BFI Filmfestival van Londen is terug met Belgisch werk op de affiche

Films | Van 6 tot 17 oktober vindt het grootste filmfestival van het Verenigd Koninkrijk plaats: het BFI Filmfestival van Londen. De Britse hoofdstad opent de deuren voor filmisch evenement dat lokale helden, maar ook internationaal talent in de verf zet. Deze titels staan onder andere op de affiche.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Net zoals zowat elk cultureel evenement, moest het Filmfestival van Londen vorig jaar noodgedwongen online doorgaan. Dit jaar zijn cinefielen en de pers weer in persoon welkom, want het festival is voor zijn 65ste editie in volle glorie terug. Er worden 159 films, waaronder de top van de Britse cinema en pareltjes van over de hele wereld, vertoond.
 
Zo is er voor de allereerste keer in avant-première een vertoning voorzien van ‘The Harder They Fall’, een western die mee geproduceerd is door rapper Jay-Z. De film heeft de belangrijkste rollen weggelegd voor zwarte acteurs en schuwt thema’s als racisme in het oude Westen niet. De film met Idris Elba (‘Luther', ‘The Suicide Squad’), Zazie Beetz (‘Atlanta’, ‘Joker’), Regina King (‘Ray’, ‘If Beale Street Could Talk’) en LaKeith Stanfield (‘Knives Out’, ‘Judas and the Black Messiah’) is geproduceerd voor streaminggigant Netflix.
 
Daarnaast krijgt de film ‘Spencer’ een bijzonder plekje. Daarin kruipt Kristen Stewart meesterlijk in de huid van prinses Diana. Andere grote namen zijn ‘The Power of the Dog’ met Benedict Cumberbatch, ‘Belfast’ over het leven van Kenneth Branagh, ‘The French Dispatch’, waarin Wes Anderson een hommage brengt aan de journalistiek met Timothée Chalamet en Bill Murray of nog de film ‘King Richard’, over de jeugd van Venus en Serena Williams, met Will Smith in de rol van hun vader. Om het festival af te sluiten, presenteert Joel Coen zijn ‘The Tragedy of Macbeth’, een adaptatie van het Shakespeareverhaal met Denzel Washington. Het is de eerste keer dat een van de broetjes Coen een film maakte zonder de ander.

Belgische namen

Op het programma staan ook enkele films die van Belgische bodem komen. Zo is er de coproductie ‘The Sea Ahead’, het langspeeldebuut van de Libanese regisseur Ely Dagher, waarin Jana na jaren in Frankrijk weer terugkeert naar Beiroet. Dan is er ook het Frans-Belgische ‘Titane’, dat in juli nog met de Gouden Palm ging lopen. Een andere film met een Belgische link is ‘Lingui, the Sacred Bonds’, die mede in België geproduceerd.
 
In enkele films die op het festival te zien zijn, spelen Belgische acteurs mee. In ‘Bergman Island’, over een koppel regisseurs die op zoek gaan naar ideeën op het eiland dat ook Ingmar Bergman inspireerde, zien we bijvoorbeeld Wouter Hendrickx en debutante Grace Delrue aan de zijde van Tim Roth en Mia Wasikowska. De thriller ‘Earwig’ heeft ook rollen weggelegd voor enkele Vlaamse topacteurs, zoals Peter Van Den Begin, Michael Pas en Isabelle De Hertogh.
 
Onze Franstalige landshelft is vertegenwoordigd met de films ‘Un Monde’ (internationaal ‘Playground’) van de Belgische Laura Wandel, die ook geselecteerd was voor Un Certain Regard in Cannes en ‘Inexorable’ van de Waalse regisseur Fabrice Du Welz met een hoofdrol voor de altijd schitterende Benoit Poelvoorde. ‘Mon légionnaire’ (internationaal ‘Our Men’) is dan weer een Frans-Belgische film van de Franse Rachel Lang. 

In de categorie kortfilms is België vertegenwoordigd door ‘At Night We Fly’, de kortfilm van Gert-Jan Verdeyen over drie non-binaire vrienden, en ‘The Hand That Sings’, een Noors-Belgische experimentele kortfilm over handgebaren. Bij de documentaires vinden we ‘Holgut’, een film over de Siberische ijsvlakten van de Brusselse Liesbeth De Ceulaer.
 
Lees hier verder over 'Titane' en 'The Sea Ahead': 

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top