Vijf films die je een onweerstaanbaar Oostenrijkgevoel geven

Films |

Grüß Gott! Films zijn de perfecte manier om je onder te dompelen in de cultuur van een land. Omdat Oostenrijk op 26 oktober zijn Nationalfeiertag of Nationale Feestdag viert, zet Proximus Pickx enkele films op een rij die je zeker gezien moet hebben als je het de volgende keer toevallig met een Oostenrijker over hun filmcultuur hebt of als je even het gevoel wilt hebben dat je in Oostenrijk bent.

Door Pickx

Deel dit nieuws

The Sound of Music

Evergreens als ‘Do…Re…Mi’, ‘Sixteen going on Seventeen’, ‘So Long’, ‘Farewell’ en ‘My Favourite Things’… wie kan ze niet meezingen? Deze Hollywoodadaptatie van een Rodgers & Hammersteins Broadwayhit mag dan in het Engels zijn, er zijn weinig films die zoveel voor het Oostenrijks toerisme hebben gedaan als deze onverwoestbare musical van Robert Wise. Het met vijf Oscars bekroonde ‘The Sound of Music’, dat zich afspeelt in het historische Salzburg en de Alpen, zoomt in op de avonturen van Maria (Julie Andrews), een gouvernante die door kapitein en weduwnaar Von Trapp (Christopher Plummer) ingehuurd wordt om zijn zeven kinderen orde en discipline bij te brengen. En om het nog even over de onweerstaanbare aantrekkingskracht te hebben van deze op ware feiten gebaseerde klassieker: zelfs Tarantino refereert ernaar in ‘Inglorious Basterds’.

Ontdek ‘The Sound of Music' nu op Disney+, beschikbaar via de tv-opties 'All Stars' en 'All Stars & Sports' van Proximus Pickx. Klanten van de tv-optie krijgen een jaar lang toegang tot de streamingdienst zonder extra kosten. De algemene gebruiksvoorwaarden van Disney+ zijn van toepassing. Meer informatie over 'All Stars' en 'All Stars & Sports' vind je hier terug.

Spectre

Nog niet bekomen van Daniel Craigs laatste vertolking als James Bond in ‘No Time to Die’? ‘Spectre’, de 24e Bondfilm en de vierde keer dat Craig in de huid kruipt van Engelands beroemdste spion, begint weliswaar magistraal in Mexico City met de Día de los Muertos-parade maar in zijn zoektocht naar überschurk Franz Oberhauser (Christopher Waltz) komt 007 ook in Oostenrijk terecht. Die scènes staan garant voor enkele spectaculaire actietaferelen opgenomen op adembenemende locaties hoog in de Alpen, zoals Sölden, of aan het prachtige meer van het idyllisch gelegen Altaussee. Of James Bond en Spectre als reisgids voor wie mooie plaatsen in Oostenrijk wil leren kennen.

'Spectre' is beschikbaar in de Proximus VOD-catalogus. Naar de Proximus VOD-catalogus? Druk op de ‘On Demand’- of ‘Shop’-knop van je afstandsbediening, of ga rechtstreeks naar de VOD-catalogus online!

Before Sunrise

Deel drie speelt zich af op een Grieks eiland, het middenluik in Parijs maar Richard Linklaters ontwapende romantische 'Before'-trilogie wordt magisch afgetrapt in Wenen. Al is dat niet helemaal juist. 'Before Sunrise' begint op de trein tussen Boedapest en Wenen, de plek waar de jonge Amerikaanse reizger Jesse (Ethan Hawke) en de Franse studente Céline (Julie Delpy) elkaar ontmoeten. Vervolgens haalt Jesse Céline over om de dag met hem door te brengen in de Oostenrijkse hoofdstad, het begin van een kort – Jesse moet de volgende ochtend al vertrekken – maar heftig liefdesavontuur. Het ingetogen gebruik van de prachtige Weense locaties geeft deze ontwapenende praatfilm een extra cachet.

Bekijk de 'Before Sunrise' nu op Amazon Prime. Het aanbod van Amazon Prime Video kan je nu streamen vanaf je Android TV Box. Meer informatie over dat toestel vind je hier terug.

The Third Man

Wenen is uiteraard bekend om het wereldberoemde Riesenrad, het in het Praterpark gelegen reuzenrad. Dat rad speelt een cruciale rol in de ontknoping van The Third Man, een noirklassieker van de Britse regisseur Carol Reed met Joseph Cotten en Orson Welles in de hoofdrollen. Het verhaal van deze thriller over vriendschap en verraad draait om een schrijver die in vlak na WO II in Wenen arriveert en die vastbesloten is om de naam van zijn bij een afpersing betrokken dode vriend te zuiveren. Wat ‘The Third Man’, naar een scenario van Graham Greene, zo bijzonder maakt is de contrastrijke en met een Oscar gelauwerde zwart-witfotografie waardoor de stad - inclusief het riolensysteem - eruit ziet alsof het een plaats is waar om elke hoek de dreiging loert.

Hundstage

Als je het over de moderne Oostenrijkse film hebt, kan je moeilijk om een figuur als Michael Haneke heen. In donkere hekeldrama’s als ‘Das siebente Kontinent’ en ‘Funny Games’ haalt de regisseur van Das weiße Band confronterend en schokkend uit. Dat kan je ook zeggen van de films van zijn landgenoot Ulrich Seidl. In ‘Hundstage’, of ‘Dogs Day’ om de Engelse titel te citeren, kijkt hij hilarisch en scherp naar de hedendaagse Oostenrijkse maatschappij om ook iets zinvol te zeggen over de menselijke eenzaamheid en vervreemding. Noem een uiterst cynische variant op de ‘Zonnige groetjes uit Oostenrijk’-boodschap die je wel eens op de achterkant van postkaarten vindt die tijdens de zomermaanden in je brievenbus kunnen belanden. Ganz toll!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top