‘The Green Mile’ op Eén: levenskracht in de dodencel

Films | Vanavond is op Eén de aangrijpende dramafilm ‘The Green Mile’ te zien, met Tom Hanks en Michael Clarke Duncan in de hoofdrollen, naar een roman van Stephen King. Het verhaal draait rond de bejaarde Paul Edgecomb (Hanks) die terugblikt op zijn leven als cipier in de dodencel en zijn innige band met een terdoodveroordeelde, die over een speciale gave beschikte. Ondanks de grimmige setting is in de aftelklok van de dodencel heel wat levenskracht te vinden, zo getuigen volgende films. Of je uren nu geteld zijn of niet: hoop doet leven.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Dead Man Walking (1995)

Sean Penn versierde zijn eerste Oscarnominatie voor zijn rol van de terdoodveroordeelde Matthew Poncelet in 'Dead Man Walking', naast Susan Sarandon. Zij kroop voor de film in de huid van zuster Helen Prejean, een non die Poncelet bezoekt in de cel en empathisch wordt voor de veroordeelde moordenaar. Hoewel Prejean Poncelet trouw blijft bezoeken en persoonlijke gesprekken met hem voert, vergoelijkt ze zijn daden niet.
 
Terwijl zijn executie nadert, assisteert de non hem bij het indienen van een ultieme beroepsprocedure tegen zijn doodstraf. Hij houdt vol dat hij onschuldig is. Een pro bono-advocaat neemt zijn verdediging op zich en non Helen tracht om zijn doodstraf naar levenslang omgezet te krijgen. Uiteindelijk vangt Helen, die intussen een innige band ontwikkeld heeft met Poncelet, bot. Wanneer zijn executie aangebroken is, bekent Poncelet tegenover de non dat hij toch schuldig is.
 
Penn verzilverde zijn Oscarnominatie uiteindelijk niet, maar won wel een Golden Globe voor zijn rol van Poncelet. Zijn tegenspeelster Sarandon won daarentegen wel een Oscar.

Capote (2005)

In de biopic ‘Capote’ vertolkt wijlen Philip Seymour Hoffman een glansrol. Het verhaal: New York, 1959. Schrijver Truman Capote leest in een krant het verhaal van de moord op een boer, zijn vrouw en twee van hun kinderen in Holcomb, Kansas. Capote raakt gefascineerd door de zaak en trekt naar Kansas om een stuk over de affaire te schrijven voor de New Yorker. Zijn vriendin Harper Lee, ook een schrijfster, gaat met hem mee. Capote wint het vertrouwen van Alwin Dewey, de detective die de moorden onderzoekt, en sluit zelfs vriendschap met moordenaars Dick Hickock en Perry Smith. Wat eerst een artikel zou worden, werd een boek: Capote werkt zes jaar aan zijn bestseller ‘In Cold Blood’.
 
De auteur raakt gehecht aan Smith en Hickock, ondanks hun gruwelijke daden. Hij zoekt en vindt juridische bijstand voor het duo en tekent beroep aan tegen hun terdoodveroordeling. De hoop laait op om de twee vrij te krijgen. Maar uiteindelijk wordt dat beroep afgewezen en worden de twee alsnog terechtgesteld. ‘In Cold Blood’ maakt van Capote één van de bekendste schrijvers van Amerika.

Just Mercy (2019)

In 'Just Mercy' volgen we het spoor van de jonge advocaat Bryan Stevenson (Michael B. Jordan), die er na zijn studie aan Harvard voor kiest om naar Alabama te trekken. Daar neemt hij het op voor gevangenen in de dodencel die ten onrechte zijn veroordeeld of niet de juiste juridische bijstand hebben gekregen. Samen met advocaat Eva Ansley (Brie Larson) richt Stevenson het Equal Justice Initiative op. Zijn idealen botsen echter al snel met de realiteit in de zuidelijk staat, waar ze duidelijk niet zitten te wachten op een zwarte man in pak die veroordeelde moordenaars probeert vrij te krijgen.
 
Regisseur Destin Daniel Cretton baseerde zich voor ‘Just Mercy’ op de memoires van Bryan Stevenson, die met zijn organisatie ondertussen maar liefst 125 onschuldig veroordeelden vrij wist te krijgen. 
 
Bekijk ‘The Green Mile’ vanavond om 20u55 op Eén, of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later wanneer jij wil!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top