'Gunpowder Milkshake' onder de spots met 'Fresh Screens'

Films | ‘Fresh Screens’ op Pickx+ zoomt deze week onder andere in op de flitsende actiefilm ‘Gunpowder Milkshake’. De met neon verlichte gewelddadige prent met een feministisch kantje kwam eind vorige maand al in de Belgische zalen, maar is zeker nog een plekje in de spotlights waard.

Door Pickx

Deel dit nieuws

In ‘Gunpowder Milkshake’ - in de Verenigde Staten uitgebracht op Netflix en bij ons in de zalen - kruipt Karen Gillian (‘Avengers’, ‘Doctor Who’) in de huid van Sam, een huurmoordenares zonder al te veel scrupules die vooral met acrobatische en hypergewelddadige stunts haar doelwitten om het leven brengt. Ze werd als kind achtergelaten door haar moeder, die in dezelfde branche werkte. Wanneer Sam een meisje (Chloe Colman) onder haar vleugels neemt, is dat dik tegen de zin van haar werkgevers, die prompt de opdracht geven om haar koud te maken. Het is aan de jonge vrouw om uit de klauwen te blijven van de organisatie en tegelijk haar nieuwe protégé te beschermen.
 
De tot in de puntjes gestileerde actiefilm doet in veel opzichten denken aan geliefde B-films en wordt vaak vergeleken met de ‘John Wick’-filmreeks. De prent heeft dus ook wat mee van films als ‘Atomic Blonde’ of ‘The Matrix’. ‘Gunpowder Milkshake’ wordt qua aanpak vaak op hetzelfde schavotje geplaatst als het werk van Tarantino.

Feminisme

Hoewel de film er op het eerste gezicht kan uitzien als “style over substance”, zijn er wel degelijk meerdere lagen te bespeuren in het verhaal, net zoals bij Tarantino veelal het geval is. Zo is er de verhaallijn van de verlaten dochter die bij afwezigheid van een moederfiguur dan maar zelf haar moedergevoelens ontdekt, en de feministische thematiek. Tenslotte is het hier de jonge vrouw, die volgens de film drie keer zo hard moet knokken als haar mannelijke collega’s, die alle gevechten domineert. Daarnaast zijn er ook de drie tantes van Sam, die voor de buitenwereld gewoon een bibliotheek openhouden, maar eigenlijk badass wapenhandelaars zijn.
 
Maar laat ons duidelijk zijn: nooit wordt ‘Gunpowder Milkshake’ prekerig over de rol van vrouwen in een kwaadaardige organisatie van huurmoordenaars. In de eerste plaats is de film een visueel spektakel, vol originele gevechtsscènes en een visuele stijl die duidelijk maakt dat je het allemaal vooral niet te ernstig moet nemen. Clichés worden op slimme manieren gehanteerd en omgedraaid, en de kijkervaring is in de eerste plaats vermakelijk, spannend en hilarisch.

Meer weten over ‘Gunpowder Milkshake’? Stem aanstaande donderdag om 19u af op Pickx+ voor de nieuwste aflevering van 'Fresh Screens' op Pickx+ (zender 13). Woon je in Brussel en heb je een Nederlandstalig tv-pakket? Dan kan je Pickx+ terugvinden op zender 263. Ontdek het volledig Pickx+-aanbod via de tv-optie ‘All Stars’.

Lees hier meer over 'Fresh Screens':

'Fresh Screens' over de langverwachte film 'CODA'

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top