Deze vijf belangrijke lessen leerden we van ‘Sex Education’ op Netflix

Series |
Voor wie op hete kolen loopt om het vervolg te zien van de avonturen van Otis, Maeve, Eric, Adam en hun vrienden in de Netflix-serie ‘Sex Education’, is er goed nieuws. In de herfst komt er namelijk een vierde seizoen aan. In de afgelopen drie seizoenen wist de serie ons tal van wijze levenslessen mee te geven. Wij sommen de beste lessen op die je kan halen uit ‘Sex Education’.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Nee is nee

Heel wat tieners hebben moeite om ‘nee’ te zeggen. Dat blijkt ook uit ‘Sex Education’ waarin de personages stap voor stap voor zichzelf leren opkomen. We zien bijvoorbeeld hoe Otis (Asa Butterfield), Maeve (Emma Mackey), Eric (Ncuti Gatwa), Adam (Connor Swindells), Jackson (Kedar Williams-Stirling) en Aimee (Aimee Lou Wood) steeds meer en meer voor zichzelf op beginnen komen en hun frustraties uiten tegenover hun partners, familie en vrienden. Het resultaat van dit alles zijn diepere vriendschappen en relaties en daar kunnen we enkel maar blij om zijn.

 

Seksualiteit

In ‘Sex Education’ draait alles om identiteit en seksualiteit, kortom: om jezelf te kunnen zijn. We zien in de serie enkele personages op hun manier en eigen tempo ontdekken wat hun seksuele voorkeuren zijn. Sommigen onder hen hebben het moeilijk om dat deel van zichzelf te aanvaarden en te vertellen. Denk maar aan Adam die gebukt gaat onder de opvoeding van zijn nogal conservatieve vader en daardoor maar moeilijk met zichzelf in het reine komt. Gelukkig krijgt hij hulp van Eric en groeien de twee alsmaar dichter naar elkaar toe.

 

Vriendschap boven alles

Iedereen die naar zichzelf op zoek gaat, heeft nood aan een veilige omgeving en vrienden die daarin ondersteuning kunnen bieden. Aimee maakt een traumatische ervaring mee op de bus, waardoor ze uit angst alles stilzwijgt en die omgeving vermijdt. Gelukkig helpen haar vriendinnen haar om het voorval te verwerken en de schrik voor het openbaar vervoer te overwinnen. 

Ook ouders zijn maar mensen

Niet enkel de tieners uit ‘Sex Education’ worstelen met zichzelf, ook hun ouders botsen soms op complexe situaties en onderdrukte gevoelens of ervaringen. Zo ontdekt Adam dat zijn moeder gaat scheiden van haar man, raken Otis en zijn moeder steeds vaker verwikkeld in driftige discussies en is Eric bang dat zijn familie zijn geaardheid niet zal aanvaarden. Gelukkig lijken zowel de jongeren als de ouderen volwassen genoeg te zijn om de strijdbijl op tijd te begraven en van elkaar te leren.

 

Om hulp vragen

Hulp vragen mag dan wel niet makkelijk zijn, toch is het de eerste stap naar een betere tijd. Soms wordt er richting vrienden of familie gekeken, maar even vaak moeten professionele hulpverleners in de bres springen. Dat merkt ook Jean. Zij wordt aangesteld als schooltherapeute en krijgt heel wat leerlingen over de vloer. Onder wie een leerlinge die ontdekt dat ze aseksueel is. Gelukkig maar dat Jean ook deze studente ervan kon overtuigen dat er helemaal niets mis is met haar. Integendeel, ze stelt haar gerust met de volgende woorden: "Sexuality is fluid. Sex doesn't make us whole. And so, how could you ever be broken?"

Ontdek de eerste drie seizoenen van Sex Education’ nu op Netflix. In de herfst wordt het vierde seizoen gelanceerd. Meer info over de tv-optie 'All Stars' (inclusief Netflix) of het Netflix-aanbod via Proximus Pickx vind je hier terug.

 

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top