Matt Damon tot Carrie Coon: deze films komen deze week in de cinema

Films | Er valt weer heel wat te beleven op het witte doek deze week, met enkele langverwachte films die in de zalen komen. Van een historisch stukje kritiek tot de vreemdste film die Nicolas Cage ooit maakte, deze films kan je vanaf vandaag in de Vlaamse cinema’s zien.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Stillwater

Tom McCarthy, regisseur en schrijver van de uitstekende film ‘Spotlight’, is weer helemaal in zijn element met ‘Stillwater’. Matt Damon speelt erin de hoofdrol als Bill Baker, een Amerikaanse arbeider die probeert om de naam van zijn dochter Allison (Abigail Breslin) te zuiveren. Zij zit in het Franse Marseille in de gevangenis voor de dood van haar flatgenote en vriendin Lina, maar zegt dat ze er niets mee te maken heeft. Zonder de taal te kennen, probeert hij het Franse gerecht te overhalen.
 
Als dat verhaal je bekend in de oren klinkt, dan is dat niet toevallig. Het scenario is namelijk losjes gebaseerd op het verhaal van Amanda Knox, de Amerikaanse die bijna vier jaar in een Italiaanse cel zat nadat ze onterecht veroordeeld werd voor de moord op haar flatgenote. Deze film ging in première op het filmfestival van Cannes en verzamelde sindsdien overwegend positieve kritieken, maar niet van Knox, die de rol van de overheid bij haar veroordeling liever meer uitgediept had gezien.

Dear Comrades!

De Russische filmmaker Andreï Konchalovsky blikt terug op een zwarte bladzijde uit de geschiedenis van zijn vaderland in deze zwart-witfilm. ‘Dear Comrades!’ vertelt het verhaal van een protestactie van werklieden op 2 juni 1962, die uitmondde in een ware slachtpartij wanneer het leger en de geheime dienst KGB er met geweld een einde aan wilden maken. De film volgt verstokte communist Lyudmila, die getuige is van de schietpartij en haar dochter kwijtraakt in het gewoel. Dat zorgt ervoor dat ze haar wereldbeeld herziet, terwijl ze wanhopig op zoek gaat naar haar dochter.
 
‘Dear Comrades!’ werd genomineerd voor de BAFTA voor de beste niet-Engelstalige film en behaalde de shortlist voor de Oscars. De scherpe kritiek op het Russische verleden in de film werd door critici over de hele wereld geprezen.

Prisoners of the Ghostland

Als Nicolas Cage zegt dat hij zijn gekste film van zijn carrière gemaakt heeft, dan betekenen die woorden best wat. Afhankelijk van hoe je het bekijkt is hij de uitstekende acteur uit ‘Raising Arizona’, ‘Adaptation’ en het Oscarwinnende ‘Leaving Las Vegas’, of de man achter de bizarre en eerder lachwekkende acteerprestaties in ‘Vampire’s Kiss’ en ‘The Wicker Man’. Recent is hij aan een opmars bezig in kleinere, gedurfde en uitstekend onthaalde films als ‘Mandy’ en ‘Pig’.
 
De nieuwste poging in het rijtje films die de revival van Cage bewerkstelligen, is ‘Prisoners of the Ghostland’. In die neo-noir Western actiefilm zien we een deel van Japan dat na een nucleaire ramp omgedoopt is tot Samurai Town, waar de cultuur bestaat uit een mengeling van het Wilde Westen en de Japanse oudheid. Cage speelt in dat landschap de rol van Hero, een crimineel die ingehuurd wordt om de kleindochter van de gouverneur te redden uit het toxische woeste landschap. De film gaat woensdag in première in België.

The Nest

Nog een film die in première gaat, is het romantische drama ‘The Nest’, met hoofdrollen voor Jude Law (‘The New Pope’, ‘Sherlock Holmes’) en Carrie Coon (‘Fargo’, ‘Gone Girl’). Zij spelen het koppel Rory en Allison, die met hun kinderen van Amerika verhuizen naar Engeland, waar Rory zijn eerste levensjaren doorbracht. Ze zien er nieuwe carrièremogelijkheden, maar kunnen zich hun nieuwe landhuis eigenlijk niet veroorloven. Stukje bij beetje drijven ambitie, het huis en het landschap een wig tussen de twee geliefden.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top