Vijf zaken die je vast nog niet wist over de productie van 'Moulin Rouge'

Films |
Vandaag precies 20 jaar geleden werd een iconische film uitgebracht: 'Moulin Rouge', met in de hoofdrollen Nicole Kidman en Ewan McGregor. De musicalfilm, geïnspireerd door het gelijknamige beroemde Parijse cabaret, is ontegensprekelijk een filmklassieker die je zeker in je leven moet gezien hebben. Voor deze gelegenheid onthult Proximus Pickx enkele geheimen van de verfilming van dit meesterwerk.

Door Pickx

Deel dit nieuws

De halsketting van Nicole Kidman

In 2002 baarde "Moulin Rouge" opzien bij de Oscaruitreiking met maar liefst zes nominaties. De film kon er uiteindelijk maar twee verzilveren, één voor de beste artistieke leiding en een tweede voor de beste kostuumcreatie. Dat is wellicht te danken aan de bijzondere aandacht voor detail in de film, tot aan de halsketting van Nicole Kidman toe. Dit imposante juweel is niets minder dan het duurste dat ooit speciaal voor een film is geproduceerd. De waarde wordt geschat op 3 miljoen Amerikaanse dollar, omgerekend 2,5 miljoen euro. De andere cancan-dansers in de film komen minder prominent in beeld en droegen daarom nepsieraden, maar hoofdrolspeelster Kidman mocht dit staaltje van vakmanschap dragen. Een juwelier heeft meer dan vier maanden nodig gehad om deze ketting te maken met behulp van eeuwenoude ambachtelijke technieken. Het ongelooflijke sieraad kreeg de naam "Satine", naar de naam van het personage van de actrice in de film.

Leonardo DiCaprio

Het had maar een haartje gescheeld, of Leonardo DiCaprio zou de rol van Ewan McGregor hebben vertolkt in 'Moulin Rouge'. DiCaprio heeft samengewerkt met regisseur Baz Luhrmann op de set van 'Romeo + Juliet' en had een goede verstandhouding met hem. De jonge Leonardo heeft daarom auditie voor de rol van Christian gedaan, maar uiteindelijk draaide dat op niets uit vanwege één reden: de acteur kon absoluut niet zingen. "Ik heb een vreselijke stem", bekent hij zelf. In een interview verklaarde DiCaprio dat toen hij de hogere noten probeerde te zingen, Luhrmann hem onmiddellijk tegenhield. "Ik weet niet of we deze auditie kunnen voortzetten", zei de regisseur toen. De acteur accepteerde zijn oordeel en gaf de rol weg, tot grote vreugde van Ewan McGregor. Voor Luhrmann was het van het grootste belang dat de acteurs zelf alle nummers zongen en dat er niets moest worden nagesynchroniseerd.

De mythe van Orpheus

Regisseur Baz Luhrmann heeft toegegeven dat hij voor zijn scenario leentjebuur heeft gespeeld bij de klassieke mythe van Orpheus. In deze legende uit de Griekse mythologie probeert Orpheus zijn vrouw Eurydice terug uit de dood te halen door haar buitengewone talent, haar stem, te gebruiken om Hades te verleiden. Hij faalt in zijn missie omdat hij de enige regel overtreedt die hem is opgelegd: niet naar zijn geliefde kijken totdat hij uit de hel komt. Luhrmann verklaart hierover: "Dit is een allegorie van volwassen worden en afstand doen van idealisme, het besef dat we ons lot niet in handen hebben, dat geliefden sterven, dat romantische relaties dat niet zijn. Dit idee kan ons vernietigen of ons inspireren en helpen ons om volwassen te worden."
 

Acteren in een rolstoel

Nicole Kidman zei zelf dat ze alles heeft gegeven voor haar rol in 'Moulin Rouge'. Dat is niet gelogen, want de actrice heeft zichzelf serieus geblesseerd toen ze probeerde een te strak korset aan te trekken. Het gevolg was dat ze een tijdje met een gebroken rib kampte. Het heeft ook niet veel gescheeld of ze kon de opnames niet afwerken, want tijdens de opnames danste ze op hoge hakken en verstuikte ze haar enkel. Deze fysieke problemen vertraagden de productie van de film, maar dwongen het team vooral om creatief te worden. Zo werden sommige scènes opgenomen met Kidman in een rolstoel.

De villa van Baz Luhrmann

Baz Luhrmann heeft de reputatie dat hij een perfectionist is. Zo wilde de regisseur dat alle leden van de filmploeg in harmonie konden samenwerken. Hiervoor heeft hij de acteurs uitgenodigd in zijn Australische villa voor een aantal weken training. Ze werden gecoacht door dans- en zangdocenten en moesten wekenlang repeteren. De kostuumontwerpers mochten ook ter plaatse komen om de kleding voor de film te laten passen door de acteurs. Er was ook plaats voor ontspanning: de legende gaat dat het team absint heeft gedronken, een sterkedrank met een alcoholpercentage tussen 50 en 80%. Dit drankje werd destijds in Parijs veelvuldig gedronken om in een feeststemming te komen.

Wil je 'Moulin Rouge' nog eens herbeleven? Dat kan op Disney+ via de tv-optie 'All Stars' en 'All Stars & Sports' van Proximus Pickx. Klanten van de tv-optie krijgen een jaar lang toegang tot de streamingdienst zonder extra kosten. De algemene gebruiksvoorwaarden van Disney+ zijn van toepassing.
 

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top