Mark 'Skywalker' Hamill: zijn 5 iconische rollen buiten Star Wars

Films | Op deze 25 september viert Mark Hamill zijn zeventigste verjaardag. Een mooie gelegenheid om nog eens terug te blikken op zijn markante carrière als acteur -en daarbij hebben we het niet enkel over zijn belangrijke rol in Star Wars. Want Mark Hamill is zoveel meer dan Luke Skywalker. Pickx stelt enkele van zijn meest iconische films aan je voor.

Door Pickx

Deel dit nieuws

The Big Red One

In deze sombere oorlogsfilm volgen we de carrière van sergeant Possum. Een militair die al dienst deed tijdens WO I en ook voor de tweede wereldoorlog gesommeerd wordt als leider van een Amerikaans offensief in 1942, The Big Red One. Hamill kruipt in de huid van Griff, een nieuwe rekruut die zowaar bang is om zijn vuurwapen te hanteren. Het zal nochtans nodig zijn, want zijn compagnie staat op het punt om in Normandië te ontschepen. Een belangrijke strategische plek om WO II te proberen eindigen. Hij ontdekt ook het vernietigingskamp Falkenau in Tsjechoslowakije.

‘The Big Red One’ was de tweede film die Mark Hamill draaide na de Star Wars-saga en het moet gezegd: zijn personage van Luke Skywalker kleeft nog iets te hard op hem om zich echt volledig te kunnen smijten in de rol van Griff. “Het is moeilijk om dat Jedi-imago van mij af te werpen”, erkende de acteur destijds. Die ervaring noopte hem om even afstand te nemen van de cinemawereld en zich veeleer te storten op het theater.

Batman

Het is als stemacteur dat Mark Hamill zich uiteindelijk zal heruitvinden. Zo krijgt hij een belangrijke stem, letterlijk dus, in de Batman-franchise. De animatieversie wel te verstaan. Hij krijgt daarin het personage van The Joker toebedeeld. Vooral de sinistere lach van Hamill deed het hem bij de casting, perfect passend bij die cynische figuur van Joker. Inspiratie haalde de acteur uit zijn theaterrol in een stuk over Amadeus Mozart, waarin hij de virtuoze componist moest voorzien van een specifieke lach bij elk soort humeur van de dag. Hamill zal de stem van de Joker in tal van episodes voor zijn rekening nemen, alsook in de animatieversie van ‘The Justice League’ en in enkele gameversies voor Xbox en Playstation.

Village of the damned

Deze film ontsproot uit een zoveelste adaptie van de horrorklassieker. Een Amerikaans dorpje wordt overmeesterd door een mysterieuze schaduw die de gehele bevolking in een coma brengt. Wanneer de inwoners weer ontwaken, merken ze dat tien vrouwen -maagden- plots zwanger blijken te zijn. Negen maanden later bevallen ze allen op exact hetzelfde tijdstip… helaas niet van wolkjes van baby’s maar van kindjes met zeer licht haar, zeer lichte ogen en klaarblijkelijk bovennatuurlijke krachten. Mark Hamill speelt eerwaarde George, die de strijd wil aangaan met deze vreemde en rampspoed brengende kinderen. Jammer genoeg voor Hamill en zijn collega-acteurs flopte de film geweldig, zowel aan de box office als bij de critici.

Kingsman: The Secret Service

De terugkeer van Star Wars met een nieuwe trilogie vanaf 2015 betekent ook voor Mark Hamill een kans om zijn filmcarrière nieuw leven in te blazen. Hij krijgt weer vaker rollen aangeboden. Zoals in ‘Kingsman’, ook al werd dat maar een korte verschijning aan de zijde van Samuel L. Jackson, Colin Firth, Taron Egerton en Mark Strong. Hamill kruipt in de (kleine) rol van professor James Arnold.

In de stripreeks van ‘Kingsman’ krijgt de geleerde een grotere rol, als een van de belangrijkste booswichten uit de reeks en daarin draagt hij de naam van… Mark Hamill. Dat de Star Wars-held dus die rol kreeg, was ook niet zo verwonderlijk, zij het dan als een soort cameo in de filmversie. Een knipoog die de fans zeker plezierde en die ook nog eens de legendarische status van Hamill in de verf zette.

Child's Play

Mark Hamill heeft iets met vreemde wezens, want ook voor ‘Child’s Play’ werd hij gevraagd. Een franchise die draait om een moordzuchtige pop genaamd Chucky. In een remake uit 2019 mocht Hamill niemand minder dan Chucky zelf van een stem voorzien. In deze filmversie brengt een multinational een nieuwe lijn van kinderpoppen op de markt, de Buddi. Een ontslagen en gefrustreerde werknemer van het bedrijf beslist echter om revanche te nemen op zijn ex-bazen door een pop te ontwerpen zonder geïntegreerde veiligheidsfunctie. Het poppetje ‘ontpopt’ zich tot een bijzonder kwaadaardig en gevaarlijk exemplaar. Eens het in het bezit komt van Andy, een onschuldig jongentje, ontvouwt het speelgoed langzaam maar zeker zijn ware aard. En reageert de pop enkel nog op de naam Chucky. Hamill slaagt er met verve in om de pop van een ijzingwekkende, door merg en been snijdende stem mee te geven.

Je kan Mark Hamill ook bewonderen in 'Knightfall' en 'The Dark Crystal: Age of Resistance' op Netflix. Meer info over de tv-optie 'All Stars' (inclusief Netflix) of het Netflix-aanbod via Proximus Pickx vind je hier terug.
 
 
 

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top