereld onze video van iemand uit een klein landje als het onze, hebben willen bekijken. De Belgische artiestenwereld raakt bij de buitenwereld steeds bekender en daar ben ik erg blij mee.”We leerden je kennen via 'The Voice Belgium' en vorig jaar werd je een van de coaches in de show. Je passage daarin werd door de kijkers zeer gewaardeerd. Toch heb je besloten om in het volgende en eveneens tiende seizoen niet op te treden als coach. Waarom?

LN : "Ik vond het geweldig om coach te zijn bij 'The Voice'! Het was een geweldige ervaring! Het was ook erg moeilijk om afscheid te nemen van het programma en van mijn stoel als coach. Eerst had de RTBF me aangeboden om terug te komen en ik wilde ook terugkeren voor de fantastische mensen die er werken. Artistiek gezien heb ik er altijd mijn ding kunnen doen en leuke mensen kunnen ontmoeten Bovendien kon ik er ook mezelf in vraag stellen. Maar toen de officiële vraag binnenkwam, vroeg ik me af waar ik me de komende maanden op wilde focussen. Ik realiseerde me dat ik in de studio ook heel wat werk moest verzetten om mijn volgende persoonlijke projecten te realiseren. Als ik aan het creëeren ben, kan ik me moeilijk focussen op andere dingen. Ik zou dat niet kunnen combineren met ‘The Voice’. Ik zou me er niet 100% voor kunnen inzetten en als ik iets doe, wil ik het grondig doen. Anders begin ik er niet aan. Na een zorgvuldige denkoefening bleek het verstandiger om de vraag te weigeren, al was dat wel met tegenzin.”

Wat mogen we je wensen voor de toekomst?

LN : "Moge dit allemaal maar doorgaan! Moge het publiek me nooit moe worden en naar me willen blijven luisteren. Ik werk er in ieder geval hard voor. En dat ik vooral vertrouwen mag blijven houden, zelfs als ik twijfel. Ik droom ook van een bezoek aan Japan. Als grote fan van sushi, ramen, manga, enz. is dat een droom die zou uitkomen. Ook artistiek gezien denk ik dat ik veel inspiratie kan opdoen uit een reis naar Japan!”

Ontdek de show 'Phantomania' zondag 31 oktober om 20u30 op Pickx+ (zender 13). Woon je in Brussel en heb je het Nederlandse tv-pakket? Dan vind je vindt Pickx+ op kanaal 263. Ontdek het volledige Pickx+-aanbod via de Proximus Pickx 'All Stars' TV-optie! Meer info over deze tv-optie vind je hier terug.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top