‘Fresh Screens’ viert de cinemarelease van het langverwachte ‘CODA’

Films | ‘CODA’, wat staat voor ‘child of deaf adults’ maakte bij de première op het Amerikaanse Sundance Filmfestival wel erg veel indruk. Nu de film in de cinemazalen uitkomt, zoomt ‘Fresh Screens’ verder in op de film. Hier krijg je er nog meer informatie over.

Door Pickx

Deel dit nieuws

‘CODA’ volgt Ruby Rossi, de enige horende in haar gezin. Haar beide ouders en haar oudere broer zijn doof of slechthorend. Ze werkt na haar uren op de schoolbanken samen met haar gezin op een vissersboot, maar haar echte ambitie is om zangeres te worden. Ze maakt een kans om naar een prestigieuze muziekschool te gaan, maar op veel steun van haar familieleden, die natuurlijk nog nooit muziek hebben gehoord, kan ze niet rekenen. Zeker niet nu het slecht gaat met het vissersbedrijf. De prent is een bewerking van de Franse film ‘La Famille Bélier’ uit 2014.
 
De film zoomt in op het leven van een dove familie, een onderwerp dat gewoonlijk schielijk onderbelicht blijft. Specialisten ter zake gaven al voor de première aan dat ze blij waren dat doven als een normaal, actief gezin werden getoond op een openbaar platform en prezen de vertoning van seksueel actieve doven die zich niet door hun toestand lieten beperken. De film kon op vrij veel hype rekenen en op het Sundance Festival, dat in januari 2021 online doorging, was de première van ‘CODA’ een van de meest verwachte evenementen.
 
En de hype werd ingelost. De eerste reacties waren lovend en het grote merendeel van de critici die de film als eersten konden streamen, gaven een positieve recensie. De film werd gezien als een crowdpleaser met het potentiëel om een erg groot publiek aan te spreken, wat voor een onafhankelijke film niet zo evident is. De reacties leidden ertoe dat Apple de distributierechten kocht voor 25 miljoen dollar, een nieuw record voor een film op het Sundance Festival.

Dovencultuur

In tegenstelling tot de film waar ‘CODA’ op gebaseerd is, hamerden de makers er deze keer op dat de rollen van dove personen gespeeld zouden worden door dove acteurs. Daarom zien we de acteurs Troy Kotsur, Daniel Durant en Marlee Matlin (Oscarwinnares voor haar hoofdrol in ‘Children of a Lesser God’) als de ouders en broer van Ruby. De rol van de jonge vrouw wordt gespeeld door Emilia Jones, die ook te zien was in ‘Doctor Who’ en de Netflixserie ‘Locke & Key’. Zij had een spoedcursus gebarentaal nodig vooraleer ze de rol geloofwaardig kon neerzetten.
 
De filmmaakster is de geprezen Sian Heder, die voor haar werk aan de televisieserie ‘Men of a Certain Age’ een Peabody Award won en met de Netflix-film ‘Tallulah’ haar langspeeldebuut maakte als regisseur in 2016. Voor ‘CODA’ dompelde ze zich helemaal onder in de dovencultuur, gebarentaal en de ervaringen van slechthorenden. “Ik heb nog nooit een regisseur ontmoet die zo gefascineerd raakte door haar werk en de dovengemeenschap”, zei Marlee Matlin over Heder.
 
Binnenkort komt ‘CODA’ naar het grote doek, waar iedereen de perikelen van de familie Rossi zal kunnen volgen. Verwacht je aan een hartverwarmend verhaal over familiewaarden en het volgen van je dromen, ook als dat betekent dat je je gezin eens moet achterlaten.

Meer weten over ‘CODA’? Stem aanstaande donderdag om 19u af op Pickx+ voor de nieuwste aflevering van 'Fresh Screens' op Pickx+ (zender 13). Woon je in Brussel en heb je een Nederlandstalig tv-pakket? Dan kan je Pickx+ terugvinden op zender 263. Ontdek het volledig Pickx+-aanbod via de tv-optie ‘All Stars’.

Lees hier meer over 'Fresh Screens':
'Fresh Screens' richt de spotlights op 'Old'

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top