Wat gebeurt er achter de coulissen bij topsporters? Ontdek het in deze Netflix-docuserie

Series |

De kalender van de afgelopen sportzomer zat propvol met evenementen. Hierdoor kregen we tal van topprestaties en medaillevieringen op de buis te zien. Heb je echter nog niet genoeg van alle sport? Dan biedt Netflix jou met ‘Untold’-documentairereeks een reikende hand aan. Maar opgelet: deze docuserie gaat verder dan sportprestaties alleen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Untold: Malice at the Palace

Op 19 november 2004 namen de Detroit Pistons het thuis op tegen de Indiana Pacers. Beide teams stonden bekend om hun brutale speelstijl en hierdoor hing er zowel voor als tijdens de wedstrijd heel wat spanning in de lucht. De wedstrijd ging goed op en neer, tot op het moment dat één van de aanwezige fans besloot om een beker te gooien naar Ben Wallace, een NBA-speler van de Pacers. Wallace, die al een hele wedstrijd het beste van zichzelf had gegeven, werd woedend en stormde af richting de dader. Dat zette een heuse vechtpartij in gang waarbij spelers van zowel de Pacers als de Pistons met elkaar (en de fans) op de vuist gingen. Nadat de rust was teruggekeerd, en de beelden werden geanalyseerd, besloot de NBA om Ben Wallace te schorsen en dat voor maar liefst 72 wedstrijden. Deze schorsing was de grootste die de NBA ooit heeft uitgesproken.

Netflix heeft voor deze documentaire zijn hand kunnen leggen op nooit eerder vertoond beeldmateriaal. Bovendien krijgen heel wat NBA-spelers de kans om hun kant van het verhaal te vertellen.

 

Untold: Crime and Penalties

De Amerikaanse hockeyploeg ‘Danbury Thrashers’ uit Connecticut werd in 2004 gekocht door James Galante, een eigenaar van een afvalverwerkingsbedrijf die zich naar verluidt graag bezighield met stinkende zaakjes. Galante wees na aankoop van de club zijn 17-jarige zoon aan als bedrijfsleider en kocht voor hem enkele ijshockeyspelers aan die net als Galante niet vies waren om wat vuil werk op te knappen. Met hun agressieve speelstijl en enorme hockeytalent behaalde de club in geen tijd succes.

In 2006 hield het sprookje echter op. De Amerikaanse overheid had immers ontdekt dat er heel wat verdachte geldstromen in de club rondgingen. Zo zouden enkele vrouwen van de spelers nepbanen hebben aangeboden gekregen van Galante en kregen sommige spelers ongeldige huisvestingstoelagen om hun salaris te verhogen. De Trashers kampten bovendien met betalingsmoeilijkheden waardoor ze in 2006 ophielden met te bestaan.
 

Untold: Breaking Point

In deze aflevering van ‘Untold’ zien we hoezeer de mentale gezondheid een impact kan hebben op de sportprestaties van atleten en dat is iets waar de Amerikaanse tennisspeler Mardy Fish over kan meespreken. Fish stond begin jaren 2000 te boek als een van de grootste Amerikaanse tennissers ter wereld maar had tijdens zijn carrière regelmatig te kampen met paniekaanvallen. In 2012 moest hij zelf de partij tegen Roger Federer staken omdat hij de psychologische druk niet aankon. Dankzij steun van vrienden en familie speelde Fish nog jarenlang op het hoogste niveau maar in 2012 hing hij zijn racket dan toch definitief aan de haak.

Fish is lang niet de enige topsporter die openlijk toegeeft dat de mentale druk soms te zwaar doorweegt. De Japanse tennisster Naomi Osaka kwam afgelopen jaar immers met hetzelfde verhaal naar buiten. Osaka stapte dit jaar zelfs vrijwillig uit Roland Garros omdat ze kampte met mentale problemen.


Untold: Caitlyn Jenner

Caitlyn Jenner, een van de meest controversiële Amerikaanse sportfiguren uit de recente geschiedenis, kon natuurlijk niet ontbreken uit deze lijst. Jenner is een voormalige Olympische kampioene en wereldrecordhoudster op de tienkamp. In 2015 gaf Jenner aan als vrouw door het leven te willen gaan en dat zorgde voor heel wat ophef in de Verenigde Staten.

In deze aflevering vertelt Jenner meer over de impact die geslachtsverandering op haar had en op haar naaste omgeving. Ze gunt de kijker ook een blik achter de schermen van haar politieke carrière. Jenner wil immers de volgende gouverneur van Californië worden.

Untold: Deal with the Devil

Niet enkel Mohammed Ali of Mike Tyson zijn Amerikaanse bokslegendes, Christy Martin is dat ook. Deze vrouwelijke Amerikaanse professionele bokser zette in haar eentje het vrouwenboksen in de VS op de kaart. Martin was in 2009 bovendien één van de beste boksers in haar klasse. Maar het leven van de Amerikaanse was niet enkel rozengeur en maneschijn. Ze kreeg ook af te rekenen met gevechten buiten de ring. Ze moest strijden voor respect en werd het slachtoffer van geweld door haar voormalige coach.

In deze documentaire zien we hoe Martin is opgegroeid en hoe ze eigenhandig haar bokscarrière uit de grond heeft gestampt en een rijk leven voor zichzelf heeft uitgebouwd ondanks alle tegenslagen.

Ontdek de Untold-docuserie vanaf nu op Netflix. Meer info over de tv-optie 'All Stars' (inclusief Netflix) of het Netflix-aanbod via Proximus Pickx vind je hier terug.
 

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top