Wat is er nieuw in de cinema?

Films |
Het is woensdag en dat wil zeggen: nieuwe films in de cinema. Ook deze week staan er weer een paar kleppers klaar om je te betoveren op het witte doek. Proximus Pickx zet de nieuwigheden op een rij.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Respect

54 jaar geleden, op 29 april 1967, liet Aretha Franklin haar nummer 'Respect' los op de wereld. Het werd ook de titel van haar biopic, die haar levensverhaal in geuren en kleuren op het witte doek brengt. Het overlijden van de Queen Of Soul op 16 augustus 2018 dompelde de hele muziekwereld in rouw. Het muziekicoon blies haar laatste adem uit op 76-jarige leeftijd, na een gevecht van acht jaar tegen pancreaskanker.

Franklin wordt beschouwd als de meest invloedrijke Afro-Amerikaanse zangeres van de 20ste eeuw. In haar 60-jarige carrière sleepte ze 18 Grammy Awards in de wacht en was ze de eerste vrouw die opgenomen werd in de Rock and Roll Hall of Fame. Meer nog dan een muziekicoon, was Aretha Franklin een militante voor de burgerrechten aan de zijde van Martin Luther King, en was ze één van de pioniers van de feministische beweging.

De Amerikaanse Oscarwinnende actrice Jennifer Hudson kreeg de eer om in de huid van Aretha Franklin te kruipen voor deze biopic, en geeft op fabelachtige wijze gestalte aan één van de beste zangeressen van de vorige eeuw.
 

Rookie

Dit Vlaamse 'motordrama' met Veerle Baetens en Matteo Simoni, oftewel het kruim van de Vlaamse acteursgilde, intrigeert met zijn verhaal van de ambitieuze motorrijder Nicky, die louter voor de kick in iedere race zijn leven op het spel zet. Maar wanneer zijn wereld door een ongeval in elkaar stort en hij nooit meer zal kunnen racen, heeft hij moeite om die nieuwe, spijtige realiteit te aanvaarden en doet hij er alles aan om zijn uiteengespatte droom te lijmen. Hij streeft koste wat het kost succes na in de racewereld, en spant daarvoor zijn neefje Charlie (Valentijn Braeckman), de zoon van zijn schoonzus Vero (Veerle Baetens), voor zijn kar.

Regisseur Lieven van Baelen beschrijft zijn film op de site van Film Fest Gent als een relaas 'over gebroken dromen en tweede kansen': "Het is eigenlijk een vorm van egoïsme van Nicky die er uiteindelijk toe leidt dat zijn project met Charlie mislukt. Maar egoïsme is ook iets dat elke roadracer nodig heeft om succesvol te worden. Hoe kan je anders zonder schuldgevoel in elke race je leven op het spel zetten", zegt de regisseur en scenarist.

Van Baelen zat in de productieploeg van tal van films, zoals ‘Carlo’ van Michaël R. Roskam, ‘Blush’ van Wim Vandekeybus en ‘Oh My God’ van Christophe Van Rompaey. Hij is daarnaast ook een veelgevraagd regisseur voor commercials. Zijn clip voor het Rode Duivelslied ‘Ta Fête’ van Stromae ging viraal en had bijna zestig miljoen views op YouTube.
 

Quo Vadis, Aïda?

Johan Heldenbergh speelt een bijrol in 'Quo vadis, Aida', een film over de val van Srebrenica en de daaropvolgende genocide, gepleegd door Bosnisch-Servische troepen, in 1995. Die kostte meer dan 7.000 moslimjongens en -mannen het leven. Heldenbergh vertolkt de rol van commandant Thom Karremans.
 
De Bosnische film 'Quo Vadis, Aïda?' werd genomineerd voor een Oscar voor beste buitenlandse film, maar moest het op de uitreiking eerder dit jaar afleggen tegen de Deense film 'Another Round' van Thomas Vinterberg, met Mads Mikkelsen in de hoofdrol.
 

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top