Saint-Etienne - Lyon: het verhaal van een rivaliteit die verder gaat dan voetbal

Ligue 1 | Dit weekend zal de Ligue 1 in het teken staan van een derby die al tientallen jaren sterke emoties losmaakt bij voetbalfans, met Saint-Etienne als gastheer van Olympique Lyonnais. Terugblik op een historische rivaliteit.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Alvorens voetbalrivalen te worden, was het ook al op industrieel en economisch vlak dat de twee steden hemelsbreed uit elkaar lagen – ook al worden ze geografisch maar door een vijftigtal kilometer van elkaar gescheiden. Erg belangrijk in die economische rivaliteit was de zijde-industrie. In deze branche was Lyon de dominantie partij.
 
“De activiteit van de Lyonse zijde-industrie ontwikkelde zich tot bij Saint-Étienne. Terwijl in Lyon fijne  stoffen werden bewerkt, maakte men in Saint-Étienne linten”, schreef Georges Gay, hoogleraar geografie aan de Jean-Monnet-universiteit van Saint-Étienne, een paar jaar geleden in de kolommen van de Tribune de Lyon.
 
Het volkse versus de bourgeoisie
 
In het midden van deze 19de eeuw zetten de industriëlen uit Lyon hun investeringen voort in de buurt van Saint-Etienne, in de mijn- en metallurgische bekkens. Lokale ondernemers hadden het moeilijk met die situatie, en de industriële crisis van midden de twintigste eeuw zou al snel de verschillen tussen de twee steden accentueren.
 
Dit is de reden waarom Lyon dezer dagen nog steeds een meer “burgerlijk” imago heeft, terwijl Saint-Etienne eerder de arbeidersklasse en het volkse belischaamt. De supporters aarzelen niet om deze verschillen in de verf te zetten tijdens confrontaties. In het voetbal domineerden ‘Les Verts’ (bijnaam voor Saint-Etienne) de jaren 60 en 70, maar sinds de jaren 2000 heeft Olympique Lyonnais het tij weten te keren, met name dankzij hun zeven opeenvolgende Franse landstitels.
 
De enige echte derby
 
Voor de Franse pers is deze derby de enige échte derby in Frankrijk, ver verwijderd van de oppositie tussen Marseille en PSG, bijgenaamd de Clasico. Ook op het veld en in de tribune is de rivaliteit erg sterk. Tifo’s, liedjes, spandoeken: alle middelen zijn goed om je stad te verdedigen en de andere te raken. Maar gaat dan behoorlijk ver.
 
De spelers gaan mee in die levendige rivaliteit door hun doelpunten uitbundig te vieren voor de tribune van de tegenstander, of door op ironische wijze liedjes te zingen. Dit seizoen verschijnen in de derby twee teams tegenover elkaar aan de start van het kampioenschap, waarbij er nog niet erg veel op het spel staat. Maar dat betekent niet dat de spanning rondom en in de tribunes, en op het grasveld, minder heftig zal zijn.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top