Met 'Fresh Music' mee op de barricades tegen bodyshaming

Films |

Zoals elke week in ‘Fresh Music’ brengt Maxime Demière je op de hoogte van het laatste muzieknieuws! Laten we in deze aflevering kennismaken met enkele artiesten die zich niet laten intimideren door de psychologische druk van een showbizzindustrie waarin nog steeds ‘hoe dunner, hoe beter’ als schoonheidsideaal geldt.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Meghan Trainor

Haar grootste hit ‘All about that bass’ klinkt je wellicht nog bekend in de oren, ook al dateert dat nummer al van 2014. Al vroeg in haar carrière liet de zangeres geen moment onbetuigd om een positieve boodschap te verspreiden over het aanvaarden van haar lichaam, met de troeven én de mankementen. Haar doorbraakhit bijvoorbeeld draaide al rond dat thema, meer bepaald de vooroordelen en schampere opmerkingen die vrouwen met wat meer rondingen moeten ondergaan.

Ook later, in de rest van haar repertorium, kwamen thema’s als feminisme, het schoonheidsideaal en emancipatie vaak aan bod. In 2016, toen de videoclip bij haar nieuwe nummer ‘Me too’ gelanceerd werd, klom Meghan Trainor opnieuw op de barricades. Ze kondigde publiekelijk aan dat de beelden bewerkt werden -lees: opgesmukt- zonder haar goedkeuring. De Amerikaanse artieste liet de clip verwijderen van het internet en dropte iets daarna een nieuwe, ongecensureerde versie. Een belangrijk signaal in deze imago-geobsedeerde industrie.

Adèle

Al van bij haar eerste stapjes op het mondiale podium toonde Adèle dat een iets voller figuur geen internationaal succes in de weg hoeft te staan. Ook al stond ze zeer hoog op de wanted-list van de bodyshamers, toch slaagde de Britse zangeres erin met haar vocale capaciteiten iedereen van de sokken te blazen. Meer dan haar fysiek was haar stem het aandachtspunt van pers en publiek. Niet meer dan normaal, zou je zeggen, maar helaas blijkt dat in de realiteit dikwijls anders.

Nadien onderging Adèle wel een gedaanteverwisseling, waarbij ze heel wat kilo’s kwijtspeelde, maar dat had vooral te maken met gezondheidsperikelen. Ondanks haar nieuwe, slankere figuur blijft ze het opnemen voor vrouwen met een maatje meer. En blijft ze strijden tegen de onrealistische schoonheidsidealen die vrouwen opgelegd worden. Op haar sociale media aarzelt ze nooit om foto’s van zichzelf zonder make-up te posten. Na zes jaar is ze net klaar met een nieuw album, dat haar meteen weer vol in de aandacht zal plaatsen. ‘Easy on me’ wordt op 15 oktober als eerste single gelanceerd.

Lizzo

In de muzieksector is er geen hevigere en grotere voorvechtster van de ‘self acceptance’ dan Lizzo. Naast haar vele hits en meezingers geldt de expressieve Amerikaanse zangeres als een waar boegbeeld van een nieuwe generatie vrouwen die zich durven tonen met al hun rondingen. Ze zingt er ook openlijk over in hits als ‘Good as hell’ en ‘Juice’.

Blank of zwart, vol of slank,… voor Lizzo maakt dat allemaal niets uit en moet iedereen zich op het podium kunnen tonen in volle glorie. Zelfvertrouwen begint bij het aanvaarden van het eigen lichaam. Uit de fysieke zelfaanvaarding volgt ook de psychologische sterkte. Mede daarom heeft Lizzo nooit moeite om zich in clips en tijdens optredens aan weinig verhullende kledijkeuzes te wagen. Ze toont dat je ook met dat maatje meer kan schitteren, mooi kan zijn en een badass vedette kan zijn. In deze episode van ‘Fresh Music’ geeft ze een interview waarin ze dieper ingaat op die attitude en de problematiek van het opgelegde schoonheidsideaal.

Ontdek aanstaande donderdag 14 oktober om 19 uur ‘Fresh Music’ op Pickx+ (kanaal 13). Woon je in Brussel en heb je het Nederlandse tv-pakket? Je vindt Pickx+ op kanaal 263. Ontdek het volledige Pickx+-aanbod via de Proximus Pickx ‘All Stars’ TV-optie! Bezoek onze site voor meer informatie over deze tv-optie.

Meer Fresh Music? Lees dan ook deze artikels:

- 'Fresh Music' zoomt in op muzikanten die hun schoolcarrière opgaven
- Ontdek de beroemdste Nederlandse dj's!
-
Check deze rappers die hun eigen kledingmerk begonnen
Fresh Music juicht deze artiesten toe voor hun inzet voor het milieu

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top