Prestigieuze serie 'De Bende van Jan de Lichte' beleeft eindelijk tv-première

Films |

‘De Bende van Jan de Lichte’, een van de meest prestigieuze tv-reeksen die ons land ooit startte, is na een première op het Film Fest Gent in 2018 en vervolgens een leven op Streamz eindelijk te zien op de kabel. Op 17 oktober zendt VTM de eerste aflevering uit van dit historische verhaal over een struikrover en zijn bende, geïnspireerd op een roman van Louis Paul Boon.

Door Pickx

Deel dit nieuws

De productie van ‘De Bende van Jan de Lichte’ werd al in 2016 in gang gezet, maar het duurde dus vijf jaar vooraleer VTM groots kan uitpakken met tv-première van dit dure, ambitieuze project. Duur, want het verhaal speelt zich af in de achttiende eeuw, met de nodige kosten in decors en kostuums tot gevolg. Weinig Belgische productiehuizen of regisseurs hebben zich daar al aan durven wagen. Ambitieus, want een fenomenale sterrencast (naar Vlaamse normen althans): Matteo Simoni, Stef Aerts, Anemone Valcke, Charlotte Timmers, Dirk Roofthooft, Ruth Beeckmans, Tom Van Dyck, Bruno Vanden Broecke, Rik Verheye en Bart Hollanders. Tel daarbij ook nog een regisseur met rijzende faam: Robin Pront, die eerder scoorde met het stilistische ‘D’Ardennen’.

Sociale strijd

‘De Bende van Jan de Lichte’ is een historische dramareeks die ons terugvoert naar het Aalst in de jaren 1700. De tijd dat de sociale klasse waarin je geboren werd ook die was waarin je stierf. Adel was adel, arbeider was arbeider. Het scenario voor de tv-reeks is gebaseerd op het gelijknamige boek van Louis Paul Boon, de bekende Vlaamse schrijver die ons ook al ‘De Kapellekesbaan’ en ‘Daens’ schonk. De fans van die laatstgenoemde film zullen in ‘De Bende’ zeker ook aan hun trekken komen.

In deze roman uit 1957 focust Boon op de Zuid-Nederlandse bendeleider Jan de Lichte, een soort Robin Hood van Aalst. Een idealist die opkomt voor het proletariaat en die de bourgeoisie het vuur aan de schenen legt. “Voor gene chanterik peu” (bang voor niemand) luidt de strijdkreet van zijn bende. Net als de leuze “Een voor allen, allen voor één”. Jan, de zoon van een cafébaas, verzamelt duizenden Vlamingen rond hem om in het verzet te gaan tegen de Franse bezetter, het leger van Koning Louis XV. Een zootje ongeregeld dat zich voortdurend bezondigt aan verkrachtingen en moorden. Het oogt als een nobele strijd van Jan en zijn bende, maar al snel blijken de verlokkingen van de macht en het geld hun weg te vinden binnen zijn leger.

Amoureuze plot

Deze klassenroman werd al uitgegeven in stripvorm, als musical (door Wim De Craene) en toneelstuk. Voor deze televisiereeks gingen scenaristen Benjamin Sprengers en Christophe Dirickx aan de slag met het verhaal. Zij romantiseerden de ideologische drijfveren van Jan de Lichte en spelen ook zijn kleinere vetes met andere roversbendes en lokaal schorem breder uit.

Uiteraard wordt er ook iets meer aandacht besteed aan het romantische luik van het verhaal. De gevangen genomen Héloise, opgesloten door het Franse leger, de grote liefde van Jan de Lichte. Leuk detail: Héloise wordt vertolkt door Charlotte Timmers, in het echt de ex-partner van Matteo Simoni, die Jan de Lichte speelt. Na tien afleveringen komen we te weten of Jan zijn geliefde kan bevrijden en het Franse leger op de knieën kan dwingen. Of betaalt hij zelf het gelag?

'De Bende van Jan de Lichte' is vanaf zondag 17 oktober om 21u te bekijken op VTM. Of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top