'Dealer', regiedebuut van Jeroen Perceval, nu in de VOD-catalogus: “Elk werk is een poging om de wereld te begrijpen”

Films |

In de VOD-catalogus van Proximus Pickx vind je nu de Vlaamse topfilm 'Dealer', die maar liefst 9 awards mocht ontvangen op de uitreiking van de Ensors. Dat is het langspeeldebuut van Jeroen Perceval, normaal vooral bekend als acteur, maar dit keer ook regisseur-scenarist. Wij spraken met hem over de weg naar ‘Dealer’ en zijn plek in de regisseursstoel. “Ik voel me als een vis in het water”, zegt hij.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Jeroen Perceval is in ons land bekend van memorabele rollen in films en series als ‘Rundskop’, ‘De Dag’ en ‘Tabula Rasa’, maar ook achter de camera maakt hij al jaren furore. Hij regisseerde enkele muziekvideo’s en maakte in 2014 de bezwerende kortfilm ‘August’. Daarnaast schreef hij theaterstukken als ‘D’Ardennen’ en ‘Liebling’, die beiden verfilmd werden. 

“Ik was aan het werk als acteur toen ik voor het toneel ben beginnen schrijven”, zegt Jeroen Perceval. “Toen twee toneelstukken van me tot een film werden herwerkt, is bij mij het zaadje geplant dat ik eens zelf een film wilde maken. Er werd me al gezegd dat mijn toneelstukken steeds vrij filmisch waren. Op filmsets heb ik mijn ogen de kost gegeven, ik heb goed gekeken naar de regisseurs die ik goed vond. Ik heb me geoefend in het scenarioschrijven door samen met Robin Pront te werken aan ‘D’Ardennen’. Nadat ik ‘August’ had gemaakt, vond ik dat het tijd was voor de volgende stap, en dat is ‘Dealer’ geworden.”

Naast de regisseurs waar Jeroen Perceval mee werkte, had hij ook een ander voorbeeld. “Ik ben opgevoed door een regisseur”, voegt hij toe. “Mijn vader is theaterregisseur en ik ben in die wereld opgegroeid. Ik heb altijd kunnen zien hoe mijn vader werkt. Maar natuurlijk is het theater nog helemaal anders dan een film. Een deel van het vak heb ik geleerd door te observeren en de rest heb ik zelf ingevuld volgens mijn intuïtie. Sommige acteurs hebben er baat bij dat je kort op de bal speelt, andere acteurs moet je hun ding laten doen. Dat aanvoelen ligt me wel, ik voel me als een vis in het water.”

Na ‘August’ duurde het ekele jaren om ‘Dealer’ op poten te krijgen. “Ik heb er lang aan geschreven, maar intussen heb ik daarnaast natuurlijk veel geacteerd. En in die periode kwam ook ‘D’Ardennen’ uit. In die zes jaar heb ik dus eigenlijk twee films geschreven. Nee, ik heb zeker niet stilgezeten.” Ook de pandemie heeft de release van ‘Dealer’ vertraagd. “Midden in de productie hebben we drie maanden stilgelegen. We waren vier weken aan het draaien en moesten er nog vier doen toen de lockdown in maart 2020 afgekondigd werd. In totaal liepen we een jaar vertraging op. Gelukkig ging het vrij vlot om alles weer op te starten. Niemand was aan het werken, dus iedereen stond klaar om er weer aan te beginnen.”

Twee werelden

‘Dealer’ gaat over een 14-jarige jongen (debutant Sverre Rous) die in een home zit voor jongeren met een moeilijke thuissituatie. Wanneer hij in het weekend naar huis mag, verkoopt hij drugs voor een oudere dealer (Bart Hollanders). Op een dag krijgt hij een beroemde acteur (Ben Segers) als vaste klant. Er ontstaat een band tussen de twee en ze besluiten om hun leven over een andere boeg te gooien.

De film baadt in neon en blauw en oranje licht en heeft daardoor een uitgesproken visuele stijl. “Die heb ik samen met DOP David Williamson uitgewerkt naar het voorbeeld van enkele films waar ik zelf van houd. Welke dat zijn, mag je er zelf bij verzinnen”, lacht Jeroen Perceval. De sfeervolle elektronische muzikale begeleiding is van de hand van Stijn Cole, alias Stan Lee Cole.

In de film zien we twee werelden waar de scenarist-regisseur mee vertrouwd is. Zoals hij in eerdere interviews al toelichtte, heeft Jeroen Perceval een verleden met drugs en het straatleven. “De twee personages in de film representeren werelden die ik ken. En voor mijn eerste langspeelfilm dacht ik: write what you know. Heeft de film een therapeutisch effect? Elk werk dat je maakt heeft een soort catharsis in zich. Het is een poging om de wereld te begrijpen, het vloeit voort uit mijn eigen leven en ervaringen.”

Dat betekent niet dat dit het enige thema is dat Jeroen Perceval met zijn films wil bespreken. “Sowieso vind ik mensen die aan de rand van de maatschappij leven interessante personages, maar het is al lang geleden dat ik zelf nog in die wereld zat. Ik heb er nog een beetje een fascinatie voor, maar ik heb veel fascinaties. Ik ben net zo goed geïntrigeerd door een alleenstaande moeder die een zoon met ADHD probeert op te voeden.”

‘Dealer’ is nu beschikbaar in de Proximus VOD-catalogus. Naar de Proximus VOD-catalogus? Druk op de ‘On Demand’- of ‘Shop’-knop van je afstandsbediening, of ga rechtstreeks naar de VOD-catalogus online.

Meer zien van Jeroen Perceval? ‘D'Ardennen’ is nu beschikbaar in de Proximus VOD-catalogus. Naar de Proximus VOD-catalogus? Druk op de ‘On Demand’- of ‘Shop’-knop van je afstandsbediening, of ga rechtstreeks naar de VOD-catalogus online!

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top