'Vanilla Sky' op VTM4: de link tussen Paul McCartney en Tom Cruise

Films | VTM4 zendt vanavond de klassieker 'Vanilla Sky' uit, waarin vrouwenversierder Tom Cruise vreselijk verminkt raakt na een auto-ongeval. Artsen kunnen zijn gezicht in zijn oorspronkelijke staat herstellen, maar daarna gebeuren steeds meer onverklaarbare zaken. De film uit 2001 verenigde twee iconen in de filmcredits: Tom Cruise en... Paul McCartney

Door Pickx

Deel dit nieuws

De jonge, knappe en rijke uitgeverijmagnaat David Aames (Cruise) kan alles krijgen wat zijn hartje begeert. Toch schijnt Davids bekoorlijke leven niet compleet. Op een zekere avond ontmoet David de vrouw van zijn dromen (Penélope Cruz). Hij denkt dat hij het ontbrekende stukje in de puzzel van zijn leven gevonden heeft. Maar een beslissend treffen met een jaloerse minnaar (Cameron Diaz) brengt Davids leven plotseling uit zijn baan en stuurt hem langs een achtbaan van romantiek, achterdocht, liefde, seks en lucide dromen. Hij vertrekt op een breinbrekende reis en ontdekt de kostbare, kortstondige aard van ware liefde.

Niet iedereen was even lyrisch over ‘Vanilla Sky', maar Penélope Cruz leverde een verdienstelijke prestatie af als de Spaanse Sofia, die rokkenjager David Aames het hoofd op hol brengt. Het klikte blijkbaar bijzonder goed op de set want nadien begonnen de twee een relatie. Maar de chemie tussen Cruz en Cruise is niet het enige wat de film zo bijzonder maakt: ook de titeltrack maakt indruk, en daar is niemand minder dan een muzieklegende verantwoordelijk voor.

'Muzikaal meesterwerk'

Toen ex-Beatle Paul McCartney in Los Angeles aan het werken was aan zijn album 'Driving Rain' kreeg hij bezoek van regisseur Cameron Crowe. Of hij een song wou schrijven voor zijn nieuwe film. De cineast toonde McCartney een fragment van een halfuur. "Ik vroeg wat de titel was. 'Vanilla Sky', antwoordde hij. 'Da's een goeie titel', zei ik, en ik broedde al meteen op enkele rijmverzen", aldus McCartney.

De muzikant had slechts een weekje nodig om zijn titelsong af te werken. De gerenommeerde Amerikaanse krant The New York Times loofde de soundtrack en noemde het een "muzikaal meesterwerk". Het themalied werd genomineerd voor een Golden Globe en een Oscar voor Best Original Song, maar kon geen van beide nominaties verzilveren. Een live-versie van de song prijkt op het livealbum 'Back in the U.S.' uit 2002.

Het cultsucces van 'Vanilla Sky' wordt deels toegeschreven aan de eclectische en gevarieerde soundtrack, waarin naast McCartney ook andere muzikale grootheden als Radiohead, R.E.M.Sigur Rós, Bob Dylan en Jeff Buckley te horen zijn.


 
'Vanilla Sky' is woensdag 29 september vanaf 20u35 te zien op VTM4, of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil!

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top