Nieuwe balletfilm ‘Birds of Paradise’ pleit voor minder competitie

Films |

Elke week gaat ‘Fresh Screens’ op Pickx+ over het laatste nieuws in de filmwereld. In de aflevering van deze week werpt het programma een blik achter de schermen van de nieuwe film ‘Birds of Paradise’, waarin jonge balletdanseressen met elkaar wedijveren voor een plekje in de Opéra National de Paris. Maar die competitie verheerlijken is zeker niet wat de filmmakers voor ogen hebben.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Birds of Paradise’ speelt zich af in de strikte en competitieve wereld van het ballet. Twee jonge meisjes, Kate en Marine, vechten voor een plaatsje in de Opéra national de Paris, het voornaamste en oudste opera- en balletgezelschap van Frankrijk. Niets kan hen tegenhouden om hun levensdroom te vervullen. Hun band als vrienden en hun lichamen worden tot het uiterste gedreven in het nastreven van hun passie.

Fresh Screens’ gaat dieper in op de nieuwe film aan de hand van interviews met de hoofdactrices en regisseur Sarah Adina Smith. Ze hebben het over de verschillende thema’s die in de film aan bod komen. “Ik wil altijd een vraag stellen die als rode draad doorheen de film loopt”, vertelt Smith. “In dit geval is die vraag of het wel mogelijk is om de hoogste top van de kunst te bereiken zonder te breken met je eigen waarden en normen. Welke compromissen moeten er gesloten worden?”

Ballet vernieuwen

De film zet de balletwereld in de verf en toont daarbij ook de minder mooie kant van de dans. “Het doel van de film is om het ballet minder toxisch en competitief te maken, en meer inclusiviteit te promoten. In de klassieke dans is alles heel strikt, alles wordt genadeloos in hokjes ingedeeld”, legt de filmmaakster uit. “Daarom tonen we twee meisjes die in die hokjes proberen te passen, terwijl ze nog volop ontdekken wie ze eigenlijk zijn.”

De hoofdrollen zijn voor Kristine Froseth en Diana Silvers, die alle twee nog geen danservaring op de teller hadden voor ze aan de film begonnen. Ze ondergingen drie maanden intensieve training om het nodige niveau te behalen. “De film behandeld onderwerpen als onze competitieve natuur, vooral die van vrouwen”, lichten ze toe. “Uiteindelijk gaan ze met elkaar in de clinch om de aandacht te trekken van mannen.” ‘Birds of Paradise’ is tussen de danspasjes door dus vooral een verhaal over liefde en verraad.

‘Birds of Paradise’ is beschikbaar op Amazon Prime, beschikbaar via je Android TV Box. Lees hier meer over het aanbod van Amazon Prime Video via Proximus Pickx!

Wil je meer te weten komen over 'Birds of Paradise'? Stem aanstaande donderdag om 19u af op Pickx+ voor de nieuwste aflevering van 'Fresh Screens' op Pickx+ (zender 13). Woon je in Brussel en heb je een Nederlandstalig tv-pakket? Dan kan je Pickx+ terugvinden op zender 263. Ontdek het volledig Pickx+-aanbod via de tv-optie ‘All Stars’.

Lees hier meer over de nieuwe musical 'Cinderella', die vorige week de revue passeerde in 'Fresh Screens'.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top